Proste ciasto z jabłkami. Każdy się skusi
Idealne ciasto na jesienne dni. Jest proste i szybkie w przygotowaniu. Fantastycznie smakuje, jest wilgotne, aromatyczne i apetycznie wygląda. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Dodatkowo:
- 60 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Lukier:
- 80 g cukru pudru
- 1-2 łyżki mleka
- Ciasto: piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół. Keksówkę o wymiarach 21 m x 12 m wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać ekstrakt waniliowy, krótko wymieszać mikserem.
- Na masę przesiać mąką z proszkiem do pieczenia i sodą. Krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mleko i znów krótko wymieszać.
- Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Ciemny cukier wymieszać z cynamonem.
- Do blaszki o wymiarach 21 cm x 12 cm, przełożyć połowę przygotowanego ciasta, wyrównać. Na wierzchu poukładać gęsto jabłka, aby przykryły całą powierzchnię. Jabłka posypać połową przygotowanego cukru z cynamonem. Wyłożyć pozostałe ciasto, wyrównać. Ułożyć warstwę jabłek (mnie pokrojonego jabłka trochę zostało) i posypać pozostałym cukrem z cynamonem.
- Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
- Lukier: do miski przełożyć cukier puder, dodać jedną łyżkę gorącego mleka, wymieszać mikserem. Jeśli lukier będzie za gęsty dodać drugą łyżkę cukru pudru, wymieszać.
- Gotowym lukrem polać ciasto (można ciasto odstawić na chwilę, aby lukier trochę stężał).
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze