Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu
Często zastanawiamy się, jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu. Tymczasem pomysłów jest naprawdę mnóstwo. Jednym z nich może być przepyszny domowy pasztet. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1/2 cebuli - pokroić w drobna kostkę
- 2 ząbki czosnku - przeciśniętego przez praskę
- garstka posiekanej natki pietruszki
- 15 g bułki tartej + dodatkowo do oprószenia formy
- 300 mięsa z rosołu bez skóry i kości
- 300 g warzyw z rosołu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki musztardy + dodatkowo do posmarowania góry pasztetu
- Cebulę i czosnek udusić, połączyć z reszta składników i zmielić w maszynce lub malakserze lub blenderze.
- Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą. Przełożyć masę, wyrównać górę, posmarować musztardą i posypać ziołami prowansalskimi. Piec przez ok. 1,5 godz w 180 stopniach (można położyć folię aluminiową na górę, aby pasztet się nie spiekł od góry).
- Najlepiej smakuje na kanapce z pomidorem.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze