Palaczom smakuje mniej
Palacze czerpią mniejszą przyjemność z jedzenia, gdyż mają mniej kubków smakowych i nie są one tak wrażliwe, jak u osób niepalących - wynika z badań greckich naukowców, które zostały opublikowane w piśmie "BMC Ear, Nose and Throat Disorders".
Palacze czerpią mniejszą przyjemność z jedzenia, gdyż mają mniej kubków smakowych i nie są one tak wrażliwe, jak u osób niepalących - wynika z badań greckich naukowców, które zostały opublikowane w piśmie "BMC Ear, Nose and Throat Disorders".
Zespół z Uniwersytetu Arystotelesa w Salonikach przeprowadził badania smaku u 62 żołnierzy, w tym 28 palaczy. W celu określenia progu smakowego, czyli najmniejszego natężenia bodźca, które wywołuje odczucie smaku, zastosowano elektrogustometrię - badanie polegające na drażnieniu okolic kubków smakowych prądem elektrycznym o różnym natężeniu.
Jak twierdzi autor badań Pavlidis Pavlos, zaobserwowano znaczące różnice w odczuwaniu smaku przez osoby palące i niepalące. Badanie endoskopowe wykazało ponadto, że u palaczy brodawki grzybowate, na których znajdują się kubki smakowe, są mniej ukrwione i bardziej płaskie.
"Nasze badania dowodzą, że nikotyna może powodować funkcjonalne i morfologiczne zmiany w brodawkach, przynajmniej u osób młodych" - mówi Pavlos.(PAP)
koc/ agt/
| | | |
| --- | --- | --- |