Pyszne naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Poznajcie sposób na rodzinną kolację, która posmakuje każdemu — naleśniki z bogatym środkiem. Pyszne ciasto, a w nim bogaty farsz: ser feta i młody szpinaki. To musi być pyszne.

Pyszne naleśniki ze szpinakiem i serem fetaPyszne naleśniki ze szpinakiem i serem feta
Karolina Wójciga

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka oleju do ciasta,
  • 450 ml wody gazowanej,
  • 400 g świeżego młodego szpinaku (opcjonalnie mrożonego),
  • 2-3 małe ząbki czosnku,
  • 200 g fety w kostce,
  • masło klarowane do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Przepis

Mąkę przesiej do miski, w drugiej rozmąć jajka, a następnie połącz je z łyżką oleju i szczyptą soli. Miksując lub energicznie mieszając, dosyp mąkę i wlej wodę. Ciasto odstaw na 20 minut i w tym czasie przygotuj farsz. Na łyżeczce masła podsmaż rozgnieciony czosnek, a po chwili dodaj młody szpinak. Gdy zmniejszy objętość, dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą (nie za dużo, bo sama feta jest słona). Pod koniec smażenia dodaj pokruszony ser i zdejmij patelnię z ognia.
Z gotowego ciasta usmaż na rozgrzanym maśle naleśniki. Na placki naleśnikowe wyłóż farsz i zawiń je w rulony. Tutaj mógłbyś skończyć gotowanie, ale polecamy byś zapiekł naleśniki — będą jeszcze smaczniejsze. Wystarczy, że ułożysz je w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wstawisz do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Gotowe naleśniki wyłóż na talerz. Jeśli chcesz, do farszu możesz dodać podsmażoną soczewicę.

Wybrane dla Ciebie

Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją