Pączki z ziemniaków
Wiedzieliście, że z ziemniaków można przygotować pączki? Odkryłam ten przepis całkiem niedawno i przepadłam. Pączki wychodzą niezwykle miękkie i delikatne.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 4 jajka
- 6 łyżek octu
- 10 dag drożdży (cała kostka)
- 0,5 kostki margaryny
- 0,5 szkl. mleka
Przepis
Ziemniaki ugotować bez soli, wystudzić, zemleć. Jajka wymieszać z 4 łyżkami cukru. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dolać ciepłe mleko. Margarynę roztopić, wlać do reszty składników. Wszystkie składniki połączyć (ziemniaki,mąkę,ocet...i resztę). Wszystko wyrobić razem .Ciasto rozwałkować średniej grubości. Wycinać krążki szklanką. Marmoladę do środka. Posklejać i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aby się ładnie zrumieniły. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl