Pierogi z kurczakiem i warzywami

- Bogato nadziane farszem drobiowo-warzywnym z nutą lubczyku. Poza sezonem lubczyk można zastąpić pietruszką. Jeśli masz już ugotowane mięso oraz warzywa z rosołu, wtedy praca przy pierogach jest wręcz ekspresowa! - pisze Joanna, autorka bloga "O pietruszka!".

Pierogi z kurczakiem i warzywamiPierogi z kurczakiem i warzywami
Joanna Byczkiewicz

Składniki

  • 2 filety z piersi kurczaka, około 400 g (lub ta sama ilość już ugotowanego mięsa z rosołu)
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • spora garść liści lubczyku lub pietruszki
  • sól, pieprz po 1/2 łyżeczki
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1 litr bulionu lub wody

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • około 3/4 wrzącej wody

Przepis

Do około 1 litra wody włóż kurczaka i gotuj około 15 minut, po tym czasie dołóż marchew i pietruszkę pokrojoną w plasterki i gotuj kolejne 15 minut. (jeśli masz mięso i warzywa z rosołu, pomiń ten krok)
Odcedź warzywa i mięso, wystudź. Zmiel maszynką lub rozdrobnij w malakserze, dodaj przyprawy oraz śmietankę. Dodaj podsmażoną cebulkę i czosnek oraz posiekany lubczyk (lub pietruszkę). Dobrze wymieszaj. Odłóż na czas przygotowania ciasta.

Przepis

Do mąki w misce dodaj pół łyżeczki soli, 2 łyżki oleju. Dolej około 3/4 szklanki wrzącej wody, tak żeby przykryła mąkę i na chwilę zostaw do przestygnięcia. Po jakiś 5 minutach zamieszaj i jeśli czujesz, że trzeba ciut wody to dolej odrobinę gorącej i wyrabiaj do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, będzie sprężyste i jednolite. Odkrywaj kawałki i resztę ciasta trzymaj w szklanej misce pod przykrywką od gotującej się wody na pierogi. Ciasto cienko rozwałkuj. Wykrój krążki szklanką. Nałóż farsz wielkości orzecha włoskiego na krążek ciasta i zlep brzegi ciasta. Gotuj około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podaj z lubczykiem lub pietruszką, oliwą lub przyprawą z suszonymi pomidorami.

Wybrane dla Ciebie

Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo