Przepyszne ciasto z kokosem i pistacjami to świetny pomysł na dodatek do popołudniowej kawy lub na niedzielny podwieczorek. Domownicy i goście będą prosić o dokładkę.
Składniki:
140 g mąki
5 jajek
240 ml oleju kukurydzianego
25 g proszku do pieczenia
ok. 100 g kaszy manny
100 g wiórek kokosowych
300 ml soku pomarańczowego
100 g pistacji
Na syrop:
100 ml wody
100 ml soku pomarańczowego
150 g cukru
Przygotowanie:
Pistacje uprażyć w piekarniku. Ubić jajka z olejem i sokiem, dodać do nich wiórki kokosowe i kaszę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do rzadkiego ciasta. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Posiekane pistacje dodać do ciasta, zostawiając trochę do posypania na wierzchu. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.
W tym czasie można rozpocząć przygotowanie syropu. W dużym rondlu należy podgrzać wodę z sokiem. Dodać cukier i mieszać do momentu aż cukier się rozpuści, po czym należy zestawić garnek.
Upieczone ciasto polać syropem i odstawić do wystygnięcia.