Trwa ładowanie...
d44b92c
17-08-2022 13:50

Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu

Przepis

Często zastanawiamy się, jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu. Tymczasem pomysłów jest naprawdę mnóstwo. Jednym z nich może być przepyszny domowy pasztet. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

d44b92c
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki
  • 1/2 cebuli - pokroić w drobna kostkę
  • 2 ząbki czosnku - przeciśniętego przez praskę
  • garstka posiekanej natki pietruszki
  • 15 g bułki tartej + dodatkowo do oprószenia formy
  • 300 mięsa z rosołu bez skóry i kości
  • 300 g warzyw z rosołu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki musztardy + dodatkowo do posmarowania góry pasztetu
Przepis
  • Cebulę i czosnek udusić, połączyć z reszta składników i zmielić w maszynce lub malakserze lub blenderze.
  • Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą. Przełożyć masę, wyrównać górę, posmarować musztardą i posypać ziołami prowansalskimi. Piec przez ok. 1,5 godz w 180 stopniach (można położyć folię aluminiową na górę, aby pasztet się nie spiekł od góry).
  • Najlepiej smakuje na kanapce z pomidorem.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d44b92c
d44b92c
d44b92c
d44b92c
Więcej tematów
d44b92c