Pierogi dim sum - oryginalny smak prosto z Chin

Dim sum to zbiorcza nazwa na chińskie przekąski, tradycyjnie spożywane w tym kraju do herbaty, najczęściej przed południem. Zwykle są niewielkich rozmiarów, zrobione z cienkiego ciasta, lekkie i sycące. Taką przekąską są między innymi pierogi dim sum. Z jakich składników je zrobić? Czy są kaloryczne? Czy można zrobić pierogi dim sum w wersji wegetariańskiej?

Pierogi dim sum można przygotowywać na wiele sposobów
Źródło zdjęć: © 123RF

Pierogi dim sum - co to za danie?

Pierożki dim sum to podobnie jak nasze tradycyjne pierogi ciasto z farszem, najczęściej mięsnym. Jest jednym z najpopularniejszych chińskich dań, a tamtejsi kucharze przygotowują je z wielką starannością. W pierogach dim sum najważniejsze jest cienkie, plastyczne ciasto, dzięki któremu smak tego dania jest wyrazisty i jednocześnie delikatny.

W jednym pierogu dim sum znajduje się tylko około 40 kcal, dzięki czemu mogą je spożywać także osoby zmagające się z nadmiarem kilogramów.

Farsz do pierogów dim sum najczęściej oparty jest na mięsie wieprzowym, choć bywa także przyrządzany na wołowym lub drobiowym. Oprócz mięsa możemy znaleźć w nim kolendrę i marchew, a także papryczki chilli, które podkręcają wyrazistość smaku. Istnieje również wersja wegetariańska, bezmięsna, która smakuje równie dobrze, co tradycyjna.

Posiłek ten jest lekki i pożywny, może stanowić smaczną przystawkę do dużego dania. Pierogi dim sum można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Poniżej publikujemy naszą propozycję na to pyszne, niecodzienne danie.

Pierogi dim sum z kurczakiem - przepis

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki;
  • 0,5 szklanki wrzątku.

Składniki na farsz:

  • 300 g mielonego mięsa z kurczaka;
  • 2 cukinie;
  • 1 cebula;
  • 1 łyżka pora/pietruszki;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka curry;
  • 1 łyżka oleju sezamowego;
  • 2 łyżki sosu sojowego;
  • sól;
  • pieprz.
Obraz
© 123RF

Sposób przygotowania:

1. Z mąki i wody zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt miękkie, dodajemy nieco maki, jeśli nie klei się - odrobinę wody. Ciasto powinno tworzyć jednolitą masę. Jeśli będziemy chcieli pierogi te usmażyć, warto dodać do ciasta jajko, woda zaś powinna być wystudzona do temperatury około 20 stopni C.

2. Z ciasta formujemy wałek, zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przechodzimy do przygotowania farszu.

3. Czosnek i cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie lub oleju. Na patelnię wkładamy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Przekładamy farsz do osobnego naczynia.

4. Obieramy cukinię i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach, dodajemy do farszu. Przyprawiamy sosem sojowym, olejem sezamowym, curry, solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.

5. Wyjmujemy z lodówki ciasto, stolnicę posypujemy mąką, aby się do niej nie przyklejało. Z ciasta wykrawały małe kawałki jak na kopytka i jak najcieniej rozwałkowujemy (kółka powinny mieć około 6-8 cm średnicy).

6. Do farszu dodajemy jajko i w ten sposób przygotowany nakładamy na wykrojone z ciasta okręgi, zachowując proporcje 1 łyżka - 1 krążek. Z wypełnionych farszem krążków robimy sakiewki. Jeśli ciasto się nie klei, można zwilżyć brzegi wodą.

7. Gotowe pierogi gotujemy na parze. Jeśli chcemy zapobiec sklejaniu się, możemy ułożyć każdy pierożek na małym kwadracie papieru do pieczenia. Gotujemy je 8 - 10 minut.

8. Jeśli chcemy usmażyć pierogi dim sum, układamy je na patelni z rozgrzana oliwą lub olejem. Smażymy do czasu, aż spody się staną się złote, po czym dolewamy wody do połowy ich wysokości i dusimy pod przykryciem, aż ciasto będzie gotowe.

8. Pierogi podajemy na ciepło. Można polać je chińskim sosem i gotowe.

Smacznego!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał