Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu

Często zastanawiamy się, jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu. Tymczasem pomysłów jest naprawdę mnóstwo. Jednym z nich może być przepyszny domowy pasztet. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

Pasztet z mięsa z rosołuPasztet z mięsa z rosołu
Paulina Michalak

Składniki

  • 1/2 cebuli - pokroić w drobna kostkę
  • 2 ząbki czosnku - przeciśniętego przez praskę
  • garstka posiekanej natki pietruszki
  • 15 g bułki tartej + dodatkowo do oprószenia formy
  • 300 mięsa z rosołu bez skóry i kości
  • 300 g warzyw z rosołu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki musztardy + dodatkowo do posmarowania góry pasztetu

Przepis

  • Cebulę i czosnek udusić, połączyć z reszta składników i zmielić w maszynce lub malakserze lub blenderze.
  • Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą. Przełożyć masę, wyrównać górę, posmarować musztardą i posypać ziołami prowansalskimi. Piec przez ok. 1,5 godz w 180 stopniach (można położyć folię aluminiową na górę, aby pasztet się nie spiekł od góry).
  • Najlepiej smakuje na kanapce z pomidorem.
Wybrane dla Ciebie
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀