Pasta z ciecierzycy na 5 sposobów
Pasta z ciecierzycy, czyli hummus, jest potrawą pochodzącą z Bliskiego Wschodu. Występuje w najróżniejszych wariantach, ale jej podstawą jest ugotowana ciecierzyca, oliwa z oliwek, czosnek i pasta sezamowa, czyli tahini.
Hummus polecany jest w dietach odchudzających, bo bogaty jest w błonnik pokarmowy. Pomaga też w kontrolowaniu poziomu cukru i cholesterolu we krwi, wspiera układ krwionośny, zapobiega anemii. Hummus możesz z powodzeniem przygotować samodzielnie, dlatego przestawiamy kilka pomysłów na domową pastę z ciecierzycy.
Podstawowa pasta z ciecierzycy
Składniki:
- 1 puszka lub 1 słoik ciecierzycy (a najlepiej samodzielnie ugotować ziarna ciecierzycy – potrzebujemy ok. ¾ szkl. ziaren, by po ugotowaniu wyszło ich ok. 240-250 g),
- 5 łyżek tahini (pasty sezamowej),
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 5 łyżek soku z cytryny,
- 3-4 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ szkl. bardzo zimnej wody.
Przygotowanie:
- Aby samodzielnie ugotować ciecierzycę, należy ją dzień wcześniej namoczyć w wodzie i odstawić na noc. Następnego dnia przepłukujemy ją i gotujemy w nowej wodzie z dodatkiem soli przez ok. 1,5 godziny.
- Ziarna odcedzamy i studzimy. Ciecierzycę, pastę sezamową, oliwę, sok z cytryny oraz sól blendujemy na jak najbardziej gładką masę.
- Następnie, ciągle miksując, wlewamy wąskim strumieniem lodowatą wodą.
- Pasta jest gotowa! W ramach urozmaicenia możemy do niej dodawać różne przyprawy, warzywa surowe lub pieczone i za każdym razem uzyskamy inną wariację smakową.
Zamienniki masła. Oto produkty pełne witamin
Pasta z cieciorki na pikantnie
Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ strąka papryczki chili,
- 8 łyżek oliwy,
- sól,
- pieprz i kminek do smaku.
Przygotowanie:
- Z papryczki usuwamy nasiona i drobno ją kroimy. Cebulę i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy na niej cebulę przez 3-4 minuty, mieszając ją często.
- Gdy zacznie się podpiekać, dodajemy czosnek i papryczkę. Smażymy wszystko razem, ciągle mieszając przez ok. 1 minutę.
- Odsączoną ciecierzycę blendujemy z 6 łyżkami oliwy. Do masy dodajemy cebulę z czosnkiem i chili. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy.
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ słoiczka pomidorów suszonych,
- 2 łyżki oliwy,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Obrany czosnek rozgniatamy bokiem noża lub przeciskamy przez praskę.
- Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim pojemniku na blender i miksujemy.
- W razie potrzeby dodajemy kilka łyżek bardzo zimnej wody.
Pasta z ciecierzycy i pieczonej papryki
Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy,
- 2 czerwone papryki,
- sok z ½ cytryny,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki pasty sezamowej,
- sól, pieprz,
- kminek,
- trochę syropu klonowego,
- 2 łyżki oliwy,
- 0,5 szkl. wody.
Przygotowanie:
- Paprykę myjemy i usuwamy z niej gniazda nasienne. Kroimy ją na kawałki i pieczemy w piekarniku przez 45 minut w 150 stopniach. Następnie zostawiamy do wystudzenia.
- Wszystkie składniki poza wodą umieszczamy w naczyniu do miksowania.
- Blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Potem stopniowo dodajemy zimną wodę, ciągle miksując. Gotowe!
Pasta z ciecierzycy i natki pietruszki
Składniki:
- 2 szkl. ugotowanej ciecierzycy,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- odrobina soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- czarnuszka do posypania.
Przygotowanie:
- Cieciorkę, natkę pietruszki bez łodyżek oraz pozostałe składniki umieszczamy w pojemniku do blendowania.
- Wszystko miksujemy na jednolitą masę.
Pastę z ciecierzycy najczęściej podajemy na kanapkach, ale świetnie sprawdzi się również jako danie obiadowe, np. podane z makaronem. Polecamy też hummus jako dodatek do przekąsek: surowych warzyw pokrojonych w słupki, krakersów, nachosów. Jest to zdrowy i smaczny pomysł na uzupełnienie diety w wiele wartościowych składników odżywczych.