Quiche - sposób na proste i smaczne danie

Placek na kruchym spodzie z warzywami, kawałkami mięsa albo ryby, zalany masą jajeczną i porządnie doprawiony to quiche. Jest smaczny, można przyrządzić go z dowolnych składników, a przy tym będzie ozdobą stołu. Quiche to ciekawy pomysł na posiłek o każdej porze roku.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Pod nazwą quiche kryje się rodzaj wypieku w formie placka, który składa się z kruchego spodu i nadzienia warzywnego zalanego masą jajeczno-śmietanową. Można podawać go na ciepło albo na zimno. To bardzo ekonomiczne i proste w przygotowaniu danie, ponieważ do jego przyrządzenia możemy wykorzystać składniki, które mamy w lodówce.

Quiche można podać na obiad, kolację, a także podzielić w zgrabne trójkąty i zaserwować gościom podczas domowej imprezy. Wypiek pięknie prezentuje się na stole. Bardzo często podaje się go w towarzystwie sałaty. Bardzo smaczny jest placek po upieczeniu posypany świeżymi ziołami - szczypiorkiem, natką pietruszki, rukolą, roszponką, bazylią itp.

Tym, co odróżnia quiche od tarty, jest fakt, że ten pierwszy wypiek nigdy nie jest słodki, a obowiązkowym dodatkiem do niego jest masa jajeczno-śmietanowa.

Francuzi to lubią

Quiche daje duże pole do popisu. W masie mogą znaleźć się dowolne warzywa, kawałki mięsa, różne gatunki sera, zioła, przyprawy. Najbardziej znaną potrawą tego typu jest quiche lorraine, czyli placek lotaryński, tradycyjne danie z Lotaryngii w północno-wschodniej Francji, o której pisano już w XVI wieku. Jest to wypiek z boczkiem, szynką, tartym serem, jajkami oraz sosem bolognese. Quiche lorraine kroi się jak tort, a podaje głównie w okresie Bożego Narodzenia.

Do placka pasują pomidory, cebula, czosnek, szparagi, brokuły, kalafior, por, cukinia, papryka, pieczarki czy inne grzyby, łosoś, mięso mielone, boczek, kawałki szynki. Niektórzy serwują quiche z owocami morza. Po przygotowaniu ciasta zalewa się je masą z jajek, kwaśnej śmietany albo jogurtu z dodatkiem przypraw. Warto poeksperymentować z serami. Głęboki smak plackowi nadadzą takie sery jak ricotta, parmezan, cheddar, ser kozi czy Gruyere.

Eksperymentowanie z ciastem

By zrobić kruche ciasto, potrzebne składniki to ok. 200 g mąki pszennej, 2 żółtka, ok. 100 g masła, szczypta soli. Czasem dodaje się również kwaśną śmietanę. Po wyrobieniu ciasto należy owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki minimum na pół godziny. Niekiedy, zamiast ciasta kruchego, spód do quiche robi się z ciasta francuskiego. Przed wylaniem masy ciasto należy podpiec, a przed włożeniem do piekarnika powinno się je ponakłuwać widelcem.

Quiche można przyrządzić również bez ciasta, dzięki czemu powstanie mniej kaloryczne i tłuste danie. Znacznie prostsze będzie też przygotowanie - wystarczy wymieszać razem warzywa i ser ricotta z jogurtem naturalnym, jajkami oraz przyprawami. Tak przygotowaną masę wlewamy do formy (najlepiej wcześniej spryskanej olejem w sprayu). Pieczemy przez co najmniej 30 minut.

Quiche z papryką i szynką

Składniki: 1 nieupieczony spód z kruchego ciasta (o średnicy ok. 35 cm), 1 łyżka oleju, 1 drobno posiekana cebula, 1 czerwona papryka drobno posiekana, 50 g chudej szynki drobno posiekanej, 250 g półtłustego sera ricotta, 1 szklanka naturalnego niskotłuszczowego jogurtu, 3 duże jajka, 1/4 łyżeczki soli, szczypta czarnego pieprzu.

Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni. Ponakłuwać ciasto widelcem. Piec 8 minut, wyjąć z piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Podgrzać olej na głębokiej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę. Dusić, aż zmięknie, około 5 minut. Dodać paprykę, dusić jeszcze 2 minuty. Dodać szynkę i wymieszać. Nałożyć mieszaninę na ciasto. Zmiksować na gładko ser ricotta, jogurt, jajka, sól i pieprz. Delikatnie mieszając, wylać masę na ciasto. Piec 45-55 minut, aż całość się zetnie, ale będzie luźna w środku. Zostawić quiche w otwartym piekarniku, aby powoli wystygł. Podawać na gorąco lub zimno.

Z przepisu otrzymamy 6 porcji. Jedna porcja ma 275 kcal, 13 g białka, 20 g węglowodanów, 16 g tłuszczów, 6 g NNKT, 126 mg cholesterolu, 1 g błonnika, 472 mg sodu.

EPN/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie