Trwa ładowanie...
d3r3fih
21-09-2020 10:37

Pizza z sosem cygańskim i mozzarellą. Jeszcze lepsza niż klasyczna Margherita

Przepis

Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", podzieliła się swoim pomysłem na przepyszną pizzę. Zamiast klasycznego sosu pomidorowego użyła sosu cygańskiego, do tego świeże pomidory, papryka, cebula, mozzarella i mnóstwo świeżych ziół. Jesteście ciekawi, jak wyszło? Wypróbujcie ten przepis w swojej kuchni.

d3r3fih
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Moniki Smakołyki
Źródło: Moniki Smakołyki
Składniki

Ciasto:

  • ok. 400 g mąki pszennej typ 00,
  • 1/2 łyżeczka cukru,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

Ponadto:

  • 1 słoiczek sosu cygańskiego,
  • 100 g małych kulek mozzarelli,
  • mix pomidorów (żółte, czerwone): malinowe, daktylowe, koktajlowe, śliwkowe, czy bawole serca,
  • mix słodkiej małej papryki 3 szt.
  • 1 mała cebula czerwona.

Zioła:

  • zielona pietruszka,
  • świeża mięta,
  • świeża bazylia,
  • przyprawy do smaku:
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka wędzona w proszku.
Przepis
  • Wodę mieszamy z drożdżami, cukrem i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Pozostała mąkę mieszamy z solą.
  • Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego wlewamy oliwę, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto na jednolitą, gładką masę.
  • Ciasto ugniatamy od zewnętrznej części do środka zagarniając jak najwięcej powietrza.
  • Formułujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 30 min. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie formułujemy krążek o średnicy ok. 35 cm, przekładamy na blachę podsypaną mąką.
  • Przygotowujemy warzywa.
  • Papryczki przekrawamy, wydrążamy pestki i kroimy w niewielkie paski.
  • Pomidory duże kroimy na plastry, małe na połowę, a cebule w krążki.
  • Piekarnik nastawiamy na 250 st. C.
  • Na przygotowane ciasto nakładamy sos cygański, dodajemy pomidory, paprykę, cebulę oraz kilka kulek mozzarelli.
  • Pizzę wkładamy na najniższą półkę od piekarnika i pieczemy ok. 15 min.
  • Całość doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy papryką wędzoną.
  • Pizzę podajemy z świeżymi ziołami.
Pizza z sosem cygańskim i mozzarellą. Jeszcze lepsza niż klasyczna Margherita
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3r3fih
d3r3fih
d3r3fih
d3r3fih
Więcej tematów
d3r3fih

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj