Podróż ze smakiem. Kulinarne aspekty udanego urlopu

Każdy urlop w Polsce niesie ze sobą wiele wspomnień… Dla jednych jest to wizyta w wyjątkowych zabytkach, wspólne korzystanie z dostępnych atrakcji, spacery po magicznych miejscach. Są też tacy turyści, którzy lubią odkrywać dany region smakiem - próbując lokalnych przysmaków i odwiedzając okoliczne restauracje. O czym warto pamiętać i co zrobić, by była to naprawdę wyjątkowa podróż ze smakiem?

Polska kuchnia regionalnaPolska kuchnia regionalna
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karol Wiak

Regionalne potrawy są pewnego rodzaju wyznacznikiem kultury, historii i tradycji, z którymi turyści mają do czynienia podczas wizyty nad morzem, czy w górach.

Mało kto wyobraża sobie urlop nad Bałtykiem bez spróbowania ryby prosto z morza czy wakacje w Tatrach bez skosztowania tradycyjnego i oryginalnego oscypka. Okazuje się, że każdy region w Polsce może pochwalić się czymś naprawdę wyjątkowym, co można skosztować m.in. podczas najbliższych wakacji. Lokalne przysmaki i wykwintne dania można znaleźć w popularnych restauracjach, czy na targach, znajdujących się w danej miejscowości. Mało tego, niektóre obiekty noclegowe, takie jak chociażby pensjonaty, oferują możliwość skorzystania z wyżywienia, w którym turyści będą mieli okazję spróbować regionalnych dań.

Oscypek: Test w ciemno. Czy odróżnisz kupionego u bacy od tego w sklepie?

Które dania regionalne warto spróbować podczas urlopu w Polsce?

Lista przysmaków, pozwalających w pełni odkryć region, w którym się wypoczywa, jest naprawdę spora. Warto jednak już dziś mieć na uwadze to, co będzie obowiązkowe podczas wizyty w popularnych turystycznie miejscach w Polsce. Każdy region może pochwalić się czymś naprawdę wyjątkowym.

Obowiązkowe przysmaki podczas podróży po Polsce to przede wszystkim:

  • Tatry: oscypki, bryndza, kwaśnica, żętyca, czosnianka, moskole, dania z baraniny
  • Kaszuby: ryba prosto z morza (warto wybrać się wczesnym rankiem na plażę lub do portu, by móc kupić naprawdę świeżą rybę z porannych połowów), gęsina, potrawy z ziemniaków i grzybów, plince, czernina, kaczka po pomorsku, kuch marchewny, frykasy
  • Lubelszczyzna: cebularz lubelski, pierogi lubelskie, zupa parzybroda, golas susiecki – zapiekanka z kaszy gryczanej i sera
  • Wielkopolska: rogale św. Marcina, dania z ziemniaków (pyra z gzikiem, plyny, szagówki, szare kluchy), zupa ziemniaczana ślepe ryby
  • Śląsk: kluski śląskie, rolady, karminadle, krupniok, żymlok, żur śląski, wodzionka,
  • Podlasie: sękacz, mrowisko, kartacze, alkohole wysokoprocentowe własnej produkcji
  • Kujawy: pierniki toruńskie, zupa śliwkowa po toruńsku, polędwiczki z jelenia w sosie piernikowym czy też ryba po toruńsku.

Nocleg "z" czy "bez" wyżywienia?

Planując swój wymarzony urlop, większość osób zastanawia się, czy wybrać opcję wyżywienia w obiekcie, które jest dodatkowo płatne. Obiekty takiej kategorii serwują śniadania, obiady i obiadokolacje. Produkty są świeże, menu dostosowane do potrzeb turystów, urozmaicone regionalnymi akcentami, które zostały wcześniej wspomniane. Wegetarianie, weganie, czy bezglutenowcy również powinni znaleźć tu dla siebie coś wspaniałego i wyjątkowego. Cena śniadań, średnio kształtuje się na poziomie około 30 zł od osoby za dobę, a ceny obiadów rozpoczynają się od 40 zł od osoby za dobę. Warto sprawdzić pensjonaty w Nocowanie.pl – portalu, który w swojej bazie posiada blisko 3 tysiące takich obiektów.

Podróże ze smakiem będą również możliwe w wielu agroturystykach. W przypadku takich obiektów, właściciele gospodarstw stawiają przede wszystkim na to, co naturalne i ekologiczne. Wśród potraw królują tu przede wszystkim ekologiczne warzywa ze swojego ogródka, własne przetwory i konfitury, swojskie wędliny, miód z własnej pasieki, sery własnej produkcji, czy też nalewki i alkohole wysokoprocentowe. To, co charakteryzuje kulinarnie dany region, można tam zakupić i zabrać na "pamiątkę" do swojego miejsca zamieszkania.

Warto wziąć pod uwagę opcję wyżywienia w obiekcie noclegowym. Kucharze gotują tu wyśmienicie, a ceny bardzo często są nieco niższe niż w popularnych restauracjach, znajdujących się w ścisłym centrum. Smak regionu na pewno będzie odczuwalny w każdej serwowanej potrawie!

Materiał sponsorowany przez Nocowanie.pl
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥