Portugalski przysmak. Wszystko, co powinniśmy wiedzieć o sardynkach
Zdrowie na talerzu
Według najnowszych badań Polacy jedzą za mało ryb. Niestety w naszej kuchni nie są one tak popularne, jak chociażby w kuchni śródziemnomorskiej. Na które ryby warto więc zwrócić uwagę i czym się kierować przy ich wyborze? Dziś przyglądamy się sardynkom, niewielkim rybom, które kochają Portugalczycy.
Właściwości
Sardynki, podobnie jak inne ryby, są bogatym źródłem kwasów omega-3, witaminy D i B oraz wapnia i selenu. Jeżeli unikamy ryb ze względu na zawarte w nich toksyny, sardynki możemy jeść spokojnie. Są bowiem wymieniane wśród ryb "bezpiecznych", które nie są skażone rtęcią. Warto też podkreślić, że sardynki są na liście ryb, których połów odbywa się w sposób przyjazny dla środowiska.
Zastosowanie
W kuchni sardynki znajdą bardzo wiele zastosowań. Pasta z sardynek świetnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Te niewielkie rybki sprawdzą się też jako składnik zapiekanek, sałatek i faszerowanych warzyw. Z kolei z kaszą lub makaronem będą tworzyć pożywne danie obiadowe. Obecnie możemy kupić mrożone sardynki w sieci sklepów Lidl w cenie 14,99 złotych za kilogram.
Świeże czy z puszki?
Wiele osób często stoi przed dylematem, które ryby wybrać: świeże czy z puszki. Niewątpliwie konserwy mają wiele zalet. Ludzie lubią ich smak i wygodę, jaką ze sobą niosą. Ryby w puszkach, chociaż wciąż pełne wartościowych składników, zawierają też dużo soli i środków takich jak szkodliwy bisfonol A.
Przysmak Portugalii, czyli grillowane sardynki
Grillowane sardynki, sardnihas assadas, to jedno z najpopularniejszych portugalskich dań. Podaje się je z pieczywem, grillując z grubą warstwą soli i popija czerwonym winem. Spożywa się je w całości z wyjątkiem głów i ogonów. W sezonie od czerwca do września w Portugalii będziemy mieć wiele okazji do spróbowania tego przysmaku. Możemy zawitać chociażby do Lizbony na Festas de Lisboa lub do Portimao na Festival da Sardinha.
Sycylijski pomysł na sardynki: pasta con le sarde
Sardynki świetnie sprawdzą się w potrawach z makaronem. Urok tego połączenia docenili Sycylijczycy tworząc pasta con le sarde. Co wchodzi w skład tego dania? Nie może w nim zabraknąć sardynek, anchois, orzeszków piniowych, cebuli, kopru włoskiego i makaronu. Z dodatkiem aromatycznego szafranu i kilku kropel oliwy z oliwek będziemy długo pamiętać smak tego dania.