Trwa ładowanie...
04-02-2009 14:57

Przekąski przed telewizor

Oglądając z przyjaciółmi albo partnerem ulubiony film, zwykle przegryzamy coś przed telewizorem. Chipsy, solone orzeszki, popcorn, krakersy, paluszki, chrupki... Wszystko, co wysokokaloryczne i szkodliwe. Lepiej zmienić ten repertuar, zanim odbije się na naszym zdrowiu.

Przekąski przed telewizorŹródło: archiwum, fot: archiwum
d32gl96
d32gl96

Oglądając z przyjaciółmi albo partnerem ulubiony film, zwykle przegryzamy coś przed telewizorem. Chipsy, solone orzeszki, popcorn, krakersy, paluszki, chrupki... Wszystko, co wysokokaloryczne i szkodliwe. Lepiej zmienić ten repertuar, zanim odbije się na naszym zdrowiu.

Co zatem wybrać zamiast „tradycyjnych" słonych przekąsek? Na szczęście jest wiele znacznie mniej kalorycznych rozwiązań.

Jeśli chipsy - to owocowe

Zacznijmy od gotowców. Świetnie sprawdzą się nieco inne chipsy: bananowe lub jabłkowe. To po prostu suszone plasterki owoców, oryginalne w smaku, a przy tym nieprzetworzone i niezawierające szkodliwych dodatków typu tłuszcz czy przyprawy.

W niewielkich ilościach możemy także podać orzechy (ale surowe i bez soli), migdały, nasiona dyni i słonecznika. Zawierają one dobroczynne dla naszego organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, zalecane jako dodatek do każdej diety. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzić z ilością, ponieważ bakalie - zależnie od rodzaju - zawierają od 500 do blisko 700 kcal na sto gram.

d32gl96

Zostają nam jeszcze świeże owoce. Jasne, że w środku zajmującego seansu nie będziemy chrupać jabłka ani obierać kiwi, dlatego lepiej zdecydować się na przegryzki „jednokęsowe". Podajmy winogrona, kawałki melona, cząstki pomarańczy, mandarynek i grejpfrutów, a w odpowiedniej porze roku także owoce sezonowe, jak truskawki czy porzeczki.

Kompozycje na wykałaczce

Warto też poświęcić trochę czasu i samodzielnie przygotować „telewizyjne" smakołyki. Będzie to może nieco trudniejsze niż otworzenie paczki chipsów, ale z pewnością zdrowsze i... przyjemniejsze dla podniebienia, jeśli choć trochę się postaramy.

Wyjątkowo prosty jest przepis na koreczki. Po prostu wybieramy kilka lubianych przez nas (oraz naturalnie przez filmowych towarzyszy) produktów, a następnie łączymy je w dowolnej konfiguracji. Chodzi rzecz jasna o produkty z tej samej grupy smakowej, bo zestawienie np. słodkiego ze słonym jest już bardzo ryzykowne.

Co możemy wybrać? Żółty ser z oliwką i kawałeczkiem papryki - surowej lub konserwowej - łososia z fetą i ogórkiem konserwowym, kabanosa, pieczarkę i cebulkę, śledzia, jabłko i cytrynę, ananasa z szynką i patisonem, rzodkiewkę z pomidorkiem koktajlowym oraz salami, awokado, krewetki i kruchą sałatę... W wersji słodkiej na przykład czereśnię z gruszką i melonem albo winogrona (koniecznie bezpestkowe lub zwykłe z wyjętymi pestkami) z orzechami włoskimi i śliwką, morele, orzechy nerkowca i czekoladę...

d32gl96

Dobrać do filmu

Generalnie: do wyboru, do koloru, możemy eksperymentować do woli, byle wcześniej sprawdzić efekt i przekonać się, czy wybrane przez nas połączenie rzeczywiście jest trafne. Znawcy dodają, że paletę smakową warto dostosować do tematyki filmu - do komedii ponoć bardziej pasują słodkości, a przy strasznym horrorze lepiej się bać, mając pod ręką słone lub pikantne przekąski.

To samo, co z koreczkami, możemy osiągnąć przy pomocy miniaturowych kanapek: na chlebie da się położyć wszystko, dodatkowo przyozdabiając zakąski różnymi sosami. Nie jest to opcja równie zdrowa jak owoce, za to bez wątpienia bardziej pożyteczna niż zwykłe kinowe snacki.

fett

fot. Jupiterimages

d32gl96
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d32gl96
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj