WAŻNE
TERAZ

Afera CPK: minister zawiadamia prokuraturę

Pasta z ciecierzycy na 5 sposobów

Pasta z ciecierzycy, czyli hummus, jest potrawą pochodzącą z Bliskiego Wschodu. Występuje w najróżniejszych wariantach, ale jej podstawą jest ugotowana ciecierzyca, oliwa z oliwek, czosnek i pasta sezamowa, czyli tahini.

Hummus
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Vladislav Nosik - stock.adobe.com

Hummus polecany jest w dietach odchudzających, bo bogaty jest w błonnik pokarmowy. Pomaga też w kontrolowaniu poziomu cukru i cholesterolu we krwi, wspiera układ krwionośny, zapobiega anemii. Hummus możesz z powodzeniem przygotować samodzielnie, dlatego przestawiamy kilka pomysłów na domową pastę z ciecierzycy.

Podstawowa pasta z ciecierzycy

Składniki:

  • 1 puszka lub 1 słoik ciecierzycy (a najlepiej samodzielnie ugotować ziarna ciecierzycy – potrzebujemy ok. ¾ szkl. ziaren, by po ugotowaniu wyszło ich ok. 240-250 g),
  • 5 łyżek tahini (pasty sezamowej),
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 5 łyżek soku z cytryny,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ szkl. bardzo zimnej wody.

Przygotowanie:

  1. Aby samodzielnie ugotować ciecierzycę, należy ją dzień wcześniej namoczyć w wodzie i odstawić na noc. Następnego dnia przepłukujemy ją i gotujemy w nowej wodzie z dodatkiem soli przez ok. 1,5 godziny.
  2. Ziarna odcedzamy i studzimy. Ciecierzycę, pastę sezamową, oliwę, sok z cytryny oraz sól blendujemy na jak najbardziej gładką masę.
  3. Następnie, ciągle miksując, wlewamy wąskim strumieniem lodowatą wodą.
  4. Pasta jest gotowa! W ramach urozmaicenia możemy do niej dodawać różne przyprawy, warzywa surowe lub pieczone i za każdym razem uzyskamy inną wariację smakową.

Zamienniki masła. Oto produkty pełne witamin

Pasta z cieciorki na pikantnie

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ strąka papryczki chili,
  • 8 łyżek oliwy,
  • sól,
  • pieprz i kminek do smaku.

Przygotowanie:

  1. Z papryczki usuwamy nasiona i drobno ją kroimy. Cebulę i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy na niej cebulę przez 3-4 minuty, mieszając ją często.
  2. Gdy zacznie się podpiekać, dodajemy czosnek i papryczkę. Smażymy wszystko razem, ciągle mieszając przez ok. 1 minutę.
  3. Odsączoną ciecierzycę blendujemy z 6 łyżkami oliwy. Do masy dodajemy cebulę z czosnkiem i chili. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy.

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ słoiczka pomidorów suszonych,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1-2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Obrany czosnek rozgniatamy bokiem noża lub przeciskamy przez praskę.
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim pojemniku na blender i miksujemy.
  3. W razie potrzeby dodajemy kilka łyżek bardzo zimnej wody.

Pasta z ciecierzycy i pieczonej papryki

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy,
  • 2 czerwone papryki,
  • sok z ½ cytryny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki pasty sezamowej,
  • sól, pieprz,
  • kminek,
  • trochę syropu klonowego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 0,5 szkl. wody.

Przygotowanie:

  1. Paprykę myjemy i usuwamy z niej gniazda nasienne. Kroimy ją na kawałki i pieczemy w piekarniku przez 45 minut w 150 stopniach. Następnie zostawiamy do wystudzenia.
  2. Wszystkie składniki poza wodą umieszczamy w naczyniu do miksowania.
  3. Blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Potem stopniowo dodajemy zimną wodę, ciągle miksując. Gotowe!

Pasta z ciecierzycy i natki pietruszki

Składniki:

  • 2 szkl. ugotowanej ciecierzycy,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • odrobina soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • czarnuszka do posypania.

Przygotowanie:

  1. Cieciorkę, natkę pietruszki bez łodyżek oraz pozostałe składniki umieszczamy w pojemniku do blendowania.
  2. Wszystko miksujemy na jednolitą masę.

Pastę z ciecierzycy najczęściej podajemy na kanapkach, ale świetnie sprawdzi się również jako danie obiadowe, np. podane z makaronem. Polecamy też hummus jako dodatek do przekąsek: surowych warzyw pokrojonych w słupki, krakersów, nachosów. Jest to zdrowy i smaczny pomysł na uzupełnienie diety w wiele wartościowych składników odżywczych.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć