Pizza z sosem cygańskim i mozzarellą. Jeszcze lepsza niż klasyczna Margherita

Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", podzieliła się swoim pomysłem na przepyszną pizzę. Zamiast klasycznego sosu pomidorowego użyła sosu cygańskiego, do tego świeże pomidory, papryka, cebula, mozzarella i mnóstwo świeżych ziół. Jesteście ciekawi, jak wyszło? Wypróbujcie ten przepis w swojej kuchni.

Pizza z sosem cygańskim i mozzarellą. Jeszcze lepsza niż klasyczna MargheritaPizza z sosem cygańskim i mozzarellą. Jeszcze lepsza niż klasyczna Margherita
Monika Lemko

Ciasto:

  • ok. 400 g mąki pszennej typ 00,
  • 1/2 łyżeczka cukru,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

Ponadto:

  • 1 słoiczek sosu cygańskiego,
  • 100 g małych kulek mozzarelli,
  • mix pomidorów (żółte, czerwone): malinowe, daktylowe, koktajlowe, śliwkowe, czy bawole serca,
  • mix słodkiej małej papryki 3 szt.
  • 1 mała cebula czerwona.

Zioła:

  • zielona pietruszka,
  • świeża mięta,
  • świeża bazylia,
  • przyprawy do smaku:
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka wędzona w proszku.

Przepis

  • Wodę mieszamy z drożdżami, cukrem i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Pozostała mąkę mieszamy z solą.
  • Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego wlewamy oliwę, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto na jednolitą, gładką masę.
  • Ciasto ugniatamy od zewnętrznej części do środka zagarniając jak najwięcej powietrza.
  • Formułujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 30 min. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie formułujemy krążek o średnicy ok. 35 cm, przekładamy na blachę podsypaną mąką.
  • Przygotowujemy warzywa.
  • Papryczki przekrawamy, wydrążamy pestki i kroimy w niewielkie paski.
  • Pomidory duże kroimy na plastry, małe na połowę, a cebule w krążki.
  • Piekarnik nastawiamy na 250 st. C.
  • Na przygotowane ciasto nakładamy sos cygański, dodajemy pomidory, paprykę, cebulę oraz kilka kulek mozzarelli.
  • Pizzę wkładamy na najniższą półkę od piekarnika i pieczemy ok. 15 min.
  • Całość doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy papryką wędzoną.
  • Pizzę podajemy z świeżymi ziołami.
Wybrane dla Ciebie
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟