Piernik na święta i nie tylko. Czego o nim nie wiemy?

Większości z nas piernik kojarzy się z Toruniem, ewentualnie z Krakowem, a mnie zawsze ze Świętami Bożego Narodzenia! Piernik piernikowi nierówny - można zrobić małe ciasteczka o różnych kształtach albo też po prostu ciasto "w jednym kawałku". Na co najlepiej się zdecydować i czym charakteryzują się takie wypieki? Zapraszam do lektury wszystkich zainteresowanych.

Piernik na święta i nie tylko. Czego o nim nie wiemy?
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Piernik. "Świąteczne" ciasto z najdłuższą tradycją

Tak jak niektórym ze świętami kojarzy się zapach pomarańczy i goździków, tak mnie aromat i smak pierniczków. Ich nazwa wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny. Dlaczego? Ponieważ to właśnie pieprz jest jedną z przypraw, jakiej używa się podczas ich wytwarzania. Nie wszyscy wiedzą, że historia pierników sięga jeszcze średniowiecza. To właśnie w tym czasie wypiekano podobne do chlebów placki, do których dodawało się miód i imbir. Na początku mogli sobie na nie pozwolić tylko nieliczni - ze względu na wysoką cenę przypraw korzennych.

Jako przekąska… i nie tylko!

Obecnie pierniki, w różnych formach, są popularne i ogólnodostępne. Cechują się brązową barwą, korzennym aromatem i długo utrzymującą się wilgotnością. Nie tylko doskonale smakują, ale dodatkowo można je wykorzystać jako świąteczne ozdoby. Osobiście często dekoruję nimi choinkę, w tym celu przygotowuje pierniczki wcześniej i pokrywam je białym oraz kolorowym lukrem.

Następnie przyczepiam do nich wstążki. Można też umieścić je w szklanym naczyniu i położyć na świątecznym stole - będą prezentowały się zjawiskowo i na pewno zwrócą uwagę wszystkich gości. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że pierniczki, na które przepisem dzielę się poniżej, mogą utrzymać świeżość nawet przez kilka tygodni. Oczywiście pod warunkiem, że przechowywane są w odpowiednich warunkach.

Zobacz też: Tradycyjnie Pyszny karp z aromatem kokosowym

Piernik z myślą o świętach

Niezbędne składniki:

  • ½ szklanki wody
  • 4 łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu gryczanego
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g prażonych orzechów laskowych
  • 5 jajek
Obraz
© Archiwum prywatne

Dekoracja:

  • lukier
  • sok malinowy
  • roztopiona czekolada
  • ozdoby do ciast

Przygotowanie: do rondla z wodą wsypać cukier, kakao i przyprawę do piernika, dodać masło i miód (dla wielbicieli ostrego smaku najlepszy będzie gryczany, ale można dać inny). Wszystko gotować, aż się rozpuści. Ostudzić. Dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ostudzonej masy (na krupczatce piernik wychodzi bardziej puszysty, można dać mąkę pszenną lub pół na pół). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą - robotem, na najniższych obrotach.

Na samym końcu wrzucić orzechy - mogą być pokrojone orzechy włoskie, laskowe można dodać w całości. Wcześniej należy uprażyć je w piekarniku (10 minut, 200 st. C), następnie pozbawić skórki - wystarczy rozłożyć orzechy na ściereczce, przykryć i energicznie pocierać.

Obraz
© 123RF

Masę przelać do foremek (składniki podane w przepisie pozwolą na napełnienie 2 keksówek - uwaga: foremki trzeba wysmarować masłem i wysypać mąką) i piec przez 45 minut w temp. 180 st. C.

Jeśli kupimy foremki o "świątecznych" kształtach możemy je wypełnić masą i upiec jak w keksówkach, a będziemy mieć ciekawą dekorację świątecznego stołu. Po upieczeniu dekorować wedle uznania (lukrem, lukrem zabarwionym sokiem malinowym, roztopioną czekoladą, ozdobami do ciast).

Nie ma się co oszukiwać - piernik raczej nie należy do tych najmniej kalorycznych ciast, ale w końcu podczas świąt wszystko, co słodkie, posiada ujemne kalorie, prawda? Musicie też pamiętać o tym, że biały cukier możecie zastąpić tym brązowym albo też ksylitolem, czyniąc wypiek nieco bardziej "fit".

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę