Owoce i warzywa, które zawierają dużo żelaza
Wbrew pozorom nie tylko jaja czy podroby mogą być dobrym źródłem żelaza. Ten pierwiastek znajdziemy też w owocach i warzywach.
Ważny pierwiastek
Żelazo wspomaga transport tlenu, wzmacnia odporność i reguluje pracę wątroby. Jego niedobór przyczynia się do wypadania włosów, bladości cery, problemów z koncentracją czy przyspieszenia akcji serca. W ostateczności prowadzi do anemii. Wbrew pozorom nie tylko jaja czy podroby mogą być dobrym źródłem żelaza. Ten pierwiastek znajdziemy też w owocach i warzywach. Pamiętajmy tylko, że w tej postaci nie jest zbyt dobrze przyswajalny. Jednak możemy to poprawić, jedząc potrawy bogate w witaminę C.
MD/mmch/kuchnia.wp.pl
Suszone pomidory
Jak dowodzą liczne badania, przetwarzanie niektórych warzyw i owoców zwiększa ich zdrowotne właściwości. Tak dzieje się w przypadku pomidorów, w których proces obróbki termicznej zwiększa zawartość likopenu. Badania opublikowane przez Amerykańskie Stowarzyszenie Badań nad Rakiem dowodzą, że suszone pomidory mają działanie przeciwnowotworowe, zapobiegające rakowi prostaty. Naukowcy odkryli w nich węglowodany o właściwościach zbliżonych do likopenu, które w połączeniu z nim chroni DNA przed uszkodzeniami. Suszone pomidory mają dużą zawartość żelaza, które jest dobrze przyswajane przez nasz organizm. W 100 g znajdziemy aż 9 mg, co zapewni aż 51 proc. dziennego zapotrzebowania.
Suszone morele
Z jedzenia suszonych moreli można odnieść same korzyści. Poprawiają wygląd skóry, regulują procesy trawienne, zawierają dużo witamin i minerałów. Dowiedziono, że zawarty w nich beta-karoten wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, a błonnik reguluje przemianę materii. Dostarczają też niezbędnych witamin, takich jak: A,C, E, a także pierwiastków - potasu, fosforu, wapnia oraz żelaza. Tego ostatniego w 100 g suszonych moreli znajdziemy w ilości 6 mg, co zaspokoi 35 proc. dziennego zapotrzebowania.
Pietruszka
Ma cztery razy więcej witaminy C niż pomarańcze i kapusta. Natka daje też cztery razy więcej prowitaminy A (12 mg), niż wynosi dzienne zapotrzebowanie. Okazuje się też świetnym źródłem żelaza. Dzięki czemu może być pomocna w zwalczaniu anemii, a także przy zaburzeniach menstruacji. Zmniejsza również dolegliwości wątrobowe i trawienne. Z 100 g natki pietruszki znajdziemy 6 mg żelaza. To 34 proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo.
Szpinak
Badania naukowców z Uniwersytetu Rutgers w Newark dowodzą, że regularne jedzenie szpinaku pomaga zwiększyć masę mięśniową o 20 proc. To dobra wiadomość dla tych, którzy pracują nad sylwetką. Poza tym szpinak reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie i wspomaga leczenie anemii. W 100 g szpinaku znajdziemy 3,5 mg żelaza, co zapewnia 20 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.
Wiórki kokosowe
Popularne wiórki kokosowe są bogatym źródłem białka, dlatego często sięgają po nie wegetarianie. Oprócz żelaza znajdziemy w nich takie pierwiastki jak: miedź, magnez, kwas foliowy, potas oraz witamy B i E. Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe mają dobroczynny wpływ na układ naczyniowo-sercowy. W 100g wiórków znajdziemy 3,3 mg żelaza.
Oliwki
Są bardzo kaloryczne (czarne bardziej niż zielone), ale jednocześnie lekkostrawne i włączenie ich do codziennej diety może wspomóc pracę układu trawiennego oraz wątroby. Oprócz żelaza zawierają fosfor i potas, a także witaminy C i E. W 100g oliwek znajdziemy 3,3 mg żelaza, co zapewni nam 18 proc. dziennego zapotrzebowania.
Rodzynki
Jeśli prowadzisz aktywny tryb życia, koniecznie wzbogać swoją dietę o rodzynki. Dzięki zawartości wielu dobroczynnych składników zwiększają odporność, wspomagają pracę mózgu oraz serca. Znajdziemy w nich bor, który wzmacnia kości, a także błonnik, potas, magnez, wapń cynk i oczywiście żelazo. 100 g rodzynek zawiera 3 mg, co zapewnia nam 18 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Oprócz tego są źródłem witamin A, C, E oraz B.
Kiełki soczewicy
Wzbogać sałatkę kiełkami soczewicy. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają więc zakażeniom wirusowym. Ze względu na zawartość kwasu foliowego polecane są kobietom w ciąży, by zagwarantować prawidłowy rozwój mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. 100 g kiełków to 17 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.
Botwinka
Młode liście buraka ćwikłowego to zdrowa porcja witamin i minerałów. Według naukowców botwinka zawiera substancje podobne do żeńskich hormonów, estrogenów, które uchodzą za hormony piękna i młodości. Poza tym pobudza apetyt i koi nerwy. W 100 g botwinki znajduje się 2,3 mg żelaza (13 proc. dziennego zapotrzebowania). Oprócz tego botwinka jest bogata w witaminę A, C oraz wapń.
MD/mmch/kuchnia.wp.pl