Pasta z ciecierzycy na 5 sposobów

Pasta z ciecierzycy, czyli hummus, jest potrawą pochodzącą z Bliskiego Wschodu. Występuje w najróżniejszych wariantach, ale jej podstawą jest ugotowana ciecierzyca, oliwa z oliwek, czosnek i pasta sezamowa, czyli tahini.

Hummus
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Vladislav Nosik - stock.adobe.com

Hummus polecany jest w dietach odchudzających, bo bogaty jest w błonnik pokarmowy. Pomaga też w kontrolowaniu poziomu cukru i cholesterolu we krwi, wspiera układ krwionośny, zapobiega anemii. Hummus możesz z powodzeniem przygotować samodzielnie, dlatego przestawiamy kilka pomysłów na domową pastę z ciecierzycy.

Podstawowa pasta z ciecierzycy

Składniki:

  • 1 puszka lub 1 słoik ciecierzycy (a najlepiej samodzielnie ugotować ziarna ciecierzycy – potrzebujemy ok. ¾ szkl. ziaren, by po ugotowaniu wyszło ich ok. 240-250 g),
  • 5 łyżek tahini (pasty sezamowej),
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 5 łyżek soku z cytryny,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ szkl. bardzo zimnej wody.

Przygotowanie:

  1. Aby samodzielnie ugotować ciecierzycę, należy ją dzień wcześniej namoczyć w wodzie i odstawić na noc. Następnego dnia przepłukujemy ją i gotujemy w nowej wodzie z dodatkiem soli przez ok. 1,5 godziny.
  2. Ziarna odcedzamy i studzimy. Ciecierzycę, pastę sezamową, oliwę, sok z cytryny oraz sól blendujemy na jak najbardziej gładką masę.
  3. Następnie, ciągle miksując, wlewamy wąskim strumieniem lodowatą wodą.
  4. Pasta jest gotowa! W ramach urozmaicenia możemy do niej dodawać różne przyprawy, warzywa surowe lub pieczone i za każdym razem uzyskamy inną wariację smakową.

Zamienniki masła. Oto produkty pełne witamin

Pasta z cieciorki na pikantnie

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ strąka papryczki chili,
  • 8 łyżek oliwy,
  • sól,
  • pieprz i kminek do smaku.

Przygotowanie:

  1. Z papryczki usuwamy nasiona i drobno ją kroimy. Cebulę i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy na niej cebulę przez 3-4 minuty, mieszając ją często.
  2. Gdy zacznie się podpiekać, dodajemy czosnek i papryczkę. Smażymy wszystko razem, ciągle mieszając przez ok. 1 minutę.
  3. Odsączoną ciecierzycę blendujemy z 6 łyżkami oliwy. Do masy dodajemy cebulę z czosnkiem i chili. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy.

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ słoiczka pomidorów suszonych,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1-2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Obrany czosnek rozgniatamy bokiem noża lub przeciskamy przez praskę.
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim pojemniku na blender i miksujemy.
  3. W razie potrzeby dodajemy kilka łyżek bardzo zimnej wody.

Pasta z ciecierzycy i pieczonej papryki

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy,
  • 2 czerwone papryki,
  • sok z ½ cytryny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki pasty sezamowej,
  • sól, pieprz,
  • kminek,
  • trochę syropu klonowego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 0,5 szkl. wody.

Przygotowanie:

  1. Paprykę myjemy i usuwamy z niej gniazda nasienne. Kroimy ją na kawałki i pieczemy w piekarniku przez 45 minut w 150 stopniach. Następnie zostawiamy do wystudzenia.
  2. Wszystkie składniki poza wodą umieszczamy w naczyniu do miksowania.
  3. Blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Potem stopniowo dodajemy zimną wodę, ciągle miksując. Gotowe!

Pasta z ciecierzycy i natki pietruszki

Składniki:

  • 2 szkl. ugotowanej ciecierzycy,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • odrobina soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • czarnuszka do posypania.

Przygotowanie:

  1. Cieciorkę, natkę pietruszki bez łodyżek oraz pozostałe składniki umieszczamy w pojemniku do blendowania.
  2. Wszystko miksujemy na jednolitą masę.

Pastę z ciecierzycy najczęściej podajemy na kanapkach, ale świetnie sprawdzi się również jako danie obiadowe, np. podane z makaronem. Polecamy też hummus jako dodatek do przekąsek: surowych warzyw pokrojonych w słupki, krakersów, nachosów. Jest to zdrowy i smaczny pomysł na uzupełnienie diety w wiele wartościowych składników odżywczych.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem