Po czym poznać, że czereśnia jest robaczywa? Sadownicy zdradzają sprytny trik

Sezon na czereśnie rusza, dlatego wiele osób chętnie kupuje te słodkie owoce. Jednak w przypadku czereśni trudno przed zakupem stwierdzić, czy na pewno nadają się do zjedzenia. Na szczęście osoby, które na co dzień zajmują się uprawą czereśni, znają skuteczny trik.

Szczyt sezonu na czereśnie przypada na czerwiec
Źródło zdjęć: © East News

Czereśnie - ceny

Polacy uwielbiają czereśnie nie tylko za ich smak, ale też i możliwość zrobienia z nich różnego rodzaju przetworów, np. soków czy konfitur. Co prawda drzewa czereśni są popularne w naszym kraju, ale i tak ich owoce są bardzo drogie w porównaniu z innymi sezonowymi owocami. Na niektórych bazarkach kilogram czereśni kosztuje 22 złote! Dlatego tym bardziej jest szkoda, gdy po zakupach okaże się, że nie nadają sie do zjedzenia.

Jak sprawdzić, czy czereśnie są robaczywe?

Żeby przekonać się, czy czereśnia jest dobra, trzeba przyjrzeć się jej skórce. Jeśli jest na niej mała, ciemna plamka, to jest to znak, że w środku może być nieproszony gość.

Robaczywe czereśnie - co zrobić?

Niestety robaczywe owoce możemy tylko wyrzucić. Zjedzenie czereśni z insektami może skutować nie tylko rozstrojem żołądka, ale też poważnymi chorobami, które roznoszą owady. Dlatego przed kupnem warto dokładnie przyjrzeć się owocom w łubiance.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Smaki Rosji

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany