Przyprawy do pizzy – propozycje

Pizza to dzisiaj bardzo popularna przekąska. Warto wiedzieć, że jej początki sięgają starożytnej Grecji, gdzie tworzono okrągłe placki przyprawiane oliwą i ziołami. Dopiero później dotarły one do dzisiejszych Włoch. Tutaj zaczęto urozmaicać przepisy na pizzę dodając różne składniki. To we Włoszech nadano im nazwę „pizzy”. Na całym świecie stała się popularną potrawą, bez której nie wyobrażamy sobie kuchni włoskiej. Stosowane przyprawy do pizzy wzbogacą jej smak i dodadzą aromatyczności.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Stosowanie przypraw wzbogaci smak pizzy.
Stosowanie przypraw wzbogaci smak pizzy. (123RF.COM)

Przyprawy do pizzy – tymianek

Tymianek podkreśli smak pizzy za sprawą delikatnego aromatu przypominającego goździki. Ostry i ciepły aromat tymianku doskonale łączy się z cytryną, czosnkiem czy bazylią. Za sprawą lotnego olejku – tymolu charakteryzuje się odświeżającym smakiem.

Przyprawy do pizzy – oregano

Oregano osiada ciepły i lekko gorzki smak, intensywność aromatu różni się w zależności od odmiany. Silny smak dobrej jakości oregano może nawet znieczulić język. Do potraw stosuje się zwykle liście oregano w suszonej postaci, ponieważ posiadają lepszy smak. Oregano nada pizzy unikatowy posmak.

Przyprawy do pizzy – papryka czerwona

Papryka czerwona doda przede wszystkim pikantności potrawie, wyostrzy jej smak. Ponadto, dobrze komponuje się z kurczakiem – częstym składnikiem pizzy. Idealnie łączy się z pomidorami, ziemniakami i wszelakimi sosami.

Przyprawy do pizzy – bazylia

Bazylia charakteryzuje się silnym, ostrym, słodkim zapachem. Może też mieć aromat anyżu i goździka. Pizza dzięki bazylii stanie się orzeźwiającą i apetyczną potrawą. Aromat bazylii pozwala na łączenie jej z pomidorami (można spotkać się z określeniem „zioło pomidorowe”).

Przyprawy do pizzy – czosnek

Czosnek nada naszej pizzy ostrości i specyficznego zapachu za sprawą olejku lotnego. Należy jednak zachować umiar w stosowaniu tej przyprawy, ponieważ intensywny aromat czosnku może podziałać nawet drażniąco.

Przyprawy do pizzy – kolendra

Kolendrę cechuje słodki i aromatyczny zapach. Warto jednak wiedzieć, że jest on charakterystyczny wyłącznie dla dojrzałych nasion. Liście kolendry również mają specyficzną woń. Nasiona kolendry są słodkie i łagodne, można odczuć posmak pomarańczy. Komponują się z innymi ostrymi przyprawami. Kolendrę najlepiej kupić w całości, ponieważ jest wtedy krucha. Kolendra w postaci mielonej powinna być szczelnie przechowywana, żeby nie utracić aromatu.

Przyprawy do pizzy – cząber

Cząber to przyprawa o wyrazistym i pikantnym smaku. Wyróżniamy cząber letni (łagodniejszy) i cząber zimowy (mocniejszy).

Przyprawy do pizzy – gorczyca

Gorczyca doda pizzy aromatycznego, gorzkawego smaku w zależności od odmiany, którą użyjemy. Najpopularniejsze odmiany to:
gorczyca biała (najłagodniejsza),
gorczyca czarna (ostrzejsza),
gorczyca brązowa (ostra, pikantna).

Przyprawy do pizzy – cebula

Cebula urozmaici smak pizzy za sprawą charakterystycznego aromatu. Generalnie ma ostry, gorzki smak.

Przyprawy do pizzy – rozmaryn

Rozmaryn to przede wszystkim silny, lekko sosnowy smak, odrobinę słodszy od mięty. Można doszukać się w nim posmaku imbiru. Rozmaryn idealnie podkreśli oraz dopełni smak warzyw i przypraw zastosowanych w pizzy. Liści rozmarynu można użyć również do dekoracji.

Przyprawy do pizzy – pieprz ziołowy

Pieprz ziołowy doda ostrości pizzy, a ponadto wzbogaci ją o ziołowy aromat. Wysoce aromatyczna mieszanka sprawi, że pizza nie będzie mdła.

Stosowanie przypraw w pizzy sprawi, że urozmaicimy jej smak, a także wygląd. Dodatkowo wzbogacimy potrawę w witaminy i wartości odżywcze. Jak widać, przyprawy są niezastąpionym dodatkiem w kuchni.

Polub WP Kuchnia
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.