Podróż ze smakiem. Kulinarne aspekty udanego urlopu

Każdy urlop w Polsce niesie ze sobą wiele wspomnień… Dla jednych jest to wizyta w wyjątkowych zabytkach, wspólne korzystanie z dostępnych atrakcji, spacery po magicznych miejscach. Są też tacy turyści, którzy lubią odkrywać dany region smakiem - próbując lokalnych przysmaków i odwiedzając okoliczne restauracje. O czym warto pamiętać i co zrobić, by była to naprawdę wyjątkowa podróż ze smakiem?

Polska kuchnia regionalnaPolska kuchnia regionalna
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karol Wiak

Regionalne potrawy są pewnego rodzaju wyznacznikiem kultury, historii i tradycji, z którymi turyści mają do czynienia podczas wizyty nad morzem, czy w górach.

Mało kto wyobraża sobie urlop nad Bałtykiem bez spróbowania ryby prosto z morza czy wakacje w Tatrach bez skosztowania tradycyjnego i oryginalnego oscypka. Okazuje się, że każdy region w Polsce może pochwalić się czymś naprawdę wyjątkowym, co można skosztować m.in. podczas najbliższych wakacji. Lokalne przysmaki i wykwintne dania można znaleźć w popularnych restauracjach, czy na targach, znajdujących się w danej miejscowości. Mało tego, niektóre obiekty noclegowe, takie jak chociażby pensjonaty, oferują możliwość skorzystania z wyżywienia, w którym turyści będą mieli okazję spróbować regionalnych dań.

Oscypek: Test w ciemno. Czy odróżnisz kupionego u bacy od tego w sklepie?

Które dania regionalne warto spróbować podczas urlopu w Polsce?

Lista przysmaków, pozwalających w pełni odkryć region, w którym się wypoczywa, jest naprawdę spora. Warto jednak już dziś mieć na uwadze to, co będzie obowiązkowe podczas wizyty w popularnych turystycznie miejscach w Polsce. Każdy region może pochwalić się czymś naprawdę wyjątkowym.

Obowiązkowe przysmaki podczas podróży po Polsce to przede wszystkim:

  • Tatry: oscypki, bryndza, kwaśnica, żętyca, czosnianka, moskole, dania z baraniny
  • Kaszuby: ryba prosto z morza (warto wybrać się wczesnym rankiem na plażę lub do portu, by móc kupić naprawdę świeżą rybę z porannych połowów), gęsina, potrawy z ziemniaków i grzybów, plince, czernina, kaczka po pomorsku, kuch marchewny, frykasy
  • Lubelszczyzna: cebularz lubelski, pierogi lubelskie, zupa parzybroda, golas susiecki – zapiekanka z kaszy gryczanej i sera
  • Wielkopolska: rogale św. Marcina, dania z ziemniaków (pyra z gzikiem, plyny, szagówki, szare kluchy), zupa ziemniaczana ślepe ryby
  • Śląsk: kluski śląskie, rolady, karminadle, krupniok, żymlok, żur śląski, wodzionka,
  • Podlasie: sękacz, mrowisko, kartacze, alkohole wysokoprocentowe własnej produkcji
  • Kujawy: pierniki toruńskie, zupa śliwkowa po toruńsku, polędwiczki z jelenia w sosie piernikowym czy też ryba po toruńsku.

Nocleg "z" czy "bez" wyżywienia?

Planując swój wymarzony urlop, większość osób zastanawia się, czy wybrać opcję wyżywienia w obiekcie, które jest dodatkowo płatne. Obiekty takiej kategorii serwują śniadania, obiady i obiadokolacje. Produkty są świeże, menu dostosowane do potrzeb turystów, urozmaicone regionalnymi akcentami, które zostały wcześniej wspomniane. Wegetarianie, weganie, czy bezglutenowcy również powinni znaleźć tu dla siebie coś wspaniałego i wyjątkowego. Cena śniadań, średnio kształtuje się na poziomie około 30 zł od osoby za dobę, a ceny obiadów rozpoczynają się od 40 zł od osoby za dobę. Warto sprawdzić pensjonaty w Nocowanie.pl – portalu, który w swojej bazie posiada blisko 3 tysiące takich obiektów.

Podróże ze smakiem będą również możliwe w wielu agroturystykach. W przypadku takich obiektów, właściciele gospodarstw stawiają przede wszystkim na to, co naturalne i ekologiczne. Wśród potraw królują tu przede wszystkim ekologiczne warzywa ze swojego ogródka, własne przetwory i konfitury, swojskie wędliny, miód z własnej pasieki, sery własnej produkcji, czy też nalewki i alkohole wysokoprocentowe. To, co charakteryzuje kulinarnie dany region, można tam zakupić i zabrać na "pamiątkę" do swojego miejsca zamieszkania.

Warto wziąć pod uwagę opcję wyżywienia w obiekcie noclegowym. Kucharze gotują tu wyśmienicie, a ceny bardzo często są nieco niższe niż w popularnych restauracjach, znajdujących się w ścisłym centrum. Smak regionu na pewno będzie odczuwalny w każdej serwowanej potrawie!

Materiał sponsorowany przez Nocowanie.pl

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary