Polędwiczki w sosie grzybowym

Trudno o bardziej klasyczne, a jednocześnie smaczniejsze połączenie. Mięciutkie i soczyste polędwiczki wieprzowe zanurzone w aromatycznym sosie grzybowym. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Polędwiczki w sosie grzybowymPolędwiczki w sosie grzybowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • sól
  • 1 łyżka tymianku
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 50 g grzybów suszonych
  • 1 szk. bulionu
  • mąka pszenna do panierki
  • olej do smażenia

Przepis

  • Grzyby zalewam gorącą wodą, moczę.
  • Mięso kroję plastry, delikatnie rozbijam.
  • Do miski wlewam oliwę z oliwek, sos sojowy, wsypuję czosnek, papryki słodką i ostrą, sól, tymianek, mieszam dokładnie, łączę z mięsem.
  • Mięso odstawiam na godzinę, po tym czasie każdy kawałek mięsa panieruję w mące, smażę z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  • Na drugą większą patelnię wlewam bulion rosołowy, dodaję grzyby razem z wodą z moczenia i gotuję.
  • Do grzybów przekładam usmażone mięso, dalej gotuję przez około 30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów