Pasta z ciecierzycy na 5 sposobów

Pasta z ciecierzycy, czyli hummus, jest potrawą pochodzącą z Bliskiego Wschodu. Występuje w najróżniejszych wariantach, ale jej podstawą jest ugotowana ciecierzyca, oliwa z oliwek, czosnek i pasta sezamowa, czyli tahini.

Hummus
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Vladislav Nosik - stock.adobe.com

Hummus polecany jest w dietach odchudzających, bo bogaty jest w błonnik pokarmowy. Pomaga też w kontrolowaniu poziomu cukru i cholesterolu we krwi, wspiera układ krwionośny, zapobiega anemii. Hummus możesz z powodzeniem przygotować samodzielnie, dlatego przestawiamy kilka pomysłów na domową pastę z ciecierzycy.

Podstawowa pasta z ciecierzycy

Składniki:

  • 1 puszka lub 1 słoik ciecierzycy (a najlepiej samodzielnie ugotować ziarna ciecierzycy – potrzebujemy ok. ¾ szkl. ziaren, by po ugotowaniu wyszło ich ok. 240-250 g),
  • 5 łyżek tahini (pasty sezamowej),
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 5 łyżek soku z cytryny,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ szkl. bardzo zimnej wody.

Przygotowanie:

  1. Aby samodzielnie ugotować ciecierzycę, należy ją dzień wcześniej namoczyć w wodzie i odstawić na noc. Następnego dnia przepłukujemy ją i gotujemy w nowej wodzie z dodatkiem soli przez ok. 1,5 godziny.
  2. Ziarna odcedzamy i studzimy. Ciecierzycę, pastę sezamową, oliwę, sok z cytryny oraz sól blendujemy na jak najbardziej gładką masę.
  3. Następnie, ciągle miksując, wlewamy wąskim strumieniem lodowatą wodą.
  4. Pasta jest gotowa! W ramach urozmaicenia możemy do niej dodawać różne przyprawy, warzywa surowe lub pieczone i za każdym razem uzyskamy inną wariację smakową.

Zamienniki masła. Oto produkty pełne witamin

Pasta z cieciorki na pikantnie

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ strąka papryczki chili,
  • 8 łyżek oliwy,
  • sól,
  • pieprz i kminek do smaku.

Przygotowanie:

  1. Z papryczki usuwamy nasiona i drobno ją kroimy. Cebulę i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy na niej cebulę przez 3-4 minuty, mieszając ją często.
  2. Gdy zacznie się podpiekać, dodajemy czosnek i papryczkę. Smażymy wszystko razem, ciągle mieszając przez ok. 1 minutę.
  3. Odsączoną ciecierzycę blendujemy z 6 łyżkami oliwy. Do masy dodajemy cebulę z czosnkiem i chili. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy.

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ słoiczka pomidorów suszonych,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1-2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Obrany czosnek rozgniatamy bokiem noża lub przeciskamy przez praskę.
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim pojemniku na blender i miksujemy.
  3. W razie potrzeby dodajemy kilka łyżek bardzo zimnej wody.

Pasta z ciecierzycy i pieczonej papryki

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy,
  • 2 czerwone papryki,
  • sok z ½ cytryny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki pasty sezamowej,
  • sól, pieprz,
  • kminek,
  • trochę syropu klonowego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 0,5 szkl. wody.

Przygotowanie:

  1. Paprykę myjemy i usuwamy z niej gniazda nasienne. Kroimy ją na kawałki i pieczemy w piekarniku przez 45 minut w 150 stopniach. Następnie zostawiamy do wystudzenia.
  2. Wszystkie składniki poza wodą umieszczamy w naczyniu do miksowania.
  3. Blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Potem stopniowo dodajemy zimną wodę, ciągle miksując. Gotowe!

Pasta z ciecierzycy i natki pietruszki

Składniki:

  • 2 szkl. ugotowanej ciecierzycy,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • odrobina soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • czarnuszka do posypania.

Przygotowanie:

  1. Cieciorkę, natkę pietruszki bez łodyżek oraz pozostałe składniki umieszczamy w pojemniku do blendowania.
  2. Wszystko miksujemy na jednolitą masę.

Pastę z ciecierzycy najczęściej podajemy na kanapkach, ale świetnie sprawdzi się również jako danie obiadowe, np. podane z makaronem. Polecamy też hummus jako dodatek do przekąsek: surowych warzyw pokrojonych w słupki, krakersów, nachosów. Jest to zdrowy i smaczny pomysł na uzupełnienie diety w wiele wartościowych składników odżywczych.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm