Przekonaj się do podrobów. Dobry sposób na tani obiad

Podroby, czyli wnętrzności zwierząt budzą sporo kontrowersji. Wielu z nas nie chce ich nawet spróbować. A szkoda, bo są to produkty bardzo smaczne, spotykane w najlepszych kuchniach świata, a w dodatku kosztują niewiele. Z wątróbki, serc, nerek czy innych podrobów można przyrządzić dania nie tylko pyszne i sycące, ale również eleganckie. Przekonajmy się więc do podrobów. Oto kilka naszych przepisów.

PodrobyPodroby są dość tanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Nerki z ziołami

Nerki wieprzowe wykorzystywane w kuchni dość rzadko. Wystarczy jednak odpowiednio je przygotować i będą naprawdę smaczne. Najpierw nerki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy wszystkie białe części i wkładamy je do wody, odlewając ją kilka razy. Zalewamy nerki wrzątkiem, gotujemy, odlewamy wrzątek i gotujemy znów. Ugotowane nerki kroimy na plasterki, przekładamy do rondla i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości, na koniec dodajemy śmietanę, posiekany koperek, szczypiorek i zieloną pietruszkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Szaszłyki z serc drobiowych

Serca drobiowe są bardzo tanie, ale trzeba wiedzieć, jak je przyrządzić, by nie były twarde. Do szaszłyków potrzebne nam będą: umyte i oczyszczone serca, sól i pieprz oraz bambusowe patyczki. Z serc usuwamy żyłki i kroimy je wzdłuż na pół. Nabijamy dość luźno na patyczki, posypujemy solą i pieprzem. Szaszłyki układamy na kratce i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku nie dłużej niż trzy-cztery minuty. Nie będą wtedy krwiste, ale soczyste i miękkie.

Żołądki drobiowe w sosie

Z żołądków drobiowych możemy przygotować wiele różnych dań, najlepsze są chyba jednak duszone. Potrzebujemy kilogram oczyszczonych żołądków drobiowych, marchewkę, pietruszkę, seler, por, olej, bulion drobiowy, śmietanę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy żołądki, po kilku minutach dorzucamy warzywa, smażymy chwilę i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy, aż żołądki będą miękkie, dodajemy posiekaną natkę, śmietanę i doprawiamy do smaku.

Smażona wątróbka

Dobrze przyrządzona wątróbka wieprzowa jest prawdziwym delikatesem. Nie możemy smażyć jej zbyt długo, bo będzie twarda. Składniki: kawałek wątroby, trzy jabłka, masło, mleko, majeranek, sól i pieprz. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Wątrobę moczymy w mleku, odsączamy i osuszamy. Kroimy ją na plastry grubości centymetra. Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy wątróbkę, zdejmujemy ją z patelni i na pozostałym tłuszczu smażymy jabłka. Wrzucamy ponownie wątróbkę, podgrzewamy tylko chwilę, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.

Klasyczne ozorki

Ozory wołowe wydają się trudne w obróbce, ale warto poświęcić czas, bo ich smak jest niepowtarzalny. Składniki: ozór wołowy, bulion warzywny, słodka śmietana, tarty chrzan, sól i pieprz. Ozór myjemy szczoteczką i wkładamy do bardzo dużego garnka. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Miękki obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Przekładamy go do mniejszego garnka, zalewamy bulionem, dodajemy chrzan i śmietanę, dusimy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem.

Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera