Po posiłku żuj bez zastanowienia. Pomogą nie tylko na świeższy oddech

Żucie goździków po posiłku to nie tylko gwarancja świeżego oddechu, ale także sposób na poprawę zdrowia. Goździki mogą bowiem wspierać trawienie, wzmacniać odporność i dbać o zdrowie jamy ustnej.

Żucie goździków to wiele cennych korzyściŻucie goździków to wiele cennych korzyści
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Laurentiu Iordache
Karol Wiak

Goździki są popularnym dodatkiem do posiłków - przede wszystkim do dań kuchni indyjskiej, ale coraz częściej stosuje się je również w Polsce. Co istotne, ich właściwości wykraczają daleko poza poprawę smaku. Goździki są bogate w antyoksydanty, które chronią komórki przed uszkodzeniami i wspierają układ odpornościowy. Dzięki temu mogą zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort ziemniaczany zastąpi dwudaniowy obiad

Żucie goździków - jakie korzyści?

Żucie goździków po posiłku może poprawić trawienie i zredukować ryzyko zgagi. Zawarty w nich eugenol stymuluje enzymy trawienne, co pomaga w lepszym przyswajaniu pokarmów. Goździki mogą także łagodzić objawy niestrawności, takie jak wzdęcia czy nudności.

Goździki mają naturalne właściwości antybakteryjne, które pomagają w walce z bakteriami odpowiedzialnymi za nieświeży oddech. Żucie goździków po posiłku nie tylko odświeża oddech, ale także chroni przed próchnicą i chorobami dziąseł. Dzięki swoim właściwościom antyseptycznym goździki mogą również łagodzić ból zęba.

Eugenol zawarty w goździkach działa przeciwzapalnie, co może poprawiać krążenie krwi. Lepsze krążenie oznacza lepsze dostarczanie tlenu i składników odżywczych do całego organizmu, co przekłada się na lepsze samopoczucie i szybszą regenerację po posiłkach.

Jak żuć goździki i ile ich spożywać?

Mimo licznych korzyści zdrowotnych, ważne jest, aby spożywać goździki z umiarem. Nadmierne ich spożycie może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak uszkodzenie wątroby czy podrażnienie błon śluzowych. Dlatego warto korzystać z ich właściwości, ale z rozwagą.

Zalecana dzienna dawka goździków to zazwyczaj od 1 do 3 sztuk dziennie. Goździki najlepiej żuć powoli, aby uwolnić ich olejek eteryczny, który ma korzystny wpływ na układ trawienny, łagodząc dolegliwości żołądkowe i wzdęcia. Żucie goździków może również wspomóc produkcję śliny, co korzystnie wpływa na zdrowie jamy ustnej.

Goździki mają szerokie zastosowanie w kuchni
Goździki mają szerokie zastosowanie w kuchni © Adobe Stock | K

Jeśli nie chcesz żuć goździków, możesz je dodawać do potraw, napojów lub przygotować z nich napar. Pamiętaj, aby nie przekraczać zalecanej dawki, ponieważ nadmiar goździków może prowadzić do podrażnienia układu pokarmowego oraz wpływać na układ nerwowy. Warto również unikać długotrwałego stosowania goździków w dużych ilościach, aby nie narażać się na negatywne efekty uboczne.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw