WAŻNE
TERAZ

Bojkotu nie będzie. Po decyzji izby SN koalicja z nową strategią na Nawrockiego

Prosty przepis na pyszną pizzę. Sekret tkwi w szczegółach

Wydawałoby się, że zrobienie pizzy nie należy do skomplikowanych czynności, ale o sukcesie mogą przesądzić drobiazgi. Oto sposób na szybki i smaczny placek z ulubionymi składnikami.

Freshly baked homemade pepperoni pizza with melted mozzarellaPepperoni i mozzarella to świetne połączenie
Źródło zdjęć: © Getty Images | kajakiki
29

Ciasto

Sam przepis nie należy do skomplikowanych, według podanych proporcji zrobisz dwie cienkie pizze albo jedną słusznych rozmiarów. Do ciasta wystarczy 250 g mąki, 150 ml wody, 7 g drożdży instant, oliwa z oliwek, bazylia. Drożdże należy zmieszać z wodą. Mąkę przesyp przez sitko, żeby pozbyć się grudek. Zmieszaj ją z bazylią i dodaj dwie lub trzy łyżki stołowe oliwy. Tutaj warto pokusić się o eksperyment i zamiast klasycznej oliwy z oliwek można użyć na przykład truflowej, czosnkowej czy parmezanowej, choć ta ostatnia ma na tyle dominujący smak i zapach, że może skraść show głównym składnikom posiłku. Drożdże zmieszane z wodą wlej do naczynia z mąką i wyrób ciasto, a następnie zostaw je na minimum pół godziny do wyrośnięcia.

Piekarnik

Wiele osób używa do pieczenia pizzy standardowej blachy, na dodatek rozkłada ciasto ze składnikami na zimnej blasze i wrzuca ją do rozgrzanego piekarnika. Jeżeli jesteście pizzowymi smakoszami, to powinniście zaopatrzyć się w specjalny kamień. Podgrzewa się go razem z piekarnikiem, a następnie umieszcza na nim pizzę przy pomocy łopatki. Najlepiej postawić na kamień szamotowy lub granitowy. Ten pierwszy może być używany także do grillowania. Jego porowatość sprawia, że pizza równomiernie się wypieka, ale jednocześnie jest to przekleństwo podczas czyszczenia. W przypadku granitowych również mamy coś kosztem czegoś, ponieważ długo się nagrzewają i są ciężkie, ale za to dłużej magazynują ciepło. Przed pierwszym użyciem kamień należy zahartować zgodnie z dołączoną instrukcją.

Jaki wybrać tryb pieczenia? Tu zdania są podzielone. Najczęściej powtarza się opcja termoobiegu oraz grzałki górnej i dolnej, ale ja wolę stosować grzałkę dolną i termoobieg. Najlepiej rozgrzać piekarnik do 250 stopni i wstawić pizzę na około 7 do 8 minut. Z czasem sami wypracujecie styl, który najbardziej wam odpowiada.

Składniki

Skoro już macie ciasto i wiecie, jak je upiec, to warto jeszcze porozmawiać o składnikach. Oczywiście możecie pójść do sklepu i kupić pierwszą lepszą szynkę, ale najlepiej postawić na oryginalne włoskie składniki takie jak neapolitańskie salami, szynka parmeńska czy kalabryjska nduja. Pomidorowy podkład możecie wykonać sami lub kupić gotową passatę. Obecnie już nawet dyskonty spożywcze mają w swojej ofercie certyfikowane włoskie wędliny, chociaż najlepsze jakościowo będą te specjalnie wyselekcjonowane z włoskich delikatesów.

Jeśli chodzi o bazowy ser, to najlepiej kupić mozzarellę w kostce, którą następnie należy zetrzeć na średnich lub małych oczkach. Dodając warzywa, warto zrobić to dopiero po upieczeniu pizzy - tak jest chociażby z rukolą czy małymi pomidorkami. Duże plastry pomidora z powodzeniem możecie upiec w piekarniku razem z resztą. Stosując nduję pomyślcie o serze ricotta i umieśćcie go przy kawałkach tej ostrej kiełbasy. Dzięki temu ostrość zostanie stłumiona przez łagodny smak sera. Szynka parmeńska najlepiej smakuje w towarzystwie rukoli i pomidorków koktajlowych. Salami neapolitańskie możecie pozostawić bez dodatków albo zastosować plastry pomidora i niebieski ser pleśniowy.

Wybrane dla Ciebie

Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm