Prosty przepis na pyszną pizzę. Sekret tkwi w szczegółach
Wydawałoby się, że zrobienie pizzy nie należy do skomplikowanych czynności, ale o sukcesie mogą przesądzić drobiazgi. Oto sposób na szybki i smaczny placek z ulubionymi składnikami.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Ciasto
Sam przepis nie należy do skomplikowanych, według podanych proporcji zrobisz dwie cienkie pizze albo jedną słusznych rozmiarów. Do ciasta wystarczy 250 g mąki, 150 ml wody, 7 g drożdży instant, oliwa z oliwek, bazylia. Drożdże należy zmieszać z wodą. Mąkę przesyp przez sitko, żeby pozbyć się grudek. Zmieszaj ją z bazylią i dodaj dwie lub trzy łyżki stołowe oliwy. Tutaj warto pokusić się o eksperyment i zamiast klasycznej oliwy z oliwek można użyć na przykład truflowej, czosnkowej czy parmezanowej, choć ta ostatnia ma na tyle dominujący smak i zapach, że może skraść show głównym składnikom posiłku. Drożdże zmieszane z wodą wlej do naczynia z mąką i wyrób ciasto, a następnie zostaw je na minimum pół godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik
Wiele osób używa do pieczenia pizzy standardowej blachy, na dodatek rozkłada ciasto ze składnikami na zimnej blasze i wrzuca ją do rozgrzanego piekarnika. Jeżeli jesteście pizzowymi smakoszami, to powinniście zaopatrzyć się w specjalny kamień. Podgrzewa się go razem z piekarnikiem, a następnie umieszcza na nim pizzę przy pomocy łopatki. Najlepiej postawić na kamień szamotowy lub granitowy. Ten pierwszy może być używany także do grillowania. Jego porowatość sprawia, że pizza równomiernie się wypieka, ale jednocześnie jest to przekleństwo podczas czyszczenia. W przypadku granitowych również mamy coś kosztem czegoś, ponieważ długo się nagrzewają i są ciężkie, ale za to dłużej magazynują ciepło. Przed pierwszym użyciem kamień należy zahartować zgodnie z dołączoną instrukcją.
Jaki wybrać tryb pieczenia? Tu zdania są podzielone. Najczęściej powtarza się opcja termoobiegu oraz grzałki górnej i dolnej, ale ja wolę stosować grzałkę dolną i termoobieg. Najlepiej rozgrzać piekarnik do 250 stopni i wstawić pizzę na około 7 do 8 minut. Z czasem sami wypracujecie styl, który najbardziej wam odpowiada.
Składniki
Skoro już macie ciasto i wiecie, jak je upiec, to warto jeszcze porozmawiać o składnikach. Oczywiście możecie pójść do sklepu i kupić pierwszą lepszą szynkę, ale najlepiej postawić na oryginalne włoskie składniki takie jak neapolitańskie salami, szynka parmeńska czy kalabryjska nduja. Pomidorowy podkład możecie wykonać sami lub kupić gotową passatę. Obecnie już nawet dyskonty spożywcze mają w swojej ofercie certyfikowane włoskie wędliny, chociaż najlepsze jakościowo będą te specjalnie wyselekcjonowane z włoskich delikatesów.
Jeśli chodzi o bazowy ser, to najlepiej kupić mozzarellę w kostce, którą następnie należy zetrzeć na średnich lub małych oczkach. Dodając warzywa, warto zrobić to dopiero po upieczeniu pizzy - tak jest chociażby z rukolą czy małymi pomidorkami. Duże plastry pomidora z powodzeniem możecie upiec w piekarniku razem z resztą. Stosując nduję pomyślcie o serze ricotta i umieśćcie go przy kawałkach tej ostrej kiełbasy. Dzięki temu ostrość zostanie stłumiona przez łagodny smak sera. Szynka parmeńska najlepiej smakuje w towarzystwie rukoli i pomidorków koktajlowych. Salami neapolitańskie możecie pozostawić bez dodatków albo zastosować plastry pomidora i niebieski ser pleśniowy.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.