Pączki z ziemniaków
Wiedzieliście, że z ziemniaków można przygotować pączki? Odkryłam ten przepis całkiem niedawno i przepadłam. Pączki wychodzą niezwykle miękkie i delikatne.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 1 kg ziemniaków
- 4 jajka
- 6 łyżek octu
- 10 dag drożdży (cała kostka)
- 0,5 kostki margaryny
- 0,5 szkl. mleka
Ziemniaki ugotować bez soli, wystudzić, zemleć. Jajka wymieszać z 4 łyżkami cukru. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dolać ciepłe mleko. Margarynę roztopić, wlać do reszty składników. Wszystkie składniki połączyć (ziemniaki,mąkę,ocet...i resztę). Wszystko wyrobić razem .Ciasto rozwałkować średniej grubości. Wycinać krążki szklanką. Marmoladę do środka. Posklejać i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aby się ładnie zrumieniły. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
Przepis dodał użytkownik oliwkowa
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze