WAŻNE
TERAZ

GUS podał nowe dane o inflacji

Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu

Często zastanawiamy się, jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu. Tymczasem pomysłów jest naprawdę mnóstwo. Jednym z nich może być przepyszny domowy pasztet. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

Pasztet z mięsa z rosołuPasztet z mięsa z rosołu
Paulina Michalak

Składniki

  • 1/2 cebuli - pokroić w drobna kostkę
  • 2 ząbki czosnku - przeciśniętego przez praskę
  • garstka posiekanej natki pietruszki
  • 15 g bułki tartej + dodatkowo do oprószenia formy
  • 300 mięsa z rosołu bez skóry i kości
  • 300 g warzyw z rosołu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki musztardy + dodatkowo do posmarowania góry pasztetu

Przepis

  • Cebulę i czosnek udusić, połączyć z reszta składników i zmielić w maszynce lub malakserze lub blenderze.
  • Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą. Przełożyć masę, wyrównać górę, posmarować musztardą i posypać ziołami prowansalskimi. Piec przez ok. 1,5 godz w 180 stopniach (można położyć folię aluminiową na górę, aby pasztet się nie spiekł od góry).
  • Najlepiej smakuje na kanapce z pomidorem.
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki