Proste ciasto z jabłkami. Każdy się skusi

Idealne ciasto na jesienne dni. Jest proste i szybkie w przygotowaniu. Fantastycznie smakuje, jest wilgotne, aromatyczne i apetycznie wygląda. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Proste ciasto z jabłkami. Każdy się skusiProste ciasto z jabłkami. Każdy się skusi
Natalia Kudela

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 120 g miękkiego masła
  • 130 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 200 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 100 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 2 lub 3 nieduże jabłka

Dodatkowo:

  • 60 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Lukier:

  • 80 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki mleka

Przepis

  • Ciasto: piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół. Keksówkę o wymiarach 21 m x 12 m wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać ekstrakt waniliowy, krótko wymieszać mikserem.
  • Na masę przesiać mąką z proszkiem do pieczenia i sodą. Krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mleko i znów krótko wymieszać.
  • Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Ciemny cukier wymieszać z cynamonem.
  • Do blaszki o wymiarach 21 cm x 12 cm, przełożyć połowę przygotowanego ciasta, wyrównać. Na wierzchu poukładać gęsto jabłka, aby przykryły całą powierzchnię. Jabłka posypać połową przygotowanego cukru z cynamonem. Wyłożyć pozostałe ciasto, wyrównać. Ułożyć warstwę jabłek (mnie pokrojonego jabłka trochę zostało) i posypać pozostałym cukrem z cynamonem.
  • Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
  • Lukier: do miski przełożyć cukier puder, dodać jedną łyżkę gorącego mleka, wymieszać mikserem. Jeśli lukier będzie za gęsty dodać drugą łyżkę cukru pudru, wymieszać.
  • Gotowym lukrem polać ciasto (można ciasto odstawić na chwilę, aby lukier trochę stężał).
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀