Pierogi dim sum - oryginalny smak prosto z Chin

Dim sum to zbiorcza nazwa na chińskie przekąski, tradycyjnie spożywane w tym kraju do herbaty, najczęściej przed południem. Zwykle są niewielkich rozmiarów, zrobione z cienkiego ciasta, lekkie i sycące. Taką przekąską są między innymi pierogi dim sum. Z jakich składników je zrobić? Czy są kaloryczne? Czy można zrobić pierogi dim sum w wersji wegetariańskiej?

Pierogi dim sum można przygotowywać na wiele sposobów
Źródło zdjęć: © 123RF

Pierogi dim sum - co to za danie?

Pierożki dim sum to podobnie jak nasze tradycyjne pierogi ciasto z farszem, najczęściej mięsnym. Jest jednym z najpopularniejszych chińskich dań, a tamtejsi kucharze przygotowują je z wielką starannością. W pierogach dim sum najważniejsze jest cienkie, plastyczne ciasto, dzięki któremu smak tego dania jest wyrazisty i jednocześnie delikatny.

W jednym pierogu dim sum znajduje się tylko około 40 kcal, dzięki czemu mogą je spożywać także osoby zmagające się z nadmiarem kilogramów.

Farsz do pierogów dim sum najczęściej oparty jest na mięsie wieprzowym, choć bywa także przyrządzany na wołowym lub drobiowym. Oprócz mięsa możemy znaleźć w nim kolendrę i marchew, a także papryczki chilli, które podkręcają wyrazistość smaku. Istnieje również wersja wegetariańska, bezmięsna, która smakuje równie dobrze, co tradycyjna.

Posiłek ten jest lekki i pożywny, może stanowić smaczną przystawkę do dużego dania. Pierogi dim sum można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Poniżej publikujemy naszą propozycję na to pyszne, niecodzienne danie.

Pierogi dim sum z kurczakiem - przepis

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki;
  • 0,5 szklanki wrzątku.

Składniki na farsz:

  • 300 g mielonego mięsa z kurczaka;
  • 2 cukinie;
  • 1 cebula;
  • 1 łyżka pora/pietruszki;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka curry;
  • 1 łyżka oleju sezamowego;
  • 2 łyżki sosu sojowego;
  • sól;
  • pieprz.
Obraz
© 123RF

Sposób przygotowania:

1. Z mąki i wody zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt miękkie, dodajemy nieco maki, jeśli nie klei się - odrobinę wody. Ciasto powinno tworzyć jednolitą masę. Jeśli będziemy chcieli pierogi te usmażyć, warto dodać do ciasta jajko, woda zaś powinna być wystudzona do temperatury około 20 stopni C.

2. Z ciasta formujemy wałek, zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przechodzimy do przygotowania farszu.

3. Czosnek i cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie lub oleju. Na patelnię wkładamy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Przekładamy farsz do osobnego naczynia.

4. Obieramy cukinię i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach, dodajemy do farszu. Przyprawiamy sosem sojowym, olejem sezamowym, curry, solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.

5. Wyjmujemy z lodówki ciasto, stolnicę posypujemy mąką, aby się do niej nie przyklejało. Z ciasta wykrawały małe kawałki jak na kopytka i jak najcieniej rozwałkowujemy (kółka powinny mieć około 6-8 cm średnicy).

6. Do farszu dodajemy jajko i w ten sposób przygotowany nakładamy na wykrojone z ciasta okręgi, zachowując proporcje 1 łyżka - 1 krążek. Z wypełnionych farszem krążków robimy sakiewki. Jeśli ciasto się nie klei, można zwilżyć brzegi wodą.

7. Gotowe pierogi gotujemy na parze. Jeśli chcemy zapobiec sklejaniu się, możemy ułożyć każdy pierożek na małym kwadracie papieru do pieczenia. Gotujemy je 8 - 10 minut.

8. Jeśli chcemy usmażyć pierogi dim sum, układamy je na patelni z rozgrzana oliwą lub olejem. Smażymy do czasu, aż spody się staną się złote, po czym dolewamy wody do połowy ich wysokości i dusimy pod przykryciem, aż ciasto będzie gotowe.

8. Pierogi podajemy na ciepło. Można polać je chińskim sosem i gotowe.

Smacznego!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥