Pierogi z kurczakiem i warzywami
- Bogato nadziane farszem drobiowo-warzywnym z nutą lubczyku. Poza sezonem lubczyk można zastąpić pietruszką. Jeśli masz już ugotowane mięso oraz warzywa z rosołu, wtedy praca przy pierogach jest wręcz ekspresowa! - pisze Joanna, autorka bloga "O pietruszka!".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 0,5 łyżeczki soli
- około 3/4 wrzącej wody
Przepis
Do około 1 litra wody włóż kurczaka i gotuj około 15 minut, po tym czasie dołóż marchew i pietruszkę pokrojoną w plasterki i gotuj kolejne 15 minut. (jeśli masz mięso i warzywa z rosołu, pomiń ten krok)
Odcedź warzywa i mięso, wystudź. Zmiel maszynką lub rozdrobnij w malakserze, dodaj przyprawy oraz śmietankę. Dodaj podsmażoną cebulkę i czosnek oraz posiekany lubczyk (lub pietruszkę). Dobrze wymieszaj. Odłóż na czas przygotowania ciasta.
Przepis
Do mąki w misce dodaj pół łyżeczki soli, 2 łyżki oleju. Dolej około 3/4 szklanki wrzącej wody, tak żeby przykryła mąkę i na chwilę zostaw do przestygnięcia. Po jakiś 5 minutach zamieszaj i jeśli czujesz, że trzeba ciut wody to dolej odrobinę gorącej i wyrabiaj do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, będzie sprężyste i jednolite. Odkrywaj kawałki i resztę ciasta trzymaj w szklanej misce pod przykrywką od gotującej się wody na pierogi. Ciasto cienko rozwałkuj. Wykrój krążki szklanką. Nałóż farsz wielkości orzecha włoskiego na krążek ciasta i zlep brzegi ciasta. Gotuj około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podaj z lubczykiem lub pietruszką, oliwą lub przyprawą z suszonymi pomidorami.