Piernik na święta i nie tylko. Czego o nim nie wiemy?

Większości z nas piernik kojarzy się z Toruniem, ewentualnie z Krakowem, a mnie zawsze ze Świętami Bożego Narodzenia! Piernik piernikowi nierówny - można zrobić małe ciasteczka o różnych kształtach albo też po prostu ciasto "w jednym kawałku". Na co najlepiej się zdecydować i czym charakteryzują się takie wypieki? Zapraszam do lektury wszystkich zainteresowanych.

Piernik na święta i nie tylko. Czego o nim nie wiemy?
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Piernik. "Świąteczne" ciasto z najdłuższą tradycją

Tak jak niektórym ze świętami kojarzy się zapach pomarańczy i goździków, tak mnie aromat i smak pierniczków. Ich nazwa wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny. Dlaczego? Ponieważ to właśnie pieprz jest jedną z przypraw, jakiej używa się podczas ich wytwarzania. Nie wszyscy wiedzą, że historia pierników sięga jeszcze średniowiecza. To właśnie w tym czasie wypiekano podobne do chlebów placki, do których dodawało się miód i imbir. Na początku mogli sobie na nie pozwolić tylko nieliczni - ze względu na wysoką cenę przypraw korzennych.

Jako przekąska… i nie tylko!

Obecnie pierniki, w różnych formach, są popularne i ogólnodostępne. Cechują się brązową barwą, korzennym aromatem i długo utrzymującą się wilgotnością. Nie tylko doskonale smakują, ale dodatkowo można je wykorzystać jako świąteczne ozdoby. Osobiście często dekoruję nimi choinkę, w tym celu przygotowuje pierniczki wcześniej i pokrywam je białym oraz kolorowym lukrem.

Następnie przyczepiam do nich wstążki. Można też umieścić je w szklanym naczyniu i położyć na świątecznym stole - będą prezentowały się zjawiskowo i na pewno zwrócą uwagę wszystkich gości. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że pierniczki, na które przepisem dzielę się poniżej, mogą utrzymać świeżość nawet przez kilka tygodni. Oczywiście pod warunkiem, że przechowywane są w odpowiednich warunkach.

Zobacz też: Tradycyjnie Pyszny karp z aromatem kokosowym

Piernik z myślą o świętach

Niezbędne składniki:

  • ½ szklanki wody
  • 4 łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu gryczanego
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g prażonych orzechów laskowych
  • 5 jajek
Obraz
© Archiwum prywatne

Dekoracja:

  • lukier
  • sok malinowy
  • roztopiona czekolada
  • ozdoby do ciast

Przygotowanie: do rondla z wodą wsypać cukier, kakao i przyprawę do piernika, dodać masło i miód (dla wielbicieli ostrego smaku najlepszy będzie gryczany, ale można dać inny). Wszystko gotować, aż się rozpuści. Ostudzić. Dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ostudzonej masy (na krupczatce piernik wychodzi bardziej puszysty, można dać mąkę pszenną lub pół na pół). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą - robotem, na najniższych obrotach.

Na samym końcu wrzucić orzechy - mogą być pokrojone orzechy włoskie, laskowe można dodać w całości. Wcześniej należy uprażyć je w piekarniku (10 minut, 200 st. C), następnie pozbawić skórki - wystarczy rozłożyć orzechy na ściereczce, przykryć i energicznie pocierać.

Obraz
© 123RF

Masę przelać do foremek (składniki podane w przepisie pozwolą na napełnienie 2 keksówek - uwaga: foremki trzeba wysmarować masłem i wysypać mąką) i piec przez 45 minut w temp. 180 st. C.

Jeśli kupimy foremki o "świątecznych" kształtach możemy je wypełnić masą i upiec jak w keksówkach, a będziemy mieć ciekawą dekorację świątecznego stołu. Po upieczeniu dekorować wedle uznania (lukrem, lukrem zabarwionym sokiem malinowym, roztopioną czekoladą, ozdobami do ciast).

Nie ma się co oszukiwać - piernik raczej nie należy do tych najmniej kalorycznych ciast, ale w końcu podczas świąt wszystko, co słodkie, posiada ujemne kalorie, prawda? Musicie też pamiętać o tym, że biały cukier możecie zastąpić tym brązowym albo też ksylitolem, czyniąc wypiek nieco bardziej "fit".

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy