Podróż ze smakiem. Kulinarne aspekty udanego urlopu

Każdy urlop w Polsce niesie ze sobą wiele wspomnień… Dla jednych jest to wizyta w wyjątkowych zabytkach, wspólne korzystanie z dostępnych atrakcji, spacery po magicznych miejscach. Są też tacy turyści, którzy lubią odkrywać dany region smakiem - próbując lokalnych przysmaków i odwiedzając okoliczne restauracje. O czym warto pamiętać i co zrobić, by była to naprawdę wyjątkowa podróż ze smakiem?

Polska kuchnia regionalnaPolska kuchnia regionalna
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karol Wiak
2

Regionalne potrawy są pewnego rodzaju wyznacznikiem kultury, historii i tradycji, z którymi turyści mają do czynienia podczas wizyty nad morzem, czy w górach.

Mało kto wyobraża sobie urlop nad Bałtykiem bez spróbowania ryby prosto z morza czy wakacje w Tatrach bez skosztowania tradycyjnego i oryginalnego oscypka. Okazuje się, że każdy region w Polsce może pochwalić się czymś naprawdę wyjątkowym, co można skosztować m.in. podczas najbliższych wakacji. Lokalne przysmaki i wykwintne dania można znaleźć w popularnych restauracjach, czy na targach, znajdujących się w danej miejscowości. Mało tego, niektóre obiekty noclegowe, takie jak chociażby pensjonaty, oferują możliwość skorzystania z wyżywienia, w którym turyści będą mieli okazję spróbować regionalnych dań.

Oscypek: Test w ciemno. Czy odróżnisz kupionego u bacy od tego w sklepie?

Które dania regionalne warto spróbować podczas urlopu w Polsce?

Lista przysmaków, pozwalających w pełni odkryć region, w którym się wypoczywa, jest naprawdę spora. Warto jednak już dziś mieć na uwadze to, co będzie obowiązkowe podczas wizyty w popularnych turystycznie miejscach w Polsce. Każdy region może pochwalić się czymś naprawdę wyjątkowym.

Obowiązkowe przysmaki podczas podróży po Polsce to przede wszystkim:

  • Tatry: oscypki, bryndza, kwaśnica, żętyca, czosnianka, moskole, dania z baraniny
  • Kaszuby: ryba prosto z morza (warto wybrać się wczesnym rankiem na plażę lub do portu, by móc kupić naprawdę świeżą rybę z porannych połowów), gęsina, potrawy z ziemniaków i grzybów, plince, czernina, kaczka po pomorsku, kuch marchewny, frykasy
  • Lubelszczyzna: cebularz lubelski, pierogi lubelskie, zupa parzybroda, golas susiecki – zapiekanka z kaszy gryczanej i sera
  • Wielkopolska: rogale św. Marcina, dania z ziemniaków (pyra z gzikiem, plyny, szagówki, szare kluchy), zupa ziemniaczana ślepe ryby
  • Śląsk: kluski śląskie, rolady, karminadle, krupniok, żymlok, żur śląski, wodzionka,
  • Podlasie: sękacz, mrowisko, kartacze, alkohole wysokoprocentowe własnej produkcji
  • Kujawy: pierniki toruńskie, zupa śliwkowa po toruńsku, polędwiczki z jelenia w sosie piernikowym czy też ryba po toruńsku.

Nocleg "z" czy "bez" wyżywienia?

Planując swój wymarzony urlop, większość osób zastanawia się, czy wybrać opcję wyżywienia w obiekcie, które jest dodatkowo płatne. Obiekty takiej kategorii serwują śniadania, obiady i obiadokolacje. Produkty są świeże, menu dostosowane do potrzeb turystów, urozmaicone regionalnymi akcentami, które zostały wcześniej wspomniane. Wegetarianie, weganie, czy bezglutenowcy również powinni znaleźć tu dla siebie coś wspaniałego i wyjątkowego. Cena śniadań, średnio kształtuje się na poziomie około 30 zł od osoby za dobę, a ceny obiadów rozpoczynają się od 40 zł od osoby za dobę. Warto sprawdzić pensjonaty w Nocowanie.pl – portalu, który w swojej bazie posiada blisko 3 tysiące takich obiektów.

Podróże ze smakiem będą również możliwe w wielu agroturystykach. W przypadku takich obiektów, właściciele gospodarstw stawiają przede wszystkim na to, co naturalne i ekologiczne. Wśród potraw królują tu przede wszystkim ekologiczne warzywa ze swojego ogródka, własne przetwory i konfitury, swojskie wędliny, miód z własnej pasieki, sery własnej produkcji, czy też nalewki i alkohole wysokoprocentowe. To, co charakteryzuje kulinarnie dany region, można tam zakupić i zabrać na "pamiątkę" do swojego miejsca zamieszkania.

Warto wziąć pod uwagę opcję wyżywienia w obiekcie noclegowym. Kucharze gotują tu wyśmienicie, a ceny bardzo często są nieco niższe niż w popularnych restauracjach, znajdujących się w ścisłym centrum. Smak regionu na pewno będzie odczuwalny w każdej serwowanej potrawie!

Materiał sponsorowany przez Nocowanie.pl

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne