WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Są szczegóły

Pierogi z wronimi uszami

Nie sposób ich pomylić - czarne grzyby są rzadkością. Chociaż ich kolor odstrasza, są jadalne. Kominki, skórzaki, cholewki, wronie uszy, wroniaki - bywają różnie nazywane w zależności od regionu kraju. Lejkowce dęte, bo tak brzmi ich oficjalna nazwa, są spokrewnione z popularnymi kurkami. Rosną zazwyczaj pod bukami i dębami, często chowając się pod opadłymi liśćmi.

Pierogi z wronimi uszami
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY
2

*Nie sposób je pomylić - czarne grzyby są rzadkością. Chociaż ich kolor odstrasza, są jadalne. Kominki, skórzaki, cholewki, wronie uszy, wroniaki - bywają różnie nazywane w zależności od regionu kraju. Lejkowce dęte, bo tak brzmi ich oficjalna nazwa, są spokrewnione z popularnymi kurkami. Młodsze grzyby są szarobrunatne, starsze - całkowicie czarne. Rosną zazwyczaj pod bukami i dębami, często chowając się pod opadłymi liśćmi. *

Te smaczne grzyby warte są zbierania - mają lekko słodkawy smak, nadają wspaniały aromat sosom i zupom. Świetnie sprawdzają się w farszu i na kanapce. Można je też ususzyć, sproszkować i używać później jako przyprawy. Śmiało możemy je przyrządzać jak kurki, pamiętając jednak, że "farbują" potrawy. Dzisiaj proponujemy pierogi z wronimi uszami.

Składniki na ciasto
1/2 kg mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
2 łyżki oleju
1 jajko
sól

Przygotowanie

Przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli. W stożku robimy wgłębienie, do którego wlewamy gorącą wodę z olejem. Delikatnie mieszamy. Jeśli dodamy jajko, ciasto będzie twardsze.
Gdy ciasto nie jest już tak gorące, wyrabiamy je przez kilka minut, po czym odstawiamy i przykrywamy, np. miską. Po pół godzinie odcinamy kawałki ciasta i cienko je rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółka.

*Składniki na farsz *
kobiałka lejkowców dętych
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
masło
olej
łyżka bułki tartej

Przygotowanie

Oczyszczamy grzyby i gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy będzie szklista, dodajemy grzyby i zmiażdżony czosnek. Pod koniec smażenia na patelnię kładziemy łyżkę masła. Farsz przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. By zagęścić masę, dodajemy bułkę tartą. Solimy i pieprzymy do smaku. Farsz układamy na cieście, lepimy i gotujemy pierogi.
Pierogi z kominkami najlepiej smakują z odrobiną masła, parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć