Pasztet z halibuta. Przepis godny szefa kuchni
Martin Gimenez Castro, właściciel i szef kuchni w restauracji Ceviche Bar i Tuna, zwycięzca pierwszej edycji programu Top Chef podzielił się swoim przepisem na pasztet z halibuta. To doskonała propozycja na świąteczny stół. Smakuje wybitnie, przekonajcie się sami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg filetów z halibuta z certyfikatem MSC
- 100 g śliwek wędzonych
- 150 g boczniaków królewskich lub 50 g borowików suszonych
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
- ½ łyżki imbiru suszonego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Przepis
- Filety z halibuta zblenduj, dodaj pokrojone w plastry wędzone śliwki i przyprawy.
- Grzyby pokrój w drobną kostkę, podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oliwy i dodaj do ryby. Wszystko razem wymieszaj, dodaj sól i pieprz.
- Następnie masę przełóż do wysmarowanej masłem metalowej formy i piecz przez 30 min w temp. 170 stopni.
- Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl