Pasta z bakłażana – to jest pyszne!

Doskonały dodatek do pieczywa, grzanek czy krakersów. Świetnie smakuje z grillowanymi warzywami albo pieczonymi mięsami. Pastę z bakłażana można wykorzystać na wiele sposobów, a jej zaletą jest też szybkie i łatwe przyrządzenie.

Pasta z bakłażanaPasta z bakłażana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Bakłażan, zwany też gruszką miłości, jajkiem krzewiastym czy oberżyną, pochodzi z południowej Azji, gdzie jest uprawiany od czasów prehistorycznych. Pierwsza pisemna wzmianka na temat tej niezwykłej rośliny pochodzi z "Qimin Yaoshu", czyli starożytnego chińskiego traktatu rolniczego z 544 roku naszej ery.

Z czasem bakłażan upowszechnił się w krajach basenu Morza Śródziemnego, zwłaszcza w północnej Afryce. W średniowieczu Arabowie sprowadzili go do Hiszpanii, gdzie również zyskał dużą popularność. W kolejnych wiekach dotarł do innych zakątków Europy, m.in. Anglii, gdzie był hodowany w ogrodach jako roślina ozdobna.

Jego angielska nazwa – eggplant świadczy o tym, że początkowo na naszym kontynencie uprawiano odmiany o niewielkich, jajowatych owocach w kolorze białym. Dopiero w XIX w. świat zaczęły zawojowywać duże, gruszkowate bakłażany o charakterystycznej, ciemnofioletowej barwie. Dziś to właśnie cieszą się największym uznaniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owoc psianki podłużnej w kuchni

Z bakłażana przyrządza się tradycyjne potrawy kuchni greckiej (musakę), francuskiej (ratatouille) czy bałkańskiej (ajvar). Warto przygotować z niego także pyszną i prostą pastę kanapkową.

Bakłażan – wartości odżywcze

Bakłażan składa się w 90 proc. z wody, ale resztę stanowią cenne witaminy, minerały i inne związki organiczne, w tym odpowiadające za charakterystyczną fioletową barwę antocyjany, neutralizujące szkodliwe działanie wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia organizmu i przyczyniających się do rozwoju nowotworów, schorzeń układu krążenia, choroby Alzheimera czy Parkinsona.

Miąższ bakłażana to bogate źródło błonnika pokarmowego, który obniża poziom "złego" cholesterolu LDL, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit i poprawia ich perystaltykę, pobudza trawienie oraz zapobiega przewlekłym zaparciom.

Oberżyna dostarcza też cennych składników mineralnych, w tym potasu, żelaza, wapnia oraz rzadko obecnego w naszym pożywieniu manganu, niezbędnego do prawidłowej pracy układu kostno-stawowego, zapobiegającego anemii, regulującego syntezę hormonów płciowych (wzmacnia płodność i sprawność seksualną), wspierającego funkcjonowanie tarczycy i oczyszczającego organizm ze zbędnych produktów przemiany materii.

Innym wartościowym składnikiem bakłażana jest kwas chlorogenowy, który obniża poziom cukru we krwi, wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, a nawet sprzyja odchudzaniu. Fioletowy owoc dostarcza niewiele kalorii i ułatwia wydalanie nadmiaru płynów z organizmu.

Przepis na pastę z bakłażana

Zdaniem znawców bakłażan najlepiej smakuje na przełomie lata i jesieni. Warto wykorzystać go do przygotowania pysznej pasty. Najlepiej sprawdzą się owoce dojrzałe, ale wciąż lekko twarde, o błyszczącej skórce.

2-3 spore bakłażany myjemy, osuszamy, nakłuwamy widelcem, umieszczamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 20-25 minut. Po przestudzeniu obieramy ze skórki, a miąższ przekładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2-3 ząbki), sok świeżo wyciśnięty z cytryny (2 łyżki), dobrej jakości oliwę z oliwek (2 łyżki) oraz pieprz i sól. Dokładnie mieszamy lub miksujemy (jeśli chcemy uzyskać bardziej gładką konsystencję). Przekładamy do słoików i schładzamy w lodówce, przynajmniej godzinę. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

To najbardziej podstawowa wersja pasty z bakłażana, którą oczywiście można wzbogacać rozmaitymi dodatkami, np. drobno posiekaną i podsmażoną cebulą, upieczoną papryką (bez skórki), pomidorem, sezamową pastą tahini lub uprażonymi na patelni ziarnami sezamu, suszonymi pomidorami w oleju czy kremowymi serkami, np. włoską ricottą. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych.

Wybrane dla Ciebie
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟