Przepis na puszyste ciasto budyniowe ze śliwkami. Zniknie do ostatniego okruszka
Puszyste i bardzo delikatne delikatne ciacho z owocami. Bardzo szybko i prosto się robi. Będzie idealne do popoludniowej kawy. Zamiast sliwek, możemy użyć innych sezonowych owoców. Przepis dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Masło ucieramy mikser razem z cukrem. Następnie wbijamy pojedynczo jajka, wsypujemy suche budynie i wlewamy mleko.
- Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ciasta cały czas miksując.
- Ciasto wylewamy do tortownicy 24 cm x 24 cm.
- Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i połówki utykamy w ciasto.
- Pieczemy 40 minut w 180 st. C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl