Przysmaki prosto z Portugalii

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kulinarna podróż

Obraz
© 123RF

Kuchnię portugalską wyróżniają dość proste i pożywne dania. Cechą charakterystyczną jest wykorzystanie ryb i owoców morza niemal do każdego dnia.

Będąc w Portugalii, trzeba spróbować dorsza, na którego przyrządzenie miejscowi kucharze mają 100 lub więcej sposobów. W rolniczych prowincjach popularne jest mięso, głównie wołowe. Najważniejszym posiłkiem dnia jest kolacja, a obiad i śniadanie są traktowane jako dania drugorzędne.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Bifana

Obraz
© 123RF

Bifana to kanapka z duszoną wieprzowiną w bułce pszennej, którą możemy znaleźć na każdym kroku. Jest to potrawa uznawana za lokalny fast food. Mięso zatopione jest w sosie na bazie pomidorów i wina lub mieszanki winno-piwnej. Prostota tego dania sprawia, że smakuje wyśmienicie. Aromatyczne mięso umieszczone w chrupiącej bułce nie potrzebuje żadnych dodatków.

/ 6Grillowane sardynki

Obraz
© 123RF

Portugalskie sardynki niewiele wspólnego mają z tymi znanymi w naszym kraju. Dla Polaków sardynki to małe rybki zamknięte w puszce. W Portugalii natomiast są to dorodne, tłuste ryby, które można spotkać na każdym kroku. Podaje się je z pieczywem, grillując z grubą warstwą soli i popija czerwonym winem. Spożywa się je w całości z wyjątkiem głów i ogonów. Mięso tej ryby jest wyjątkowo słodkie. Najczęściej grillowane są zaraz po wyłowieniu z dodatkiem grubej soli.

/ 6Caldo verde – zielony rosół

Obraz
© 123RF

Zielony rosół początkowo był daniem osób niezamożnych, z czasem jednak jego popularność wzrastała. Obecnie można uznać go za tradycyjne danie kuchni portugalskiej. Przez Portugalczyków spożywana jest nie tylko na co dzień, ale także na święta i rodzinne uroczystości. Do podstawowych składników należą: oliwa, ziemniaki, kapusta galicyjska (odmiana kapusty przypominająca jarmuż i kapustę pastewną). Zupę można podawać skropioną oliwą z plastrami chorizo.

/ 6Feijoada

Obraz
© 123RF

Feijoada to tradycyjny portugalski gulasz z czarnej lub czerwonej fasoli. Jest to typowo mięsna potrawa, w której znajdziemy krewetki, wędzone kiełbaski wieprzowe, mięso wołowe, a także uszy lub raciczki wieprzowe. Zwykle serwowane jest z ryżem. Danie jest szczególnie popularne w dawnych koloniach Portugalii – Angoli, na Wyspach Zielonego Przylądka, na Goa, Macau, czy w Brazylii, gdzie nawet zostało daniem narodowym.

/ 6Pasteis de nata

Obraz
© 123RF

Najpopularniejszy deser w Portugalii to oczywiście pasteis de nata, czyli budyniowe babeczki z ciasta francuskiego. Wywodzą się z lizbońskiego klasztoru hieronimitów w Belem. Zakonnicy używali pierwotnie białek z kurzych jaj do krochmalenia habitów, a z niepotrzebnych żółtek zaczęto produkować babeczki i działalność ta stała się z czasem ważnym źródłem dochodów klasztoru. Po likwidacji klasztoru w 1834 r. przepis sprzedano rodzinie, która sprzedaje je pod zastrzeżoną nazwą pastéis de Belem w piekarni sąsiadującej z klasztorem.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości