Quiche – przyszła pora na kisz

Kruchy placek wypełniony wytrawnym nadzieniem zalanym jajeczno-śmietanową masą. Brzmi interesująco? Jeszcze lepiej smakuje, o czym doskonale wiedzą Francuzi, którzy od wieków zajadają się quiche. Przygotowanie potrawy nie jest trudne, można ją skomponować z różnych, łatwo dostępnych składników.

TartaQuiche, w odróżnieniu od często mylonej z nim tarty, jest specjałem wyłącznie wytrawnym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©HLPhoto - stock.adobe.com
oprac.  KGD

Quiche (w spolszczonej wersji kisz) to klasyka kuchni francuskiej, choć potrawa prawdopodobnie wcale nie wywodzi się z kraju nad Sekwaną. Świadczy o tym zresztą jej nazwa, która pochodzi od niemieckiego słowa "küchen", oznaczającego po prostu ciasto. Placki nadziewane masą jajeczno-śmietanową jadano już w XIII wieku w Italii, w późnym średniowieczu były popularne również na Wyspach Brytyjskich.

Jednak nie ulega wątpliwości, że właśnie Francuzi wynieśli tego typu specjały na wyższy poziom sztuki kulinarnej. Duża w tym zasługa Vincenta La Chapelle, XVIII-wiecznego podróżnika i szefa kuchni, autora słynnego zbioru przepisów zatytułowanego "The Modern Cook". Przez pewien czas pracował na dworze polskiego króla Stanisława Leszczyńskiego, który po abdykacji i wygnaniu z kraju zamieszkał w Lotaryngii. Pamiątką po tym pobycie stała się rozsławiona przez La Chapelle receptura na quiche lorraine, czyli do dziś najbardziej znaną wersję tej potrawy.

Quiche, w odróżnieniu od często mylonej z nim tarty, jest specjałem wyłącznie wytrawnym, którego farsz musi być koniecznie związany masą jajeczno-śmietanową, we Francji często przygotowywaną z crème fraîche (ma aksamitną konsystencję, maślany aromat i lekko kwaskowy smak, w porównaniu do zwykłej śmietany charakteryzuje się wyższą zawartością tłuszczu mlecznego, sięgającą nawet 45 proc.).

Francuski klasyk na nowo. Tarta z pieczarkami i porem

Podstawę quiche stanowi kruche ciasto, niekiedy dla wygody zastępowane gotowym ciastem francuskim, co nie jest zgodne z tradycyjnymi przepisami na ten specjał. Ciasto może być bardziej lub mniej słone.

Wnętrze quiche daje duże pole do popisu. Klasyczna quiche lorraine była początkowo faszerowana skwarkami zalewanymi masą jajeczno-śmietanową. Z czasem skwarki zostały zastąpione boczkiem, do nadzienia zaczęto dodawać cebulę, tarty ser i różne przyprawy.

Obecnie istnieje mnóstwo przepisów na quiche. Jajeczno-śmietanową masą można zalewać różne rodzaje mięs czy wędlin, ryby (zwłaszcza wędzone), owoce morza (np. krewetki), grzyby oraz rozmaite warzywa: brokuły, szparagi, szpinak, pomidory, a nawet brukselkę.

W każdej odsłonie otrzymamy pyszne danie, które na pewno zasługuje na zainteresowanie.

Quiche lorraine

Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Przesianą mąkę pszenną (250 g), miękkie masło (120 g), jajko, zimną wodę (łyżka) i sporą szczyptę soli dokładnie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Formujemy z niej kulę, którą odkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty, wysmarowaną wcześniej masłem. Nakłuwamy widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki, na pół godziny. Po tym czasie przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy (np. grochem) i pieczemy kwadrans w temperaturze 180 st.

Na upieczone ciasto wylewamy masę przygotowaną z pokrojonego w kostkę boczku wędzonego (200 g), wymieszanego ze startym cheddarem albo ementalerem (szklanka), 36-procentową śmietaną (szklanka), roztrzepanymi jajkami (4), posiekaną natką pietruszki (2-3 łyżki), doprawioną solą i pieprzem.

Quiche lorraine pieczemy pół godziny w temperaturze 200 st. Najlepiej smakuje na ciepło, choć możemy ją serwować także na zimno.

Quiche z brokułem i kurczakiem

Przygotowujemy kruche ciasto (według przepisu zamieszczonego powyżej). Pierś z kurczaka (200 g) kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Brokuła dzielimy na różyczki, które sparzamy krótko we wrzątku, by trochę zmiękły.

Na upieczone ciasto wykładamy kurczaka i brokuły. Posypujemy płatkami migdałów i zalewamy masą z czterech jajek i śmietany (szklanka), doprawioną solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Posypujemy startym serem żółtym (szklanka), pieczemy 20 minut w temp. 180 st.

Quiche z pieczarkami i szpinakiem

Przygotowujemy kruche ciasto. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy 5-6 dużych pieczarek, pokrojonych w plasterki, smażymy kilka minut. Szpinak (dwie szklanki) krótko dusimy.

Na ciasto wykładamy podsmażone pieczarki, cebulę i szpinak. Posypujemy tartym serem gruyère (szklanka). Zalewamy masą z czterech jajek i śmietany (szklanka), doprawioną solą, gałką muszkatołową i pieprzem cayenne. Pieczemy 45 minut w 180 st, aż wierzch stanie się jasnobrązowy.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść