WAŻNE
TERAZ

Rozpoczęło się spotkanie szefów MSZ Polski i Chin

Pierogi z kurczakiem i warzywami

- Bogato nadziane farszem drobiowo-warzywnym z nutą lubczyku. Poza sezonem lubczyk można zastąpić pietruszką. Jeśli masz już ugotowane mięso oraz warzywa z rosołu, wtedy praca przy pierogach jest wręcz ekspresowa! - pisze Joanna, autorka bloga "O pietruszka!".

Pierogi z kurczakiem i warzywamiPierogi z kurczakiem i warzywami
Joanna Byczkiewicz

Składniki

  • 2 filety z piersi kurczaka, około 400 g (lub ta sama ilość już ugotowanego mięsa z rosołu)
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • spora garść liści lubczyku lub pietruszki
  • sól, pieprz po 1/2 łyżeczki
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1 litr bulionu lub wody

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • około 3/4 wrzącej wody

Przepis

Do około 1 litra wody włóż kurczaka i gotuj około 15 minut, po tym czasie dołóż marchew i pietruszkę pokrojoną w plasterki i gotuj kolejne 15 minut. (jeśli masz mięso i warzywa z rosołu, pomiń ten krok)
Odcedź warzywa i mięso, wystudź. Zmiel maszynką lub rozdrobnij w malakserze, dodaj przyprawy oraz śmietankę. Dodaj podsmażoną cebulkę i czosnek oraz posiekany lubczyk (lub pietruszkę). Dobrze wymieszaj. Odłóż na czas przygotowania ciasta.

Przepis

Do mąki w misce dodaj pół łyżeczki soli, 2 łyżki oleju. Dolej około 3/4 szklanki wrzącej wody, tak żeby przykryła mąkę i na chwilę zostaw do przestygnięcia. Po jakiś 5 minutach zamieszaj i jeśli czujesz, że trzeba ciut wody to dolej odrobinę gorącej i wyrabiaj do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, będzie sprężyste i jednolite. Odkrywaj kawałki i resztę ciasta trzymaj w szklanej misce pod przykrywką od gotującej się wody na pierogi. Ciasto cienko rozwałkuj. Wykrój krążki szklanką. Nałóż farsz wielkości orzecha włoskiego na krążek ciasta i zlep brzegi ciasta. Gotuj około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podaj z lubczykiem lub pietruszką, oliwą lub przyprawą z suszonymi pomidorami.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad