Pasztet z halibuta. Przepis godny szefa kuchni

Martin Gimenez Castro, właściciel i szef kuchni w restauracji Ceviche Bar i Tuna, zwycięzca pierwszej edycji programu Top Chef podzielił się swoim przepisem na pasztet z halibuta. To doskonała propozycja na świąteczny stół. Smakuje wybitnie, przekonajcie się sami.

Pasztet z halibutaPasztet z halibuta
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg filetów z halibuta z certyfikatem MSC
  • 100 g śliwek wędzonych
  • 150 g boczniaków królewskich lub 50 g borowików suszonych
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • ½ łyżki imbiru suszonego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Przepis

  • Filety z halibuta zblenduj, dodaj pokrojone w plastry wędzone śliwki i przyprawy.
  • Grzyby pokrój w drobną kostkę, podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oliwy i dodaj do ryby. Wszystko razem wymieszaj, dodaj sól i pieprz.
  • Następnie masę przełóż do wysmarowanej masłem metalowej formy i piecz przez 30 min w temp. 170 stopni.
  • Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja