Proste dania z ogniska. Nie tylko kiełbaska na patyku

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Lato jeszcze się nie kończy

Obraz
© 123RF

Spotkania z przyjaciółmi przy ognisku mogą zastąpić imprezy przy grillu, szczególnie, że w sklepach możemy kupić wiele specjalnych palenisk, dzięki którym nie zniszczymy sobie trawnika i ograniczymy możliwość wystąpienia pożaru.

Z ogniskiem kojarzą nam się przede wszystkim kiełbaski pieczone na patykach. Jednak to nie jedyne danie, które możemy przy takiej okazji przygotować. Możliwości jest znacznie więcej. Oto pięć naszych propozycji na nieoczywiste smakołyki z ogniska.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Kukurydza znad ognia

Obraz
© 123RF

Amerykanie uwielbiają kukurydzę z grilla, ale równie dobrze można je przygotować nad ogniskiem. Potrzebne nam będą przede wszystkim ostro zakończone patyki, kilka kolb kukurydzy, masło, ostra papryka w proszku, sól i folia aluminiowa. Kukurydzę nabijamy na patyki, smarujemy masłem, posypujemy solą i papryką, zawijamy w folię. Pieczemy nad ogniskiem 10-15 minut, a następnie odwijamy folię, dopiekamy jeszcze kilka minut. Kolby podajemy posmarowane masłem.

/ 6Szaszłyki z kurczaka

Obraz
© 123RF

Jeśli mamy metalowe szpadki, które zastępują patyki, możemy przygotować tradycyjny kaukaski szaszłyk z kurczaka. Do przyrządzenia naszego dania potrzebujemy: dwie piersi z kurczaka, dwie czerwone papryki, kilka małych cebul, oliwę z oliwek, ocet, paprykę ostrą, mieloną kolendrę, mielony kmin rzymski, pieprz i sól. Mięso kroimy w dużą kostkę, posypujemy przyprawami, polewamy oliwą i octem i odstawiamy na kilkanaście minut. Na szpadki nabijamy po kolei mięso, kawałki papryki i połówki cebuli. Pieczemy nad ogniem około 15 minut. Gotowe.

/ 6Papryka z serem

Obraz
© Shutterstock.com

Twarde warzywa idealnie nadają się do pieczenia nad ogniem. Dzięki temu zyskują dodatkowy, dymny smak i zapach. Aby zrobić nadziewaną paprykę potrzebne nam będą, oprócz małych słodkich strąków papryki: ser żółty, czosnek, jajko, pęczek natki pietruszki, sól i pieprz. Ser ścieramy na tarce, czosnek siekamy, dodajemy jajko i posiekaną natkę, dokładnie mieszamy. Z papryk odcinamy wierzch, usuwamy pestki i do środka nakładamy masę serową. Papryki nabijamy po kilka na patyk, by koniec jednej zamykał otwór w poprzedniej i pieczemy 10 minut nad ogniskiem.

/ 6Ryba na patyku

Obraz
© 123RF

Wędkarze znają ten sposób przyrządzania ryb doskonale, ale i ci, którzy ryb nie łowią powinni spróbować ryby z patyka. Potrzebne nam będą średniej wielkości okonie, płocie, leszcze lub pstrągi, sól, pieprz, suszony estragon, natka pietruszki i olej. Ryby sprawiamy, boki lekko nacinamy nożem w kilku miejscach. Tuszki nacieramy solą, pieprzem i estragonem, smarujemy olejem. Gotowe ryby nabijamy wzdłuż na ostre patyki i pieczemy, obracając kilka minut, aż mięso zrobi się białe, a skórka rumiana i chrupiąca.

/ 6Warzywa pieczone

Obraz
© 123RF

Przygotowując ogniskowe dania, zamiast pieczenia na patyku, możemy użyć zawiniątka z folii aluminiowej, układając je bezpośrednio na żarze. W ten sposób możemy przyrządzić bardzo smaczne dania z warzyw. Składniki: kilka marchewek, kilka pietruszek, korzeń rzepy, kilka ziemniaków, cebula, czosnek, oliwa z oliwek lub olej, suszony cząber, pieprz, sól, ostra papryka. Warzywa obieramy i kroimy na dość spore kawałki. Czosnek siekamy. W misce mieszamy warzywa z przyprawami i oliwą, układamy na podwójnie złożonym płacie folii, zawijamy dokładnie i pieczemy 20 minut obracając w ognisku zawiniątko. Pyszne, sycące i zdrowe!

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę