Trwa ładowanie...
dwwu1zv
dwwu1zv

Przepis na letni obiad. Sandacz z patelni z boczniakami

Przepis

Świeża ryba z patelni, a do tego młoda cebula, boczniaki, solidna porcja masła i pietruszki. Taki obiad najlepiej smakuje latem. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

2.4
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Przepis na letni obiad. Sandacz z patelni z boczniakami
Kuchennymi Drzwiami
Składniki
  • 3 filety świeżego sandacza
  • 200 g boczniaków eko
  • 2 młode cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1/2 cytryny bio
Przepis
  • Kawałki ryby myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy cytryną i posypujemy pieprzem. Odkładamy.
  • Boczniaki rozrywamy na mniejsze kawałki, w razie potrzeby oczyszczamy.
  • Na patelni kładziemy 1/2 łyżki masła, rozgrzewamy i wrzucamy pokrojone cebule i czosnek. Blanszujemy i dodajemy boczniaki.
  • Rumienimy je ze wszystkich stron i odkładamy do miseczki. Na patelnię dodajemy 1 łyżkę masła i kładziemy rybę.
  • Rumienimy ją na sporym ogniu z obu stron. Zmniejszamy grzanie i dodajemy boczniaki oraz resztę masła.
  • Podsmażamy razem chwilę, skrapiamy resztą soku z cytryny, posypujemy solą, pieprzem i natką pietruszki.
  • Od razu podajemy z grzankami i schłodzonym białym winem.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Przepis na letni obiad. Sandacz z patelni z boczniakami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1
Share
dwwu1zv
dwwu1zv
dwwu1zv
dwwu1zv
dwwu1zv