Jarmuż – właściwości i zastosowanie

Jarmuż jest odmianą kapusty o długich i mocno pomarszczonych liściach. Ze względu na swoją fizjonomię bardzo często jest używany do ozdabiania półmisków. Jarmuż jednak nie tylko wspaniale wygląda, ale ma również wiele właściwości zdrowotnych. Właśnie ze względu na swoje wartości odżywcze powinniśmy na stałe wprowadzić to warzywo do swojej diety.

jarmużJarmuż może być używany w ramach profilaktyki chorób nowotworowych i miażdżycy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dlaczego warto jeść jarmuż?

Jarmuż należy do jednych z najcenniejszych warzyw. Jego liście zawierają ogromne ilości błonnika, białka oraz witamin, w tym witaminy C, witamin z grupy B i bardzo rzadko spotykanej w warzywach witaminy K. Jest też źródłem beta-karotenu, który organizm przetwarza na witaminę A. Znajdziemy w nim również wiele wartościowych składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez, fosfor, cynk, potas i wapń. Ponadto jarmuż to moc sulforafanu, czyli bardzo silnego antyoksydantu.

Jarmuż jest niskokaloryczny, bo w 100 g surowego warzywa znajduje się tylko ok. 40 kcal. Jest on więc bardzo polecany osobom będącym na diecie odchudzającej.

Jarmuż może być używany w ramach profilaktyki chorób nowotworowych i miażdżycy. Chroni organizm przed krwotokami, a także przed nadmiernym krwawieniem miesiączkowym. Wspomaga gojenie się ran. Wspiera również działanie układu nerwowego, krwionośnego i odpornościowego. Uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne oraz obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienia. Dodatkowo zapobiega anemii oraz kurzej ślepocie.

Jedz jarmuż raz w tygodniu. Poczuj różnicę

Jarmuż posiada więc niezwykle cenne właściwości wspierające funkcjonowanie całego organizmu. Okazuje się jednak, że nie każdy może korzystać z jego dobrodziejstw. Jarmuż zawiera bowiem goitrogeny, które mogą niekorzystnie oddziaływać na metabolizm jodu i powodować obniżenie stężenia tego pierwiastka w organizmie, co może prowadzić do przerostu tarczycy. Z tego względu jarmużu, szczególnie tego w surowej postaci, powinny unikać osoby cierpiące na choroby tarczycy.

Jarmuż nie jest też wskazany dla osób z kamicą nerkową, ponieważ ma w sobie duże ilości szczawianów, które są trudno rozpuszczalne w wodzie.

W jaki sposób jeść jarmuż?

Jarmuż najlepiej spożywać na surowo, gdyż w tej postaci zawiera największą ilość cennych składników odżywczych. Jednocześnie dopuszczalna jest krótka obróbka termiczna, która nie pozbawi go całkowicie wartości, ale mimo wszystko mocno je ograniczy, poprawiając nieco smak.

Aby w pełni cieszyć się zdrowotnymi wartościami jarmużu, najlepiej przygotować z niego sałatkę albo zrobić na jego bazie smoothie lub koktajl.

Przepis na sałatkę z jarmużem:

Składniki:

  • kilka liści jarmużu,
  • 1 pomidor,
  • 10 dag sera typu feta,
  • 1 garść ziaren słonecznika,
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich,
  • oliwa,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Liście jarmużu dokładnie myjemy i pozbawiamy twardych elementów. Rwiemy na kawałki.
  2. Pomidor kroimy w kostkę, fetę rozkruszamy na wierzchu. Polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Wszystko mieszamy.
  3. Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni. Posypujemy nimi sałatkę.

Przepis na jarmużowy koktajl:

Składniki:

  • kilka liści jarmużu pozbawionych twardych części,
  • szklanka mleka lub kefiru,
  • jabłko,
  • banan.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki blendujemy. Podajemy w wysokiej szklance.

Jarmuż można również jeść na ciepło. Przygotowuje się go podobnie jak szpinak, podgrzewając wraz z dodatkami do momentu aż zmniejszy swoją objętość. Można w ten sposób zrobić z niego smaczny sos do makaronu i kurczaka. Ogromnym powodzeniem cieszą się również chipsy z jarmużu.

Przepis na chipsy z jarmużu

Składniki:

  • liście jarmużu,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, dowolne przyprawy, np. pieprz, chili, curry, papryka słodka, papryka wędzona, oregano.

Przygotowanie:

  1. Liście jarmużu pozbawiamy twardych elementów. Przekładamy je do miski, polewamy oliwą, posypujemy solą i dowolnymi przyprawami.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nim liście jarmużu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut, aż brzegi liści nabiorą brązowego koloru.
  3. Takie chipsy świetnie smakują z jogurtowo-czosnkowym dipem.

Jarmuż powinno się przechowywać w lodówce, ale najlepiej zjeść go jak najszybciej, maksymalnie w ciągu kilku dni. Jarmuż można też mrozić.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇