Pewne jest jedno - polskie mięso. Najlepsze w kuchniach świata

Właśnie wystartowała kolejna edycja ogólnopolskiej kampanii informacyjnej "Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje". kampania jest realizowana przez Związek Polskie Mięso. Tym razem odbędzie się pod hasłem "Pewne jest jedno – polskie mięso. Najlepsze w kuchniach świata".

MięsoRuszyła kolejna edycja ogólnopolskiej kampanii informacyjnej "Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje"
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Najważniejszym celem kampanii jest promocja polskiego mięsa wieprzowego i drobiowego. Wokół mięsa narosło wiele mitów, czas więc je obalić i przekonać Polaków, że polskie mięso jest smaczne i przede wszystkim zdrowe. Ekspertem tegorocznej kampanii ponownie została prof. dr hab. Agnieszka Wierzbicka (SGGW), a rolę ambasadorów akcji powierzono kucharzom znanym z polskiej edycji "Masterchefa" – Oli Nguyen i Matteo Brunetti.

Jak pokazują badania w 2019 roku statystyczny Polak zjadł 27,5 kg drobiu i około 40 kg wieprzowiny. Są to najpopularniejsze gatunki mięs nie tylko nad Wisłą, ale również na całym świecie. Dlaczego mięso drobiowe i wieprzowina na stałe wpisały się w jadłospis Polaków? Duża w tym zasługa naszej tradycyjnej kuchni. Weźmy pod uwagę choćby niedzielny klasyk - rosół, gotowany na drobiu i kotlety schabowe lub mielone z ziemniakami i surówką.

Regularne jedzenie mięsa jest ważne z  punktu widzenia racjonalnej diety i utrzymywania swojego organizmu w dobrej formie. Mięso stanowi wartościowy składnik diety. Jest przede wszystkim bogatym źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej, które jest nie do zastąpienia w przypadku stosowania diety roślinnej. Mięso dostarcza nam również wielu ważnych składników odżywczych, jak żelazo, cynk czy szereg witamin. Są one niezbędne do codziennego funkcjonowania naszego organizmu.

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Jak przekonuje Witold Choiński, prezes Zarządu Związku Polskie Mięso, kampania ma zwiększyć świadomość społeczeństwa na temat walorów mięsa drobiowego oraz wieprzowego poprzez obalanie mitów, które towarzyszą mięsu już od dłuższego czasu. - Polskie mięso bez wątpienia posiada najwyższą jakość. Produkcja żywca drobiowego w ostatnich dziesięciu latach zwiększyła się trzykrotnie. Jesteśmy pierwszym producentem mięsa drobiowego w Europie i czwartym eksporterem mięsa drobiowego na świecie, po Brazylii, USA i Holandii – mówi Witold Choiński.

– Zdecydowaliśmy się kontynuować kampanię "Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje", której nadrzędnym celem jest edukowanie konsumentów o walorach odżywczych i ważnej roli mięsa w codziennej diecie. Systematyczna wieloletnia praca hodowlana nad trzodą chlewną przyniosła doskonałe efekty w postaci zwiększenia mięsności i zmniejszenia ich otłuszczenia. Najnowsze wyniki badań wskazują, że współczesna wieprzowina zawiera mało tłuszczu, mniej cholesterolu, jest mniej kaloryczna i jest cennym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza - dodaje prezes Zarządu Związku Polskie Mięso.

Wybór ambasadorów kampanii – Oli Nguyen i Matteo Brunetti – był nie przypadkowy – tegoroczna edycja akcji pokazać ma, że polskie mięso jest najlepsze nie tylko do przygotowywania tradycyjnych polskich potraw, ale z powodzeniem wykorzystywane jest w kuchniach zagranicznych. Coraz częściej bowiem eksperymentujemy, stajemy się otwarci na nowe smaki i sami chcemy próbować swoich sił przyrządzając potrawy z czterech stron świata. A najważniejszym składnikiem wielu z nich jest drób i wieprzowina, w których produkcji jesteśmy liderem.

W ramach kampanii "Pewne jest jedno – polskie mięso. Najlepsze w kuchniach świata" przeprowadzonych zostanie szereg działań w prasie, Internecie i telewizji. Dodatkowo zorganizowany zostanie szereg spotkań, w tym sześć imprez plenerowych w okresie wiosennym. Cała akcja potrwa do 31 maja 2021 r. Kampania została sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm