Podróż ze smakiem. Kulinarne aspekty udanego urlopu
Każdy urlop w Polsce niesie ze sobą wiele wspomnień… Dla jednych jest to wizyta w wyjątkowych zabytkach, wspólne korzystanie z dostępnych atrakcji, spacery po magicznych miejscach. Są też tacy turyści, którzy lubią odkrywać dany region smakiem - próbując lokalnych przysmaków i odwiedzając okoliczne restauracje. O czym warto pamiętać i co zrobić, by była to naprawdę wyjątkowa podróż ze smakiem?
Regionalne potrawy są pewnego rodzaju wyznacznikiem kultury, historii i tradycji, z którymi turyści mają do czynienia podczas wizyty nad morzem, czy w górach.
Mało kto wyobraża sobie urlop nad Bałtykiem bez spróbowania ryby prosto z morza czy wakacje w Tatrach bez skosztowania tradycyjnego i oryginalnego oscypka. Okazuje się, że każdy region w Polsce może pochwalić się czymś naprawdę wyjątkowym, co można skosztować m.in. podczas najbliższych wakacji. Lokalne przysmaki i wykwintne dania można znaleźć w popularnych restauracjach, czy na targach, znajdujących się w danej miejscowości. Mało tego, niektóre obiekty noclegowe, takie jak chociażby pensjonaty, oferują możliwość skorzystania z wyżywienia, w którym turyści będą mieli okazję spróbować regionalnych dań.
Oscypek: Test w ciemno. Czy odróżnisz kupionego u bacy od tego w sklepie?
Które dania regionalne warto spróbować podczas urlopu w Polsce?
Lista przysmaków, pozwalających w pełni odkryć region, w którym się wypoczywa, jest naprawdę spora. Warto jednak już dziś mieć na uwadze to, co będzie obowiązkowe podczas wizyty w popularnych turystycznie miejscach w Polsce. Każdy region może pochwalić się czymś naprawdę wyjątkowym.
Obowiązkowe przysmaki podczas podróży po Polsce to przede wszystkim:
- Tatry: oscypki, bryndza, kwaśnica, żętyca, czosnianka, moskole, dania z baraniny
- Kaszuby: ryba prosto z morza (warto wybrać się wczesnym rankiem na plażę lub do portu, by móc kupić naprawdę świeżą rybę z porannych połowów), gęsina, potrawy z ziemniaków i grzybów, plince, czernina, kaczka po pomorsku, kuch marchewny, frykasy
- Lubelszczyzna: cebularz lubelski, pierogi lubelskie, zupa parzybroda, golas susiecki – zapiekanka z kaszy gryczanej i sera
- Wielkopolska: rogale św. Marcina, dania z ziemniaków (pyra z gzikiem, plyny, szagówki, szare kluchy), zupa ziemniaczana ślepe ryby
- Śląsk: kluski śląskie, rolady, karminadle, krupniok, żymlok, żur śląski, wodzionka,
- Podlasie: sękacz, mrowisko, kartacze, alkohole wysokoprocentowe własnej produkcji
- Kujawy: pierniki toruńskie, zupa śliwkowa po toruńsku, polędwiczki z jelenia w sosie piernikowym czy też ryba po toruńsku.
Nocleg "z" czy "bez" wyżywienia?
Planując swój wymarzony urlop, większość osób zastanawia się, czy wybrać opcję wyżywienia w obiekcie, które jest dodatkowo płatne. Obiekty takiej kategorii serwują śniadania, obiady i obiadokolacje. Produkty są świeże, menu dostosowane do potrzeb turystów, urozmaicone regionalnymi akcentami, które zostały wcześniej wspomniane. Wegetarianie, weganie, czy bezglutenowcy również powinni znaleźć tu dla siebie coś wspaniałego i wyjątkowego. Cena śniadań, średnio kształtuje się na poziomie około 30 zł od osoby za dobę, a ceny obiadów rozpoczynają się od 40 zł od osoby za dobę. Warto sprawdzić pensjonaty w Nocowanie.pl – portalu, który w swojej bazie posiada blisko 3 tysiące takich obiektów.
Podróże ze smakiem będą również możliwe w wielu agroturystykach. W przypadku takich obiektów, właściciele gospodarstw stawiają przede wszystkim na to, co naturalne i ekologiczne. Wśród potraw królują tu przede wszystkim ekologiczne warzywa ze swojego ogródka, własne przetwory i konfitury, swojskie wędliny, miód z własnej pasieki, sery własnej produkcji, czy też nalewki i alkohole wysokoprocentowe. To, co charakteryzuje kulinarnie dany region, można tam zakupić i zabrać na "pamiątkę" do swojego miejsca zamieszkania.
Warto wziąć pod uwagę opcję wyżywienia w obiekcie noclegowym. Kucharze gotują tu wyśmienicie, a ceny bardzo często są nieco niższe niż w popularnych restauracjach, znajdujących się w ścisłym centrum. Smak regionu na pewno będzie odczuwalny w każdej serwowanej potrawie!