Pizza z sosem cygańskim i mozzarellą. Jeszcze lepsza niż klasyczna Margherita

Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", podzieliła się swoim pomysłem na przepyszną pizzę. Zamiast klasycznego sosu pomidorowego użyła sosu cygańskiego, do tego świeże pomidory, papryka, cebula, mozzarella i mnóstwo świeżych ziół. Jesteście ciekawi, jak wyszło? Wypróbujcie ten przepis w swojej kuchni.

Pizza z sosem cygańskim i mozzarellą. Jeszcze lepsza niż klasyczna MargheritaPizza z sosem cygańskim i mozzarellą. Jeszcze lepsza niż klasyczna Margherita
Monika Lemko

Ciasto:

  • ok. 400 g mąki pszennej typ 00,
  • 1/2 łyżeczka cukru,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

Ponadto:

  • 1 słoiczek sosu cygańskiego,
  • 100 g małych kulek mozzarelli,
  • mix pomidorów (żółte, czerwone): malinowe, daktylowe, koktajlowe, śliwkowe, czy bawole serca,
  • mix słodkiej małej papryki 3 szt.
  • 1 mała cebula czerwona.

Zioła:

  • zielona pietruszka,
  • świeża mięta,
  • świeża bazylia,
  • przyprawy do smaku:
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka wędzona w proszku.

Przepis

  • Wodę mieszamy z drożdżami, cukrem i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Pozostała mąkę mieszamy z solą.
  • Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego wlewamy oliwę, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto na jednolitą, gładką masę.
  • Ciasto ugniatamy od zewnętrznej części do środka zagarniając jak najwięcej powietrza.
  • Formułujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 30 min. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie formułujemy krążek o średnicy ok. 35 cm, przekładamy na blachę podsypaną mąką.
  • Przygotowujemy warzywa.
  • Papryczki przekrawamy, wydrążamy pestki i kroimy w niewielkie paski.
  • Pomidory duże kroimy na plastry, małe na połowę, a cebule w krążki.
  • Piekarnik nastawiamy na 250 st. C.
  • Na przygotowane ciasto nakładamy sos cygański, dodajemy pomidory, paprykę, cebulę oraz kilka kulek mozzarelli.
  • Pizzę wkładamy na najniższą półkę od piekarnika i pieczemy ok. 15 min.
  • Całość doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy papryką wędzoną.
  • Pizzę podajemy z świeżymi ziołami.
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥