Przekonaj się do podrobów. Dobry sposób na tani obiad

Podroby, czyli wnętrzności zwierząt budzą sporo kontrowersji. Wielu z nas nie chce ich nawet spróbować. A szkoda, bo są to produkty bardzo smaczne, spotykane w najlepszych kuchniach świata, a w dodatku kosztują niewiele. Z wątróbki, serc, nerek czy innych podrobów można przyrządzić dania nie tylko pyszne i sycące, ale również eleganckie. Przekonajmy się więc do podrobów. Oto kilka naszych przepisów.

PodrobyPodroby są dość tanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Nerki z ziołami

Nerki wieprzowe wykorzystywane w kuchni dość rzadko. Wystarczy jednak odpowiednio je przygotować i będą naprawdę smaczne. Najpierw nerki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy wszystkie białe części i wkładamy je do wody, odlewając ją kilka razy. Zalewamy nerki wrzątkiem, gotujemy, odlewamy wrzątek i gotujemy znów. Ugotowane nerki kroimy na plasterki, przekładamy do rondla i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości, na koniec dodajemy śmietanę, posiekany koperek, szczypiorek i zieloną pietruszkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Szaszłyki z serc drobiowych

Serca drobiowe są bardzo tanie, ale trzeba wiedzieć, jak je przyrządzić, by nie były twarde. Do szaszłyków potrzebne nam będą: umyte i oczyszczone serca, sól i pieprz oraz bambusowe patyczki. Z serc usuwamy żyłki i kroimy je wzdłuż na pół. Nabijamy dość luźno na patyczki, posypujemy solą i pieprzem. Szaszłyki układamy na kratce i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku nie dłużej niż trzy-cztery minuty. Nie będą wtedy krwiste, ale soczyste i miękkie.

Żołądki drobiowe w sosie

Z żołądków drobiowych możemy przygotować wiele różnych dań, najlepsze są chyba jednak duszone. Potrzebujemy kilogram oczyszczonych żołądków drobiowych, marchewkę, pietruszkę, seler, por, olej, bulion drobiowy, śmietanę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy żołądki, po kilku minutach dorzucamy warzywa, smażymy chwilę i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy, aż żołądki będą miękkie, dodajemy posiekaną natkę, śmietanę i doprawiamy do smaku.

Smażona wątróbka

Dobrze przyrządzona wątróbka wieprzowa jest prawdziwym delikatesem. Nie możemy smażyć jej zbyt długo, bo będzie twarda. Składniki: kawałek wątroby, trzy jabłka, masło, mleko, majeranek, sól i pieprz. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Wątrobę moczymy w mleku, odsączamy i osuszamy. Kroimy ją na plastry grubości centymetra. Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy wątróbkę, zdejmujemy ją z patelni i na pozostałym tłuszczu smażymy jabłka. Wrzucamy ponownie wątróbkę, podgrzewamy tylko chwilę, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.

Klasyczne ozorki

Ozory wołowe wydają się trudne w obróbce, ale warto poświęcić czas, bo ich smak jest niepowtarzalny. Składniki: ozór wołowy, bulion warzywny, słodka śmietana, tarty chrzan, sól i pieprz. Ozór myjemy szczoteczką i wkładamy do bardzo dużego garnka. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Miękki obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Przekładamy go do mniejszego garnka, zalewamy bulionem, dodajemy chrzan i śmietanę, dusimy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem.

Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności