Pyszne ciasto francuskie z rabarbarem i kruszonką

Przepyszne ciastka z ciasta francuskiego. Są bardzo chrupiące, efektownie się prezentują i pięknie pachną. Na dodatek są są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Z talerzy będą znikać błyskawicznie. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Ciastka z rabarbaremCiastka z rabarbarem
Natalia Kudela

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego o wadze 300 g

Nadzienie:

  • 550 g rabarbaru pokrojonego na kawałeczki (około 5 mm)
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 70 g zmielonych migdałów

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 80 g schłodzonego masła
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Nadzienie:

  • Do miski wsypać pokrojony rabarbar, dodać cukier i wymieszać. Wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.
  • Rabarbar osączyć i przesypać do rondelka. Dodać skórkę pomarańczową, postawić na ogniu i od czasu do czasu mieszając, podgrzewać przez około 10 minut. Zdjąć z ognia i odstawić.

Kruszonka:

  • Składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rękoma zagnieść wilgotną kruszonkę.
  • Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 8 kawałków. Kawałki ciasta poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (naraz piekłam 6 ciastek).
  • Na każdy kawałek ciasta wyłożyć 1 łyżkę zmielonych migdałów, troszkę je rozprowadzić. Na migdałach ułożyć tak około po 2 łyżki rabarbaru (ciepłego, nie czekałam, aż ostygnie). Na wierzch każdego ciastka dać sporą ilość kruszonki.
  • Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 210 st. C na funkcji góra-dół przez około 15-20 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia. Przed podaniem brzeg ciastek posypać cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀