WAŻNE
TERAZ

Poszukiwany Tadeusz Duda nie żyje, koniec obławy

Kuchnie regionalna Podhala. Jakich dań warto spróbować?

Zakopane i Podhale to jeden z najpopularniejszych kierunków wakacyjnych wyjazdów. Piękna krajobrazy, czyste powietrze, szlaki spacerowe i trudniejsze trasy prowadzące w wyższe partie gór, przyciągają jak magnez. Jednak po wędrówkach mamy ogromny apetyt i chętnie wchodzimy do miejscowych restauracji.

Kuchnia góralska nie jest specjalnie wyszukana, za to bardzo kaloryczna
Źródło zdjęć: © PAP/EPA
75

Wybierajmy te, które serwują lokalne smakołyki i spróbujmy wyjątkowych smaków Podhala. Kuchnia góralska kojarzy nam się przede wszystkim z serami owczymi, czyli oscypkami lub z ogromnymi porcjami pieczonego na ruszcie mięsa. A jednak w tradycyjnej kuchni tego regionu znajdziemy mnóstwo innych potraw, których także warto spróbować.

Kuchnia góralska nie jest specjalnie wyszukana, za to bardzo kaloryczna. Opiera się ona na niewielu składnikach – przede wszystkim to mąka, ziemniaki, kapusta i słonina. W domach góralskich nie pieczono chleba i raczej rzadko go jedzono. Robiono za to mnóstwo placków i klusek ziemniaczanych.

Oscypek

Zacznijmy jednak od najsłynniejszej potrawy Podhala, czyli oscypków. Oscypek jest twardym, wędzonym serem z mleka owczego, czasem z dodatkiem mleka krowiego. Ser robi się z masy powstałej po ścięciu się mleka i wytworzeniu bryndzy. Należy parzyć go w gorącej wodzie i wyciskać, aby uzyskać elastyczną konsystencję. Następnie nadaje się im wrzecionowaty kształt i przy pomocy specjalnych form odciska się na nich wzorki. Oscypki moczy się w solance i wędzi w dymie z ogniska przez kilka dni.

Zobacz też: Oscypek: Test w ciemno. Czy odróżnisz kupionego u bacy od tego w sklepie?

Kwaśnica

Bardzo popularną zupą, której koniecznie trzeba spróbować, będąc na Podhalu jest kwaśnica. Przygotowuje się ją na bazie kiszonej kapusty oraz mięsa (jednego lub dwóch rodzajach): baraniny lub wieprzowiny, często z dodatkiem wędzonego żeberka. Oryginalną kwaśnicę je się z ziemniakami (ugotowanymi osobno, nie w zupie!), albo chlebem; nie dodaje się innych jarzyn (np. marchewki). Jest ona rozgrzewająca i bardzo smaczna.

Bryjka

Innym charakterystycznym dla tego regionu daniem jest bryjka. Przyrządza się ją, gotując mąkę w osolonej wodzie, a gdy po kilkunastu minutach bryjka się zagęści, przekłada się ją do miski, rozciera i okrasza smalcem lub masłem. Czasem do bryjki dodaje się maślankę lub mleko.

Moskole

Na Podhalu koniecznie trzeba spróbować moskoli, czyli placków ziemniaczanych pieczonych na blasze. Robi się je z ugotowanych i utłuczonych ziemniaków, mąki, wody i soli. Ciasto należy dobrze ugnieść i uformować w niewielkie placki, a następnie piec na blasze. Oryginalne moskole piecze się wyłącznie na dużej blasze lub na starym piecu kaflowym, przygotowane w inny sposób nie smakują już tak samo. Dobrze przyrządzone placki powinny mieć lekko przypieczoną i chrupiącą skórkę.

Mięsa z Podhala

W tradycyjnej kuchni góralskiej dania mięsne gościły na stołach niezwykle rzadko – z okazji święta lub uroczystości rodzinnej, np. wesela. Podstawą tych dań było oczywiście najpowszechniej i najłatwiej dostępne mięso, a więc baranina i jagnięcina. Te gatunki mięsa są obecnie mało popularne i rzadko spożywane, dlatego będąc na Podhalu warto spróbować tradycyjnej pieczeni baraniej lub jagnięcej.

Nierozerwalnie z kuchnią regionu tatrzańskiego kojarzona jest golonka po góralsku – fanom mięsa z pewnością przypadnie do gustu. Jest niezwykle sycąca, treściwa i z pewnością nie dietetyczna Ale cóż, będąc w Tatrach nie sposób jej sobie odmówić.

Górska ryba

Górskie strumienie pełne są pstrągów, więc nie dziwi fakt, że pieczony na patelni pstrąg, nadziewany cebulą to jedno z najbardziej znanych dań na Podhalu. Je się go tu równie często jak dorsza nad polskim morzem. O ile jednak w nadmorskich restauracjach ryba serwowane jest zwykle z frytkami, mieszkańcu południa wolą pstrąga z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty.

Bombolki

Deserowym przysmakiem kuchni podhalańskiej są bombolki, czyli kluski drożdżowe, które podawane są polane roztopionym masłem i miodem. Bardzo słodkie, pyszne i oczywiście kaloryczne. Koniecznie trzeba ich spróbować, ale warto poprzestać na małej porcji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne