Jemy na fioletowo
Śliwki węgierki to najbardziej popularne wczesnojesienne owoce. Są teraz słodkie, a jednocześnie delikatnie kwaskowate. Orzeźwiają i dodają apetytu. W dodatku są bardzo zdrowe. Poprawiają przemianę materii, regulują pracę jelit i kojąco działają w stanach zapalnych układu pokarmowego.
Węgierki w kuchni kojarzą nam się głównie jako dodatek do placków drożdżowych albo z konfiturami z długo smażonych owoców. Ale pomysłów na wykorzystanie śliwek jest o wiele więcej. Oto pięć naszych propozycji.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Śliwki z boczkiem i wątróbką
Mięso i owoce to połączenie fantastyczne. Wytrawny smak boczku czy wątróbki łagodzony jest przez słodycz owoców. Do przygotowania naszej przekąski potrzebujemy: kilkanaście węgierek, kilka oczyszczonych wątróbek drobiowych, kilka pasków cienko pokrojonego wędzonego boczku, masło, sól i pieprz. Śliwki myjemy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki. Wątróbki smażymy na maśle, po usmażeniu solimy i posypujemy pieprzem, kroimy na kawałki. Na każdej śliwce układamy kawałek wątróbki, zawijamy w boczek, spinamy wykałaczką i pieczemy 15 minut w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku.
Zupa śliwkowa
Zupy owocowe kojarzą nam się najczęściej z wodnistą lurą z makaronem, podawaną w przedszkole czy szkole. Zupa z owoców nie musi być jednak niesmaczna. Oto nasza propozycja przepysznego kremu ze świeżych węgierek. Składniki: dwie szklanki śliwek bez pestek, szklanka soku jabłkowego, kawałek cynamonu, kilka goździków, sok z cytryny, trochę cukru, gęsta śmietana. Śliwki wrzucamy do garnka z gotującą się, lekko osłodzoną wodą, dorzucamy cynamon i goździki. Woda powinna ledwo przykrywać owoce. Gdy te zaczną się rozpadać, dolewamy sok z jabłek i gotujemy dalej. Po pół godzinie wyjmujemy przyprawy, a zupę miksujemy. Doprawiamy sokiem z cytryny i cukrem, podajemy z łyżką śmietany.
Sałatka ze śliwek i orzechów
Śliwki to także świetny składnik bardzo smacznych sałatek. Składniki: ugotowana na parze pierś z kurczaka, szklanka dojrzałych węgierek, mieszanka sałat (roszponka, rukola, cykoria), majonez, posiekany szczypiorek, sok z cytryny, sól i pieprz. Śliwki kroimy w ćwiartki, pierś z kurczaka w paski. Do miski wrzucamy sałaty, mięso i śliwki. Dodajemy majonez, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Śledzie w sosie śliwkowym
Ryby z owocami wydają się pomysłem ekstrawaganckim, ale pasują do siebie idealnie. Sos z węgierek w połączeniu z dobrymi filetami ze śledzia tworzą bardzo smaczne danie. Potrzebujemy: kilka filetów ze śledzi, szklankę śliwek bez pestek, oliwę z oliwek, sok z dwóch cytryn, pęczek koperku, cukier, pieprz i sól. Filety kroimy na dość duże kawałki. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią śliwki i posypujemy cukrem. Gdy owoce się rozpadną, miksujemy, doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Sosem polewamy rybę, dodajemy posiekany koperek, mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Śliwki z lodami
Oczywiście owoce to głównych składnik zdrowych deserów. Nie musimy męczyć się i przygotowywać ciast, śliwki wykorzystać możemy również w mniej pracochłonnych deserach. Dojrzałe węgierki kroimy na pół, usuwamy pestki, posypujemy cukrem i odstawiamy na dwie godziny do lodówki. Miękkie śliwki posypujemy cynamonem, podajemy z lodami waniliowymi.