Owoce i warzywa, które zawierają dużo żelaza

Wbrew pozorom nie tylko jaja czy podroby mogą być dobrym źródłem żelaza. Ten pierwiastek znajdziemy też w owocach i warzywach.

Obraz

/ 10Ważny pierwiastek

Obraz
© archiwum

Żelazo wspomaga transport tlenu, wzmacnia odporność i reguluje pracę wątroby. Jego niedobór przyczynia się do wypadania włosów, bladości cery, problemów z koncentracją czy przyspieszenia akcji serca. W ostateczności prowadzi do anemii. Wbrew pozorom nie tylko jaja czy podroby mogą być dobrym źródłem żelaza. Ten pierwiastek znajdziemy też w owocach i warzywach. Pamiętajmy tylko, że w tej postaci nie jest zbyt dobrze przyswajalny. Jednak możemy to poprawić, jedząc potrawy bogate w witaminę C.

MD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 10Suszone pomidory

Obraz
© archiwum

Jak dowodzą liczne badania, przetwarzanie niektórych warzyw i owoców zwiększa ich zdrowotne właściwości. Tak dzieje się w przypadku pomidorów, w których proces obróbki termicznej zwiększa zawartość likopenu. Badania opublikowane przez Amerykańskie Stowarzyszenie Badań nad Rakiem dowodzą, że suszone pomidory mają działanie przeciwnowotworowe, zapobiegające rakowi prostaty. Naukowcy odkryli w nich węglowodany o właściwościach zbliżonych do likopenu, które w połączeniu z nim chroni DNA przed uszkodzeniami. Suszone pomidory mają dużą zawartość żelaza, które jest dobrze przyswajane przez nasz organizm. W 100 g znajdziemy aż 9 mg, co zapewni aż 51 proc. dziennego zapotrzebowania.

/ 10Suszone morele

Obraz
© archiwum

Z jedzenia suszonych moreli można odnieść same korzyści. Poprawiają wygląd skóry, regulują procesy trawienne, zawierają dużo witamin i minerałów. Dowiedziono, że zawarty w nich beta-karoten wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, a błonnik reguluje przemianę materii. Dostarczają też niezbędnych witamin, takich jak: A,C, E, a także pierwiastków - potasu, fosforu, wapnia oraz żelaza. Tego ostatniego w 100 g suszonych moreli znajdziemy w ilości 6 mg, co zaspokoi 35 proc. dziennego zapotrzebowania.

/ 10Pietruszka

Obraz
© archiwum

Ma cztery razy więcej witaminy C niż pomarańcze i kapusta. Natka daje też cztery razy więcej prowitaminy A (12 mg), niż wynosi dzienne zapotrzebowanie. Okazuje się też świetnym źródłem żelaza. Dzięki czemu może być pomocna w zwalczaniu anemii, a także przy zaburzeniach menstruacji. Zmniejsza również dolegliwości wątrobowe i trawienne. Z 100 g natki pietruszki znajdziemy 6 mg żelaza. To 34 proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo.

/ 10Szpinak

Obraz
© archiwum

Badania naukowców z Uniwersytetu Rutgers w Newark dowodzą, że regularne jedzenie szpinaku pomaga zwiększyć masę mięśniową o 20 proc. To dobra wiadomość dla tych, którzy pracują nad sylwetką. Poza tym szpinak reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie i wspomaga leczenie anemii. W 100 g szpinaku znajdziemy 3,5 mg żelaza, co zapewnia 20 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.

/ 10Wiórki kokosowe

Obraz
© archiwum

Popularne wiórki kokosowe są bogatym źródłem białka, dlatego często sięgają po nie wegetarianie. Oprócz żelaza znajdziemy w nich takie pierwiastki jak: miedź, magnez, kwas foliowy, potas oraz witamy B i E. Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe mają dobroczynny wpływ na układ naczyniowo-sercowy. W 100g wiórków znajdziemy 3,3 mg żelaza.

/ 10Oliwki

Obraz
© archiwum

Są bardzo kaloryczne (czarne bardziej niż zielone), ale jednocześnie lekkostrawne i włączenie ich do codziennej diety może wspomóc pracę układu trawiennego oraz wątroby. Oprócz żelaza zawierają fosfor i potas, a także witaminy C i E. W 100g oliwek znajdziemy 3,3 mg żelaza, co zapewni nam 18 proc. dziennego zapotrzebowania.

/ 10Rodzynki

Obraz
© archiwum

Jeśli prowadzisz aktywny tryb życia, koniecznie wzbogać swoją dietę o rodzynki. Dzięki zawartości wielu dobroczynnych składników zwiększają odporność, wspomagają pracę mózgu oraz serca. Znajdziemy w nich bor, który wzmacnia kości, a także błonnik, potas, magnez, wapń cynk i oczywiście żelazo. 100 g rodzynek zawiera 3 mg, co zapewnia nam 18 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Oprócz tego są źródłem witamin A, C, E oraz B.

/ 10Kiełki soczewicy

Obraz
© archiwum

Wzbogać sałatkę kiełkami soczewicy. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają więc zakażeniom wirusowym. Ze względu na zawartość kwasu foliowego polecane są kobietom w ciąży, by zagwarantować prawidłowy rozwój mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. 100 g kiełków to 17 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.

10 / 10Botwinka

Obraz
© archiwum

Młode liście buraka ćwikłowego to zdrowa porcja witamin i minerałów. Według naukowców botwinka zawiera substancje podobne do żeńskich hormonów, estrogenów, które uchodzą za hormony piękna i młodości. Poza tym pobudza apetyt i koi nerwy. W 100 g botwinki znajduje się 2,3 mg żelaza (13 proc. dziennego zapotrzebowania). Oprócz tego botwinka jest bogata w witaminę A, C oraz wapń.

MD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika