Przepis na letni obiad. Sandacz z patelni z boczniakami
Świeża ryba z patelni, a do tego młoda cebula, boczniaki, solidna porcja masła i pietruszki. Taki obiad najlepiej smakuje latem. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- 3 filety świeżego sandacza
- 200 g boczniaków eko
- 2 młode cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1/2 cytryny bio
- Kawałki ryby myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy cytryną i posypujemy pieprzem. Odkładamy.
- Boczniaki rozrywamy na mniejsze kawałki, w razie potrzeby oczyszczamy.
- Na patelni kładziemy 1/2 łyżki masła, rozgrzewamy i wrzucamy pokrojone cebule i czosnek. Blanszujemy i dodajemy boczniaki.
- Rumienimy je ze wszystkich stron i odkładamy do miseczki. Na patelnię dodajemy 1 łyżkę masła i kładziemy rybę.
- Rumienimy ją na sporym ogniu z obu stron. Zmniejszamy grzanie i dodajemy boczniaki oraz resztę masła.
- Podsmażamy razem chwilę, skrapiamy resztą soku z cytryny, posypujemy solą, pieprzem i natką pietruszki.
- Od razu podajemy z grzankami i schłodzonym białym winem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze