Przepisy na dania ze węgierką w roli głównej

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 6Jemy na fioletowo

Obraz
© iStock.com

Śliwki węgierki to najbardziej popularne wczesnojesienne owoce. Są teraz słodkie, a jednocześnie delikatnie kwaskowate. Orzeźwiają i dodają apetytu. W dodatku są bardzo zdrowe. Poprawiają przemianę materii, regulują pracę jelit i kojąco działają w stanach zapalnych układu pokarmowego.

Węgierki w kuchni kojarzą nam się głównie jako dodatek do placków drożdżowych albo z konfiturami z długo smażonych owoców. Ale pomysłów na wykorzystanie śliwek jest o wiele więcej. Oto pięć naszych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Śliwki z boczkiem i wątróbką

Obraz
© Shutterstock.com

Mięso i owoce to połączenie fantastyczne. Wytrawny smak boczku czy wątróbki łagodzony jest przez słodycz owoców. Do przygotowania naszej przekąski potrzebujemy: kilkanaście węgierek, kilka oczyszczonych wątróbek drobiowych, kilka pasków cienko pokrojonego wędzonego boczku, masło, sól i pieprz. Śliwki myjemy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki. Wątróbki smażymy na maśle, po usmażeniu solimy i posypujemy pieprzem, kroimy na kawałki. Na każdej śliwce układamy kawałek wątróbki, zawijamy w boczek, spinamy wykałaczką i pieczemy 15 minut w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku.

/ 6Zupa śliwkowa

Obraz
© iStock.com

Zupy owocowe kojarzą nam się najczęściej z wodnistą lurą z makaronem, podawaną w przedszkole czy szkole. Zupa z owoców nie musi być jednak niesmaczna. Oto nasza propozycja przepysznego kremu ze świeżych węgierek. Składniki: dwie szklanki śliwek bez pestek, szklanka soku jabłkowego, kawałek cynamonu, kilka goździków, sok z cytryny, trochę cukru, gęsta śmietana. Śliwki wrzucamy do garnka z gotującą się, lekko osłodzoną wodą, dorzucamy cynamon i goździki. Woda powinna ledwo przykrywać owoce. Gdy te zaczną się rozpadać, dolewamy sok z jabłek i gotujemy dalej. Po pół godzinie wyjmujemy przyprawy, a zupę miksujemy. Doprawiamy sokiem z cytryny i cukrem, podajemy z łyżką śmietany.

/ 6Sałatka ze śliwek i orzechów

Obraz
© 123RF

Śliwki to także świetny składnik bardzo smacznych sałatek. Składniki: ugotowana na parze pierś z kurczaka, szklanka dojrzałych węgierek, mieszanka sałat (roszponka, rukola, cykoria), majonez, posiekany szczypiorek, sok z cytryny, sól i pieprz. Śliwki kroimy w ćwiartki, pierś z kurczaka w paski. Do miski wrzucamy sałaty, mięso i śliwki. Dodajemy majonez, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

/ 6Śledzie w sosie śliwkowym

Obraz
© Shutterstock.com

Ryby z owocami wydają się pomysłem ekstrawaganckim, ale pasują do siebie idealnie. Sos z węgierek w połączeniu z dobrymi filetami ze śledzia tworzą bardzo smaczne danie. Potrzebujemy: kilka filetów ze śledzi, szklankę śliwek bez pestek, oliwę z oliwek, sok z dwóch cytryn, pęczek koperku, cukier, pieprz i sól. Filety kroimy na dość duże kawałki. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią śliwki i posypujemy cukrem. Gdy owoce się rozpadną, miksujemy, doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Sosem polewamy rybę, dodajemy posiekany koperek, mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

/ 6Śliwki z lodami

Obraz
© 123RF

Oczywiście owoce to głównych składnik zdrowych deserów. Nie musimy męczyć się i przygotowywać ciast, śliwki wykorzystać możemy również w mniej pracochłonnych deserach. Dojrzałe węgierki kroimy na pół, usuwamy pestki, posypujemy cukrem i odstawiamy na dwie godziny do lodówki. Miękkie śliwki posypujemy cynamonem, podajemy z lodami waniliowymi.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce