Pasta z bakłażana – to jest pyszne!

Doskonały dodatek do pieczywa, grzanek czy krakersów. Świetnie smakuje z grillowanymi warzywami albo pieczonymi mięsami. Pastę z bakłażana można wykorzystać na wiele sposobów, a jej zaletą jest też szybkie i łatwe przyrządzenie.

Pasta z bakłażanaPasta z bakłażana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Bakłażan, zwany też gruszką miłości, jajkiem krzewiastym czy oberżyną, pochodzi z południowej Azji, gdzie jest uprawiany od czasów prehistorycznych. Pierwsza pisemna wzmianka na temat tej niezwykłej rośliny pochodzi z "Qimin Yaoshu", czyli starożytnego chińskiego traktatu rolniczego z 544 roku naszej ery.

Z czasem bakłażan upowszechnił się w krajach basenu Morza Śródziemnego, zwłaszcza w północnej Afryce. W średniowieczu Arabowie sprowadzili go do Hiszpanii, gdzie również zyskał dużą popularność. W kolejnych wiekach dotarł do innych zakątków Europy, m.in. Anglii, gdzie był hodowany w ogrodach jako roślina ozdobna.

Jego angielska nazwa – eggplant świadczy o tym, że początkowo na naszym kontynencie uprawiano odmiany o niewielkich, jajowatych owocach w kolorze białym. Dopiero w XIX w. świat zaczęły zawojowywać duże, gruszkowate bakłażany o charakterystycznej, ciemnofioletowej barwie. Dziś to właśnie cieszą się największym uznaniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owoc psianki podłużnej w kuchni

Z bakłażana przyrządza się tradycyjne potrawy kuchni greckiej (musakę), francuskiej (ratatouille) czy bałkańskiej (ajvar). Warto przygotować z niego także pyszną i prostą pastę kanapkową.

Bakłażan – wartości odżywcze

Bakłażan składa się w 90 proc. z wody, ale resztę stanowią cenne witaminy, minerały i inne związki organiczne, w tym odpowiadające za charakterystyczną fioletową barwę antocyjany, neutralizujące szkodliwe działanie wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia organizmu i przyczyniających się do rozwoju nowotworów, schorzeń układu krążenia, choroby Alzheimera czy Parkinsona.

Miąższ bakłażana to bogate źródło błonnika pokarmowego, który obniża poziom "złego" cholesterolu LDL, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit i poprawia ich perystaltykę, pobudza trawienie oraz zapobiega przewlekłym zaparciom.

Oberżyna dostarcza też cennych składników mineralnych, w tym potasu, żelaza, wapnia oraz rzadko obecnego w naszym pożywieniu manganu, niezbędnego do prawidłowej pracy układu kostno-stawowego, zapobiegającego anemii, regulującego syntezę hormonów płciowych (wzmacnia płodność i sprawność seksualną), wspierającego funkcjonowanie tarczycy i oczyszczającego organizm ze zbędnych produktów przemiany materii.

Innym wartościowym składnikiem bakłażana jest kwas chlorogenowy, który obniża poziom cukru we krwi, wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, a nawet sprzyja odchudzaniu. Fioletowy owoc dostarcza niewiele kalorii i ułatwia wydalanie nadmiaru płynów z organizmu.

Przepis na pastę z bakłażana

Zdaniem znawców bakłażan najlepiej smakuje na przełomie lata i jesieni. Warto wykorzystać go do przygotowania pysznej pasty. Najlepiej sprawdzą się owoce dojrzałe, ale wciąż lekko twarde, o błyszczącej skórce.

2-3 spore bakłażany myjemy, osuszamy, nakłuwamy widelcem, umieszczamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 20-25 minut. Po przestudzeniu obieramy ze skórki, a miąższ przekładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2-3 ząbki), sok świeżo wyciśnięty z cytryny (2 łyżki), dobrej jakości oliwę z oliwek (2 łyżki) oraz pieprz i sól. Dokładnie mieszamy lub miksujemy (jeśli chcemy uzyskać bardziej gładką konsystencję). Przekładamy do słoików i schładzamy w lodówce, przynajmniej godzinę. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

To najbardziej podstawowa wersja pasty z bakłażana, którą oczywiście można wzbogacać rozmaitymi dodatkami, np. drobno posiekaną i podsmażoną cebulą, upieczoną papryką (bez skórki), pomidorem, sezamową pastą tahini lub uprażonymi na patelni ziarnami sezamu, suszonymi pomidorami w oleju czy kremowymi serkami, np. włoską ricottą. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary