WAŻNE
TERAZ

"Nikt nie powinien kwestionować". Tusk o wyborach

Po posiłku żuj bez zastanowienia. Pomogą nie tylko na świeższy oddech

Żucie goździków po posiłku to nie tylko gwarancja świeżego oddechu, ale także sposób na poprawę zdrowia. Goździki mogą bowiem wspierać trawienie, wzmacniać odporność i dbać o zdrowie jamy ustnej.

Żucie goździków to wiele cennych korzyściŻucie goździków to wiele cennych korzyści
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Laurentiu Iordache
Karol Wiak
1

Goździki są popularnym dodatkiem do posiłków - przede wszystkim do dań kuchni indyjskiej, ale coraz częściej stosuje się je również w Polsce. Co istotne, ich właściwości wykraczają daleko poza poprawę smaku. Goździki są bogate w antyoksydanty, które chronią komórki przed uszkodzeniami i wspierają układ odpornościowy. Dzięki temu mogą zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort ziemniaczany zastąpi dwudaniowy obiad

Żucie goździków - jakie korzyści?

Żucie goździków po posiłku może poprawić trawienie i zredukować ryzyko zgagi. Zawarty w nich eugenol stymuluje enzymy trawienne, co pomaga w lepszym przyswajaniu pokarmów. Goździki mogą także łagodzić objawy niestrawności, takie jak wzdęcia czy nudności.

Goździki mają naturalne właściwości antybakteryjne, które pomagają w walce z bakteriami odpowiedzialnymi za nieświeży oddech. Żucie goździków po posiłku nie tylko odświeża oddech, ale także chroni przed próchnicą i chorobami dziąseł. Dzięki swoim właściwościom antyseptycznym goździki mogą również łagodzić ból zęba.

Eugenol zawarty w goździkach działa przeciwzapalnie, co może poprawiać krążenie krwi. Lepsze krążenie oznacza lepsze dostarczanie tlenu i składników odżywczych do całego organizmu, co przekłada się na lepsze samopoczucie i szybszą regenerację po posiłkach.

Jak żuć goździki i ile ich spożywać?

Mimo licznych korzyści zdrowotnych, ważne jest, aby spożywać goździki z umiarem. Nadmierne ich spożycie może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak uszkodzenie wątroby czy podrażnienie błon śluzowych. Dlatego warto korzystać z ich właściwości, ale z rozwagą.

Zalecana dzienna dawka goździków to zazwyczaj od 1 do 3 sztuk dziennie. Goździki najlepiej żuć powoli, aby uwolnić ich olejek eteryczny, który ma korzystny wpływ na układ trawienny, łagodząc dolegliwości żołądkowe i wzdęcia. Żucie goździków może również wspomóc produkcję śliny, co korzystnie wpływa na zdrowie jamy ustnej.

Goździki mają szerokie zastosowanie w kuchni
Goździki mają szerokie zastosowanie w kuchni © Adobe Stock | K

Jeśli nie chcesz żuć goździków, możesz je dodawać do potraw, napojów lub przygotować z nich napar. Pamiętaj, aby nie przekraczać zalecanej dawki, ponieważ nadmiar goździków może prowadzić do podrażnienia układu pokarmowego oraz wpływać na układ nerwowy. Warto również unikać długotrwałego stosowania goździków w dużych ilościach, aby nie narażać się na negatywne efekty uboczne.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób