Kuchnie regionalna Podhala. Jakich dań warto spróbować?

Zakopane i Podhale to jeden z najpopularniejszych kierunków wakacyjnych wyjazdów. Piękna krajobrazy, czyste powietrze, szlaki spacerowe i trudniejsze trasy prowadzące w wyższe partie gór, przyciągają jak magnez. Jednak po wędrówkach mamy ogromny apetyt i chętnie wchodzimy do miejscowych restauracji.

Kuchnia góralska nie jest specjalnie wyszukana, za to bardzo kaloryczna
Źródło zdjęć: © PAP/EPA

Wybierajmy te, które serwują lokalne smakołyki i spróbujmy wyjątkowych smaków Podhala. Kuchnia góralska kojarzy nam się przede wszystkim z serami owczymi, czyli oscypkami lub z ogromnymi porcjami pieczonego na ruszcie mięsa. A jednak w tradycyjnej kuchni tego regionu znajdziemy mnóstwo innych potraw, których także warto spróbować.

Kuchnia góralska nie jest specjalnie wyszukana, za to bardzo kaloryczna. Opiera się ona na niewielu składnikach – przede wszystkim to mąka, ziemniaki, kapusta i słonina. W domach góralskich nie pieczono chleba i raczej rzadko go jedzono. Robiono za to mnóstwo placków i klusek ziemniaczanych.

Oscypek

Zacznijmy jednak od najsłynniejszej potrawy Podhala, czyli oscypków. Oscypek jest twardym, wędzonym serem z mleka owczego, czasem z dodatkiem mleka krowiego. Ser robi się z masy powstałej po ścięciu się mleka i wytworzeniu bryndzy. Należy parzyć go w gorącej wodzie i wyciskać, aby uzyskać elastyczną konsystencję. Następnie nadaje się im wrzecionowaty kształt i przy pomocy specjalnych form odciska się na nich wzorki. Oscypki moczy się w solance i wędzi w dymie z ogniska przez kilka dni.

Zobacz też: Oscypek: Test w ciemno. Czy odróżnisz kupionego u bacy od tego w sklepie?

Kwaśnica

Bardzo popularną zupą, której koniecznie trzeba spróbować, będąc na Podhalu jest kwaśnica. Przygotowuje się ją na bazie kiszonej kapusty oraz mięsa (jednego lub dwóch rodzajach): baraniny lub wieprzowiny, często z dodatkiem wędzonego żeberka. Oryginalną kwaśnicę je się z ziemniakami (ugotowanymi osobno, nie w zupie!), albo chlebem; nie dodaje się innych jarzyn (np. marchewki). Jest ona rozgrzewająca i bardzo smaczna.

Bryjka

Innym charakterystycznym dla tego regionu daniem jest bryjka. Przyrządza się ją, gotując mąkę w osolonej wodzie, a gdy po kilkunastu minutach bryjka się zagęści, przekłada się ją do miski, rozciera i okrasza smalcem lub masłem. Czasem do bryjki dodaje się maślankę lub mleko.

Moskole

Na Podhalu koniecznie trzeba spróbować moskoli, czyli placków ziemniaczanych pieczonych na blasze. Robi się je z ugotowanych i utłuczonych ziemniaków, mąki, wody i soli. Ciasto należy dobrze ugnieść i uformować w niewielkie placki, a następnie piec na blasze. Oryginalne moskole piecze się wyłącznie na dużej blasze lub na starym piecu kaflowym, przygotowane w inny sposób nie smakują już tak samo. Dobrze przyrządzone placki powinny mieć lekko przypieczoną i chrupiącą skórkę.

Mięsa z Podhala

W tradycyjnej kuchni góralskiej dania mięsne gościły na stołach niezwykle rzadko – z okazji święta lub uroczystości rodzinnej, np. wesela. Podstawą tych dań było oczywiście najpowszechniej i najłatwiej dostępne mięso, a więc baranina i jagnięcina. Te gatunki mięsa są obecnie mało popularne i rzadko spożywane, dlatego będąc na Podhalu warto spróbować tradycyjnej pieczeni baraniej lub jagnięcej.

Nierozerwalnie z kuchnią regionu tatrzańskiego kojarzona jest golonka po góralsku – fanom mięsa z pewnością przypadnie do gustu. Jest niezwykle sycąca, treściwa i z pewnością nie dietetyczna Ale cóż, będąc w Tatrach nie sposób jej sobie odmówić.

Górska ryba

Górskie strumienie pełne są pstrągów, więc nie dziwi fakt, że pieczony na patelni pstrąg, nadziewany cebulą to jedno z najbardziej znanych dań na Podhalu. Je się go tu równie często jak dorsza nad polskim morzem. O ile jednak w nadmorskich restauracjach ryba serwowane jest zwykle z frytkami, mieszkańcu południa wolą pstrąga z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty.

Bombolki

Deserowym przysmakiem kuchni podhalańskiej są bombolki, czyli kluski drożdżowe, które podawane są polane roztopionym masłem i miodem. Bardzo słodkie, pyszne i oczywiście kaloryczne. Koniecznie trzeba ich spróbować, ale warto poprzestać na małej porcji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości