Przyprawy do pizzy – propozycje

Pizza to dzisiaj bardzo popularna przekąska. Warto wiedzieć, że jej początki sięgają starożytnej Grecji, gdzie tworzono okrągłe placki przyprawiane oliwą i ziołami. Dopiero później dotarły one do dzisiejszych Włoch. Tutaj zaczęto urozmaicać przepisy na pizzę dodając różne składniki. To we Włoszech nadano im nazwę „pizzy”. Na całym świecie stała się popularną potrawą, bez której nie wyobrażamy sobie kuchni włoskiej. Stosowane przyprawy do pizzy wzbogacą jej smak i dodadzą aromatyczności.

Stosowanie przypraw wzbogaci smak pizzy.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Edyta Maciejczak

Przyprawy do pizzy – tymianek

Tymianek podkreśli smak pizzy za sprawą delikatnego aromatu przypominającego goździki. Ostry i ciepły aromat tymianku doskonale łączy się z cytryną, czosnkiem czy bazylią. Za sprawą lotnego olejku – tymolu charakteryzuje się odświeżającym smakiem.

Przyprawy do pizzy – oregano

Oregano osiada ciepły i lekko gorzki smak, intensywność aromatu różni się w zależności od odmiany. Silny smak dobrej jakości oregano może nawet znieczulić język. Do potraw stosuje się zwykle liście oregano w suszonej postaci, ponieważ posiadają lepszy smak. Oregano nada pizzy unikatowy posmak.

Przyprawy do pizzy – papryka czerwona

Papryka czerwona doda przede wszystkim pikantności potrawie, wyostrzy jej smak. Ponadto, dobrze komponuje się z kurczakiem – częstym składnikiem pizzy. Idealnie łączy się z pomidorami, ziemniakami i wszelakimi sosami.

Przyprawy do pizzy – bazylia

Bazylia charakteryzuje się silnym, ostrym, słodkim zapachem. Może też mieć aromat anyżu i goździka. Pizza dzięki bazylii stanie się orzeźwiającą i apetyczną potrawą. Aromat bazylii pozwala na łączenie jej z pomidorami (można spotkać się z określeniem „zioło pomidorowe”).

Przyprawy do pizzy – czosnek

Czosnek nada naszej pizzy ostrości i specyficznego zapachu za sprawą olejku lotnego. Należy jednak zachować umiar w stosowaniu tej przyprawy, ponieważ intensywny aromat czosnku może podziałać nawet drażniąco.

Przyprawy do pizzy – kolendra

Kolendrę cechuje słodki i aromatyczny zapach. Warto jednak wiedzieć, że jest on charakterystyczny wyłącznie dla dojrzałych nasion. Liście kolendry również mają specyficzną woń. Nasiona kolendry są słodkie i łagodne, można odczuć posmak pomarańczy. Komponują się z innymi ostrymi przyprawami. Kolendrę najlepiej kupić w całości, ponieważ jest wtedy krucha. Kolendra w postaci mielonej powinna być szczelnie przechowywana, żeby nie utracić aromatu.

Przyprawy do pizzy – cząber

Cząber to przyprawa o wyrazistym i pikantnym smaku. Wyróżniamy cząber letni (łagodniejszy) i cząber zimowy (mocniejszy).

Przyprawy do pizzy – gorczyca

Gorczyca doda pizzy aromatycznego, gorzkawego smaku w zależności od odmiany, którą użyjemy. Najpopularniejsze odmiany to:
gorczyca biała (najłagodniejsza),
gorczyca czarna (ostrzejsza),
gorczyca brązowa (ostra, pikantna).

Przyprawy do pizzy – cebula

Cebula urozmaici smak pizzy za sprawą charakterystycznego aromatu. Generalnie ma ostry, gorzki smak.

Przyprawy do pizzy – rozmaryn

Rozmaryn to przede wszystkim silny, lekko sosnowy smak, odrobinę słodszy od mięty. Można doszukać się w nim posmaku imbiru. Rozmaryn idealnie podkreśli oraz dopełni smak warzyw i przypraw zastosowanych w pizzy. Liści rozmarynu można użyć również do dekoracji.

Przyprawy do pizzy – pieprz ziołowy

Pieprz ziołowy doda ostrości pizzy, a ponadto wzbogaci ją o ziołowy aromat. Wysoce aromatyczna mieszanka sprawi, że pizza nie będzie mdła.

Stosowanie* przypraw w pizzy* sprawi, że urozmaicimy jej smak, a także wygląd. Dodatkowo wzbogacimy potrawę w witaminy i wartości odżywcze. Jak widać, przyprawy są niezastąpionym dodatkiem w kuchni.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce