Dlaczego warto je jeść?
Pieczarki są dostępne przez cały rok. Można z nich wyczarować wiele smacznych potraw. Świeże świetnie sprawdzą się na surowo w sałatkach. Doskonale smakują także smażone, pieczone czy gotowane. Mogą grać pierwsze skrzypce na talerzu, ale jako dodatek będą równie pyszne. Jednak czy zdajemy sobie sprawę z ich walorów odżywczych? Okazuje się, że te niepozorne, białe grzyby mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Pieczarki – co warto o nich wiedzieć?
W 100 gramach świeżych pieczarek znajdziemy jedynie 22 kalorie. Dlatego też są one polecane dla osób, które się odchudzają. Pieczarki to doskonałe źródło wartościowego białka oraz węglowodanów. Zawierają również niewielką ilość tłuszczów, w tym korzystnych dla naszego zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pieczarki obfitują także w błonnik, witaminy A, E, D i z grupy B oraz sole mineralne – potas, miedź, selen.
Jedz dla zdrowia!
Pieczarki mają rewelacyjny wpływ na zdrowie człowieka. Badania wykazały, że ekstrakt z tych grzybów wykazuje właściwości antynowotworowe. Dlatego może być wykorzystywany w profilaktyce raka piersi lub prostaty. Poza tym pieczarki obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi, a także wspomagają funkcjonowanie układu krążenia. Warto włączyć pieczarki do codziennej diety również dlatego, że wzmacniają odporność organizmu.
Faszerowane pieczarki
Składniki: 12 pieczarek, 4 plastry szynki, cebula, 40 g sera camembert, łyżka oleju, 2 ząbki czosnki, natka pietruszki, szczypiorek, sól, pieprz, chili.
Przygotowanie: pieczarki oczyść i usuń delikatnie nóżki. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę i nóżki pieczarek. Dopraw. Zdejmij z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Ser pokrój w kostkę. Dodaj do farszu. Kapelusze ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i napełnij je farszem. Pieczarki wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. na 15 min.
Kotleciki z pieczarkami
Składniki: pierś z kurczaka, 200 g pieczarek, cebula, kilka plastrów żółtego sera, olej, sól, pieprz, mielona papryka, tymianek.
Przygotowanie: piersi z kurczaka rozbij i pokrój na plastry. Posyp je przyprawami i poprzekładaj pokrojoną drobno cebulą. Pieczarki podsmaż na oleju. W naczyniu żaroodpornym układaj kawałki mięsa, na wierzchu podsmażone pieczarki i plastry sera. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 20-25 min.
Risotto z pieczarkami
Składniki: 300 g ryżu Arborio, 200 g pieczarek, cebula, ząbek czosnku, 5 łyżek masło, 100 ml białego, wytrawnego wina, 1,5 l bulionu warzywnego, natka pietruszki, tarty parmezan, sól, pieprz.
Przygotowanie: pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Na łyżce masła podsmaż pieczarki, zdejmij je z patelni. Na tej samej patelni zeszklij na dwóch łyżkach masła cebulę i czosnek. Dodaj ryż i podsmażaj przez ok. 2 min., cały czas mieszając. Na patelnię wlewaj po łyżce gorący bulion. Wlej wino, wymieszaj, następnie stopniowo, po jednej chochli wlewaj gorący bulion. Za każdym razem czekaj, aż ryż wchłonie płyn i wtedy dolewaj kolejną porcję. Cały czas mieszaj. Wlej wino i gotuj pod przykryciem przez ok. 15-20 min. Pod koniec gotowania dodaj podsmażone pieczarki, posiekaną pietruszkę, resztę masła, starty ser, sól i pieprz do smaku.