Lato jeszcze się nie kończy
Spotkania z przyjaciółmi przy ognisku mogą zastąpić imprezy przy grillu, szczególnie, że w sklepach możemy kupić wiele specjalnych palenisk, dzięki którym nie zniszczymy sobie trawnika i ograniczymy możliwość wystąpienia pożaru.
Z ogniskiem kojarzą nam się przede wszystkim kiełbaski pieczone na patykach. Jednak to nie jedyne danie, które możemy przy takiej okazji przygotować. Możliwości jest znacznie więcej. Oto pięć naszych propozycji na nieoczywiste smakołyki z ogniska.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kukurydza znad ognia
Amerykanie uwielbiają kukurydzę z grilla, ale równie dobrze można je przygotować nad ogniskiem. Potrzebne nam będą przede wszystkim ostro zakończone patyki, kilka kolb kukurydzy, masło, ostra papryka w proszku, sól i folia aluminiowa. Kukurydzę nabijamy na patyki, smarujemy masłem, posypujemy solą i papryką, zawijamy w folię. Pieczemy nad ogniskiem 10-15 minut, a następnie odwijamy folię, dopiekamy jeszcze kilka minut. Kolby podajemy posmarowane masłem.
Szaszłyki z kurczaka
Jeśli mamy metalowe szpadki, które zastępują patyki, możemy przygotować tradycyjny kaukaski szaszłyk z kurczaka. Do przyrządzenia naszego dania potrzebujemy: dwie piersi z kurczaka, dwie czerwone papryki, kilka małych cebul, oliwę z oliwek, ocet, paprykę ostrą, mieloną kolendrę, mielony kmin rzymski, pieprz i sól. Mięso kroimy w dużą kostkę, posypujemy przyprawami, polewamy oliwą i octem i odstawiamy na kilkanaście minut. Na szpadki nabijamy po kolei mięso, kawałki papryki i połówki cebuli. Pieczemy nad ogniem około 15 minut. Gotowe.
Papryka z serem
Twarde warzywa idealnie nadają się do pieczenia nad ogniem. Dzięki temu zyskują dodatkowy, dymny smak i zapach. Aby zrobić nadziewaną paprykę potrzebne nam będą, oprócz małych słodkich strąków papryki: ser żółty, czosnek, jajko, pęczek natki pietruszki, sól i pieprz. Ser ścieramy na tarce, czosnek siekamy, dodajemy jajko i posiekaną natkę, dokładnie mieszamy. Z papryk odcinamy wierzch, usuwamy pestki i do środka nakładamy masę serową. Papryki nabijamy po kilka na patyk, by koniec jednej zamykał otwór w poprzedniej i pieczemy 10 minut nad ogniskiem.
Ryba na patyku
Wędkarze znają ten sposób przyrządzania ryb doskonale, ale i ci, którzy ryb nie łowią powinni spróbować ryby z patyka. Potrzebne nam będą średniej wielkości okonie, płocie, leszcze lub pstrągi, sól, pieprz, suszony estragon, natka pietruszki i olej. Ryby sprawiamy, boki lekko nacinamy nożem w kilku miejscach. Tuszki nacieramy solą, pieprzem i estragonem, smarujemy olejem. Gotowe ryby nabijamy wzdłuż na ostre patyki i pieczemy, obracając kilka minut, aż mięso zrobi się białe, a skórka rumiana i chrupiąca.
Warzywa pieczone
Przygotowując ogniskowe dania, zamiast pieczenia na patyku, możemy użyć zawiniątka z folii aluminiowej, układając je bezpośrednio na żarze. W ten sposób możemy przyrządzić bardzo smaczne dania z warzyw. Składniki: kilka marchewek, kilka pietruszek, korzeń rzepy, kilka ziemniaków, cebula, czosnek, oliwa z oliwek lub olej, suszony cząber, pieprz, sól, ostra papryka. Warzywa obieramy i kroimy na dość spore kawałki. Czosnek siekamy. W misce mieszamy warzywa z przyprawami i oliwą, układamy na podwójnie złożonym płacie folii, zawijamy dokładnie i pieczemy 20 minut obracając w ognisku zawiniątko. Pyszne, sycące i zdrowe!