Po czym poznać, że czereśnia jest robaczywa? Sadownicy zdradzają sprytny trik

Sezon na czereśnie rusza, dlatego wiele osób chętnie kupuje te słodkie owoce. Jednak w przypadku czereśni trudno przed zakupem stwierdzić, czy na pewno nadają się do zjedzenia. Na szczęście osoby, które na co dzień zajmują się uprawą czereśni, znają skuteczny trik.

Szczyt sezonu na czereśnie przypada na czerwiec
Źródło zdjęć: © East News

Czereśnie - ceny

Polacy uwielbiają czereśnie nie tylko za ich smak, ale też i możliwość zrobienia z nich różnego rodzaju przetworów, np. soków czy konfitur. Co prawda drzewa czereśni są popularne w naszym kraju, ale i tak ich owoce są bardzo drogie w porównaniu z innymi sezonowymi owocami. Na niektórych bazarkach kilogram czereśni kosztuje 22 złote! Dlatego tym bardziej jest szkoda, gdy po zakupach okaże się, że nie nadają sie do zjedzenia.

Jak sprawdzić, czy czereśnie są robaczywe?

Żeby przekonać się, czy czereśnia jest dobra, trzeba przyjrzeć się jej skórce. Jeśli jest na niej mała, ciemna plamka, to jest to znak, że w środku może być nieproszony gość.

Robaczywe czereśnie - co zrobić?

Niestety robaczywe owoce możemy tylko wyrzucić. Zjedzenie czereśni z insektami może skutować nie tylko rozstrojem żołądka, ale też poważnymi chorobami, które roznoszą owady. Dlatego przed kupnem warto dokładnie przyjrzeć się owocom w łubiance.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Smaki Rosji

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości