Są takie dania, które znają i lubią wszyscy, a w dodatku po ich zjedzeniu poprawia się samopoczucie. Karina Kuncewicz zalicza do nich m.in. placuszki z cukinii. Aktorka proponuje także na rodzinny obiad doradę pieczoną w soli oraz pieczone warzywa, a na deser - bezę z kremem mascarpone.
Placuszki z cukinii
Składniki:
1 cukinia (ok. 300 g)
6-8 łyżek mąki pszennej
2 jaka
1 ząbek czosnku
pieprz i sól do smaku
olej do smażenia
Do podania:
śmietana 22 proc. gęsta
łosoś wędzony w plasterkach
kapary (z ogonkiem)
Przygotowanie:
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól. Odstaw na chwilę, żeby puściła sok. Odciśnij sok z cukinii, dodaj jajko, czosnek, sól i pieprz. Dodaj mąkę tak, aby ciasto było w miarę gęste. Smaż na rozgrzanym oleju, aż placki będą rumiane. Podawaj z łososiem skropionym cytryną, śmietaną i kaparami.