Poznaj zalety pieczarek

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Dlaczego warto je jeść?

Obraz
© 123RF.COM

Pieczarki są dostępne przez cały rok. Można z nich wyczarować wiele smacznych potraw. Świeże świetnie sprawdzą się na surowo w sałatkach. Doskonale smakują także smażone, pieczone czy gotowane. Mogą grać pierwsze skrzypce na talerzu, ale jako dodatek będą równie pyszne. Jednak czy zdajemy sobie sprawę z ich walorów odżywczych? Okazuje się, że te niepozorne, białe grzyby mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie.

/ 6Pieczarki – co warto o nich wiedzieć?

Obraz
© Fotolia

W 100 gramach świeżych pieczarek znajdziemy jedynie 22 kalorie. Dlatego też są one polecane dla osób, które się odchudzają. Pieczarki to doskonałe źródło wartościowego białka oraz węglowodanów. Zawierają również niewielką ilość tłuszczów, w tym korzystnych dla naszego zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pieczarki obfitują także w błonnik, witaminy A, E, D i z grupy B oraz sole mineralne – potas, miedź, selen.

/ 6Jedz dla zdrowia!

Obraz
© 123RF.COM

Pieczarki mają rewelacyjny wpływ na zdrowie człowieka. Badania wykazały, że ekstrakt z tych grzybów wykazuje właściwości antynowotworowe. Dlatego może być wykorzystywany w profilaktyce raka piersi lub prostaty. Poza tym pieczarki obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi, a także wspomagają funkcjonowanie układu krążenia. Warto włączyć pieczarki do codziennej diety również dlatego, że wzmacniają odporność organizmu.

/ 6Faszerowane pieczarki

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 12 pieczarek, 4 plastry szynki, cebula, 40 g sera camembert, łyżka oleju, 2 ząbki czosnki, natka pietruszki, szczypiorek, sól, pieprz, chili.

Przygotowanie: pieczarki oczyść i usuń delikatnie nóżki. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę i nóżki pieczarek. Dopraw. Zdejmij z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Ser pokrój w kostkę. Dodaj do farszu. Kapelusze ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i napełnij je farszem. Pieczarki wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. na 15 min.

/ 6Kotleciki z pieczarkami

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: pierś z kurczaka, 200 g pieczarek, cebula, kilka plastrów żółtego sera, olej, sól, pieprz, mielona papryka, tymianek.

Przygotowanie: piersi z kurczaka rozbij i pokrój na plastry. Posyp je przyprawami i poprzekładaj pokrojoną drobno cebulą. Pieczarki podsmaż na oleju. W naczyniu żaroodpornym układaj kawałki mięsa, na wierzchu podsmażone pieczarki i plastry sera. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 20-25 min.

/ 6Risotto z pieczarkami

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 300 g ryżu Arborio, 200 g pieczarek, cebula, ząbek czosnku, 5 łyżek masło, 100 ml białego, wytrawnego wina, 1,5 l bulionu warzywnego, natka pietruszki, tarty parmezan, sól, pieprz.

Przygotowanie: pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Na łyżce masła podsmaż pieczarki, zdejmij je z patelni. Na tej samej patelni zeszklij na dwóch łyżkach masła cebulę i czosnek. Dodaj ryż i podsmażaj przez ok. 2 min., cały czas mieszając. Na patelnię wlewaj po łyżce gorący bulion. Wlej wino, wymieszaj, następnie stopniowo, po jednej chochli wlewaj gorący bulion. Za każdym razem czekaj, aż ryż wchłonie płyn i wtedy dolewaj kolejną porcję. Cały czas mieszaj. Wlej wino i gotuj pod przykryciem przez ok. 15-20 min. Pod koniec gotowania dodaj podsmażone pieczarki, posiekaną pietruszkę, resztę masła, starty ser, sól i pieprz do smaku.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany