Owoce i warzywa, które zawierają dużo żelaza

Wbrew pozorom nie tylko jaja czy podroby mogą być dobrym źródłem żelaza. Ten pierwiastek znajdziemy też w owocach i warzywach.

Obraz

/ 10Ważny pierwiastek

Obraz
© archiwum

Żelazo wspomaga transport tlenu, wzmacnia odporność i reguluje pracę wątroby. Jego niedobór przyczynia się do wypadania włosów, bladości cery, problemów z koncentracją czy przyspieszenia akcji serca. W ostateczności prowadzi do anemii. Wbrew pozorom nie tylko jaja czy podroby mogą być dobrym źródłem żelaza. Ten pierwiastek znajdziemy też w owocach i warzywach. Pamiętajmy tylko, że w tej postaci nie jest zbyt dobrze przyswajalny. Jednak możemy to poprawić, jedząc potrawy bogate w witaminę C.

MD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 10Suszone pomidory

Obraz
© archiwum

Jak dowodzą liczne badania, przetwarzanie niektórych warzyw i owoców zwiększa ich zdrowotne właściwości. Tak dzieje się w przypadku pomidorów, w których proces obróbki termicznej zwiększa zawartość likopenu. Badania opublikowane przez Amerykańskie Stowarzyszenie Badań nad Rakiem dowodzą, że suszone pomidory mają działanie przeciwnowotworowe, zapobiegające rakowi prostaty. Naukowcy odkryli w nich węglowodany o właściwościach zbliżonych do likopenu, które w połączeniu z nim chroni DNA przed uszkodzeniami. Suszone pomidory mają dużą zawartość żelaza, które jest dobrze przyswajane przez nasz organizm. W 100 g znajdziemy aż 9 mg, co zapewni aż 51 proc. dziennego zapotrzebowania.

/ 10Suszone morele

Obraz
© archiwum

Z jedzenia suszonych moreli można odnieść same korzyści. Poprawiają wygląd skóry, regulują procesy trawienne, zawierają dużo witamin i minerałów. Dowiedziono, że zawarty w nich beta-karoten wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, a błonnik reguluje przemianę materii. Dostarczają też niezbędnych witamin, takich jak: A,C, E, a także pierwiastków - potasu, fosforu, wapnia oraz żelaza. Tego ostatniego w 100 g suszonych moreli znajdziemy w ilości 6 mg, co zaspokoi 35 proc. dziennego zapotrzebowania.

/ 10Pietruszka

Obraz
© archiwum

Ma cztery razy więcej witaminy C niż pomarańcze i kapusta. Natka daje też cztery razy więcej prowitaminy A (12 mg), niż wynosi dzienne zapotrzebowanie. Okazuje się też świetnym źródłem żelaza. Dzięki czemu może być pomocna w zwalczaniu anemii, a także przy zaburzeniach menstruacji. Zmniejsza również dolegliwości wątrobowe i trawienne. Z 100 g natki pietruszki znajdziemy 6 mg żelaza. To 34 proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo.

/ 10Szpinak

Obraz
© archiwum

Badania naukowców z Uniwersytetu Rutgers w Newark dowodzą, że regularne jedzenie szpinaku pomaga zwiększyć masę mięśniową o 20 proc. To dobra wiadomość dla tych, którzy pracują nad sylwetką. Poza tym szpinak reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie i wspomaga leczenie anemii. W 100 g szpinaku znajdziemy 3,5 mg żelaza, co zapewnia 20 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.

/ 10Wiórki kokosowe

Obraz
© archiwum

Popularne wiórki kokosowe są bogatym źródłem białka, dlatego często sięgają po nie wegetarianie. Oprócz żelaza znajdziemy w nich takie pierwiastki jak: miedź, magnez, kwas foliowy, potas oraz witamy B i E. Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe mają dobroczynny wpływ na układ naczyniowo-sercowy. W 100g wiórków znajdziemy 3,3 mg żelaza.

/ 10Oliwki

Obraz
© archiwum

Są bardzo kaloryczne (czarne bardziej niż zielone), ale jednocześnie lekkostrawne i włączenie ich do codziennej diety może wspomóc pracę układu trawiennego oraz wątroby. Oprócz żelaza zawierają fosfor i potas, a także witaminy C i E. W 100g oliwek znajdziemy 3,3 mg żelaza, co zapewni nam 18 proc. dziennego zapotrzebowania.

/ 10Rodzynki

Obraz
© archiwum

Jeśli prowadzisz aktywny tryb życia, koniecznie wzbogać swoją dietę o rodzynki. Dzięki zawartości wielu dobroczynnych składników zwiększają odporność, wspomagają pracę mózgu oraz serca. Znajdziemy w nich bor, który wzmacnia kości, a także błonnik, potas, magnez, wapń cynk i oczywiście żelazo. 100 g rodzynek zawiera 3 mg, co zapewnia nam 18 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Oprócz tego są źródłem witamin A, C, E oraz B.

/ 10Kiełki soczewicy

Obraz
© archiwum

Wzbogać sałatkę kiełkami soczewicy. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają więc zakażeniom wirusowym. Ze względu na zawartość kwasu foliowego polecane są kobietom w ciąży, by zagwarantować prawidłowy rozwój mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. 100 g kiełków to 17 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.

10 / 10Botwinka

Obraz
© archiwum

Młode liście buraka ćwikłowego to zdrowa porcja witamin i minerałów. Według naukowców botwinka zawiera substancje podobne do żeńskich hormonów, estrogenów, które uchodzą za hormony piękna i młodości. Poza tym pobudza apetyt i koi nerwy. W 100 g botwinki znajduje się 2,3 mg żelaza (13 proc. dziennego zapotrzebowania). Oprócz tego botwinka jest bogata w witaminę A, C oraz wapń.

MD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu