Trwa ładowanie...

Przekonaj się do podrobów. Dobry sposób na tani obiad

Podroby, czyli wnętrzności zwierząt budzą sporo kontrowersji. Wielu z nas nie chce ich nawet spróbować. A szkoda, bo są to produkty bardzo smaczne, spotykane w najlepszych kuchniach świata, a w dodatku kosztują niewiele. Z wątróbki, serc, nerek czy innych podrobów można przyrządzić dania nie tylko pyszne i sycące, ale również eleganckie. Przekonajmy się więc do podrobów. Oto kilka naszych przepisów.

Podroby są dość tanie Podroby są dość tanie Źródło: Adobe Stock
d2yrt1a
d2yrt1a

Nerki z ziołami

Nerki wieprzowe wykorzystywane w kuchni dość rzadko. Wystarczy jednak odpowiednio je przygotować i będą naprawdę smaczne. Najpierw nerki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy wszystkie białe części i wkładamy je do wody, odlewając ją kilka razy. Zalewamy nerki wrzątkiem, gotujemy, odlewamy wrzątek i gotujemy znów. Ugotowane nerki kroimy na plasterki, przekładamy do rondla i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości, na koniec dodajemy śmietanę, posiekany koperek, szczypiorek i zieloną pietruszkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Szaszłyki z serc drobiowych

Serca drobiowe są bardzo tanie, ale trzeba wiedzieć, jak je przyrządzić, by nie były twarde. Do szaszłyków potrzebne nam będą: umyte i oczyszczone serca, sól i pieprz oraz bambusowe patyczki. Z serc usuwamy żyłki i kroimy je wzdłuż na pół. Nabijamy dość luźno na patyczki, posypujemy solą i pieprzem. Szaszłyki układamy na kratce i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku nie dłużej niż trzy-cztery minuty. Nie będą wtedy krwiste, ale soczyste i miękkie.

Żołądki drobiowe w sosie

Z żołądków drobiowych możemy przygotować wiele różnych dań, najlepsze są chyba jednak duszone. Potrzebujemy kilogram oczyszczonych żołądków drobiowych, marchewkę, pietruszkę, seler, por, olej, bulion drobiowy, śmietanę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy żołądki, po kilku minutach dorzucamy warzywa, smażymy chwilę i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy, aż żołądki będą miękkie, dodajemy posiekaną natkę, śmietanę i doprawiamy do smaku.

Smażona wątróbka

Dobrze przyrządzona wątróbka wieprzowa jest prawdziwym delikatesem. Nie możemy smażyć jej zbyt długo, bo będzie twarda. Składniki: kawałek wątroby, trzy jabłka, masło, mleko, majeranek, sól i pieprz. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Wątrobę moczymy w mleku, odsączamy i osuszamy. Kroimy ją na plastry grubości centymetra. Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy wątróbkę, zdejmujemy ją z patelni i na pozostałym tłuszczu smażymy jabłka. Wrzucamy ponownie wątróbkę, podgrzewamy tylko chwilę, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.

d2yrt1a

Klasyczne ozorki

Ozory wołowe wydają się trudne w obróbce, ale warto poświęcić czas, bo ich smak jest niepowtarzalny. Składniki: ozór wołowy, bulion warzywny, słodka śmietana, tarty chrzan, sól i pieprz. Ozór myjemy szczoteczką i wkładamy do bardzo dużego garnka. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Miękki obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Przekładamy go do mniejszego garnka, zalewamy bulionem, dodajemy chrzan i śmietanę, dusimy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem.

Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2yrt1a
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2yrt1a
Więcej tematów