Pieczone udka z pieczarkami. Obiad palce lizać
Przepyszny sposób na pieczone udka. Tak przygotowane mięso jest soczyste i miękkie. Możecie podać je z surówką z sezonowych warzyw i ziemniaczanym puree. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 400 g podudzia kurczaka
- ½ kg pieczarek
- cebula czerwona
- 9 łyżeczek musztardy
- 10 dag sera żółtego
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
Przepis
- Mięso myję, osuszam i delikatnie rozbijam. Doprawiam solą oraz przyprawą do kurczaka. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję musztardą.
- Cebule obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję, umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Smażę pięć minut i doprawiam pieprzem oraz solą. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach i łączę z grzybami.
- Gotowy farsz nakładam na każdy kawałek mięsa. Piekę w rozgrzanym piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl