Trwa ładowanie...
d4ee12n
22-11-2022 10:26

Proste ciasto z jabłkami. Każdy się skusi

Przepis

Idealne ciasto na jesienne dni. Jest proste i szybkie w przygotowaniu. Fantastycznie smakuje, jest wilgotne, aromatyczne i apetycznie wygląda. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d4ee12n
2.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 120 g miękkiego masła
  • 130 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 200 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 100 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 2 lub 3 nieduże jabłka

Dodatkowo:

  • 60 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Lukier:

  • 80 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki mleka
Przepis
  • Ciasto: piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół. Keksówkę o wymiarach 21 m x 12 m wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać ekstrakt waniliowy, krótko wymieszać mikserem.
  • Na masę przesiać mąką z proszkiem do pieczenia i sodą. Krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mleko i znów krótko wymieszać.
  • Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Ciemny cukier wymieszać z cynamonem.
  • Do blaszki o wymiarach 21 cm x 12 cm, przełożyć połowę przygotowanego ciasta, wyrównać. Na wierzchu poukładać gęsto jabłka, aby przykryły całą powierzchnię. Jabłka posypać połową przygotowanego cukru z cynamonem. Wyłożyć pozostałe ciasto, wyrównać. Ułożyć warstwę jabłek (mnie pokrojonego jabłka trochę zostało) i posypać pozostałym cukrem z cynamonem.
  • Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
  • Lukier: do miski przełożyć cukier puder, dodać jedną łyżkę gorącego mleka, wymieszać mikserem. Jeśli lukier będzie za gęsty dodać drugą łyżkę cukru pudru, wymieszać.
  • Gotowym lukrem polać ciasto (można ciasto odstawić na chwilę, aby lukier trochę stężał).
Proste ciasto z jabłkami. Każdy się skusi
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ee12n
d4ee12n
d4ee12n
d4ee12n
Więcej tematów
d4ee12n