Pierogi z wronimi uszami

Nie sposób ich pomylić - czarne grzyby są rzadkością. Chociaż ich kolor odstrasza, są jadalne. Kominki, skórzaki, cholewki, wronie uszy, wroniaki - bywają różnie nazywane w zależności od regionu kraju. Lejkowce dęte, bo tak brzmi ich oficjalna nazwa, są spokrewnione z popularnymi kurkami. Rosną zazwyczaj pod bukami i dębami, często chowając się pod opadłymi liśćmi.

Obraz
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY

*Nie sposób je pomylić - czarne grzyby są rzadkością. Chociaż ich kolor odstrasza, są jadalne. Kominki, skórzaki, cholewki, wronie uszy, wroniaki - bywają różnie nazywane w zależności od regionu kraju. Lejkowce dęte, bo tak brzmi ich oficjalna nazwa, są spokrewnione z popularnymi kurkami. Młodsze grzyby są szarobrunatne, starsze - całkowicie czarne. Rosną zazwyczaj pod bukami i dębami, często chowając się pod opadłymi liśćmi. *

Te smaczne grzyby warte są zbierania - mają lekko słodkawy smak, nadają wspaniały aromat sosom i zupom. Świetnie sprawdzają się w farszu i na kanapce. Można je też ususzyć, sproszkować i używać później jako przyprawy. Śmiało możemy je przyrządzać jak kurki, pamiętając jednak, że "farbują" potrawy. Dzisiaj proponujemy pierogi z wronimi uszami.

Składniki na ciasto
1/2 kg mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
2 łyżki oleju
1 jajko
sól

Przygotowanie

Przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli. W stożku robimy wgłębienie, do którego wlewamy gorącą wodę z olejem. Delikatnie mieszamy. Jeśli dodamy jajko, ciasto będzie twardsze.
Gdy ciasto nie jest już tak gorące, wyrabiamy je przez kilka minut, po czym odstawiamy i przykrywamy, np. miską. Po pół godzinie odcinamy kawałki ciasta i cienko je rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółka.

*Składniki na farsz *
kobiałka lejkowców dętych
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
masło
olej
łyżka bułki tartej

Przygotowanie

Oczyszczamy grzyby i gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy będzie szklista, dodajemy grzyby i zmiażdżony czosnek. Pod koniec smażenia na patelnię kładziemy łyżkę masła. Farsz przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. By zagęścić masę, dodajemy bułkę tartą. Solimy i pieprzymy do smaku. Farsz układamy na cieście, lepimy i gotujemy pierogi.
Pierogi z kominkami najlepiej smakują z odrobiną masła, parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯