Trwa ładowanie...
d11lzrt
08-06-2020 08:53

Poziomkowiec z jogurtem. Tak smakuje lato

Przepis

- Mogę śmiało powiedzieć, że sernik na zimno z poziomkami z lasu to u mnie tradycja. Poziomki zaczynają się w czerwcu. Jadę wtedy z rodziną i zbieramy owoce. Zapach poziomek wart jest miliony. Tak nie pachną żadne inne, tylko te z lasu - pisze autorka bloga "Gotuj ze mną".

d11lzrt
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Rodzaj diety:
Okazja:
Gotuj ze mną
Źródło: Gotuj ze mną
Składniki
  • 2 duże jogurty
  • 3 galaretki czerwone
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok. 800 g poziomek
  • paczka okrągłych biszkoptów
Przepis
  • Jogurt ubić z 1/2 szk. cukru, 1,5 łyżki żelatyny wymieszać w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodać 2-3 łyżki jogurtu, chwilę razem pomieszać.
  • Następnie wlać do masy jogurtowej, zmiksować.
  • W tortownicy 20 cm ułożyć biszkopty. Wylać masę jogurtową i wstawić do lodówki.
  • Kiedy stężeje, wylać galaretkę, posypać połową poziomek i ponownie wstawić do lodówki.
  • Drugi jogurt przygotować tak samo, jak pierwszy. Wylać na zastygniętą całkowicie galaretkę i wstawić do lodówki.
  • 2 galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, odstawić do wystygnięcia.
  • Kiedy zacznie tężeć, wylać na ciasto. Posypać drugą częścią poziomek.
  • Odstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Poziomkowiec z jogurtem. Tak smakuje lato
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d11lzrt
d11lzrt
d11lzrt
d11lzrt
Więcej tematów
d11lzrt