Pięć pomysłów na fantastyczne dania z pieczarek
Tanie, dostępne przez cały rok i pyszne. Pieczarki to najczęściej stosowane w naszej kuchni grzyby. Nic dziwnego. Można z nich przygotować mnóstwo fantastycznych dań.
Pieczarki są łatwo dostępne i niskokaloryczne (100 g zawiera jedynie 17 kalorii). W 90-95 procent składają się z wody. Są źródłem witamin z grupy B, dostarczają też niewielkich ilości witamin C i D. Ich największą zaletą jest to, że znakomicie nadają się do wielu dań jako baza.
Smak pieczarki nie jest tak dominujący jak grzybów leśnych, ale jeśli dodamy jej odpowiednio dużo, uszlachetni każde danie. Najbardziej znane są: pieczarka biała o niewielkich rozmiarach i bardzo jasnych kapeluszach oraz brązowa pieczarka portobello, która osiąga większe rozmiary, ma dużo ciemniejszy kolor, intensywniejszy smak i jest bardziej mięsista od jasnej odmiany. Pieczarki białe wykorzystuje się najczęściej jako składnik zup, sosów, farszów, zapiekanek oraz sałatek. Portobello nadają się z kolei do nadziewania kaszami, warzywami i mięsem.
Pieczarki z makaronem lub ryżem
Proste danie to czasem najlepszy pomysł, a takim prostym daniem są pieczarki z makaronem lub ryżem i pietruszką w sosie śmietanowym. To może być obiad w środku tygodnia, gdy brakuje nam czasu i na gotowanie i na zakupy.
Pieczarki w cieście serowym
Aby przygotować to smaczne danie, potrzebujemy pół kilograma pieczarek i średnią cebulę. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plastry, a obraną cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, którą smażymy aż do zeszklenia. Dodajemy pieczarki. Zawartość patelni lekko dusimy. Kiedy pieczarki zaczną się rumienić na brzegach, wlewamy śmietankę co najmniej 18-procentową i dodajemy trzy łyżki natki pietruszki. Dosypujemy szczyptę pieprzu i jeśli jest jeszcze taka potrzeba, dosalamy. Warto też dosypać parmezan. Podajemy z makaronem lub ryżem. Takie danie będzie doskonałą i sytą propozycją na obiad.
Kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowym
Do tego dania potrzebujemy dwa pojedyncze filety z kurczaka, opakowanie pieczarek oraz śmietanę i przyprawy. Kurczaka kroimy w kostkę, oczyszczone pieczarki w cienkie plasterki. Na oleju podsmażamy mięso, które przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Dodajemy pieczarki, a gdy będą gotowe, wlewamy odrobinę wody i śmietanę. Wszystko mieszamy, aż sos zgęstnieje.
Możemy podawać z ziemniakami, albo ryżem lub makaronem. Ponieważ danie jest łagodne, można dodać ostrzejszą surówkę, np. buraczki na ostro, które dobrze się komponują z daniami z drobiu. Buraki gotujemy na miękko i ścieramy na tarce. Kroimy do nich szalotkę oraz ostrą paprykę, a następnie mieszamy. Kropimy odrobiną oliwy.
Pieczarki w faszerowanych jajkach
Pieczarki są wyjątkowo wszechstronne: może stać się ważnym elementem farszu do jajek. Sześć jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy lub zostawiamy w skorupkach, które przecinamy ostrym nożem. Wyciągamy ugotowane żółtko. Pieczarki (małe opakowanie) drobno siekamy i przesmażamy, a potem doprawiamy do smaku. Wystudzone pieczarki przekładamy do miseczki i łączymy z żółtkami, majonezem oraz posiekaną natką. Farsz umieszczamy w wydrążonych połówkach jajek.
Czy to danie kojarzy ci się wyłącznie z Wielkanocą? Niesłusznie. Syte i łatwe do zjedzenia przekąski na raz będą mile widziane na każdej imprezie, niekoniecznie świątecznej.
Pieczarki w faszerowanej papryce
Papryki faszerowane pieczarkami i mozzarellą to kolejny pomysł na świetne wykorzystanie popularnych grzybów. Potrzebujemy dwie sztuki czerwonej słodkiej papryki, pół zielonej papryki, opakowanie mozzarelli (100 gram), 150 g pieczarek i przyprawy.
Papryki myjemy, ścinamy wierzchołki, usuwamy gniazda nasienne. Wnętrza posypujemy solą i pieprzem. Ścięte wierzchołki, zieloną paprykę oraz pieczarki kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni oliwę i szklimy na niej cebulę. Dodajemy pieczarki, paprykę i smażymy około 2-3 minuty na dużym ogniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mozzarellę, doprawiamy, nadziewamy pieczarki i obsypujemy wszystko serem żółtym. Tak nadziane papryki pieczemy w nagrzanym w piekarniku (180 stopni Celsjusza) ok. 20 minut.
Pieczarki z masłem czosnkowym
To przepis prosty, szybki do przyrządzenia i bardzo smaczny. Wystarczy pięć dużych pieczarek, ćwiartka masła, sok z cytryny, ząbek czosnku, natka pietruszki oraz sól i pieprz.
Pieczarki najpierw myjemy, a następnie pozbawiamy nóżek. Do środka dodajemy kilka kropelek soku z cytryny. Mieszamy masło ze startym ząbkiem czosnku. Dodajemy przyprawy. Pieczarki nadziewamy masłem i ozdabiamy zieloną pietruszką. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika lub na grilla. Danie gotowe jest po kilkunastu minutach.