Orzeźwiające napoje na upały. Z tymi urządzeniami przygotujesz je w kilka chwil!

Kiedy za oknem żar leje się z nieba, ulgę przynoszą lekkie, przewiewne ubrania, klimatyzacja i oczywiście chłodne napoje. Mrożona kawa, lemoniada czy nawet zwykła woda z gazem– pijąc je, nie tylko nawodnisz organizm i uchronisz się przed przegrzaniem, ale także dodasz wakacyjnym chwilom wyjątkowego smaku. Zobacz, jak przygotować pyszne i zdrowe napoje na upalne dni.

Mrożona kawa na upalne dniMrożona kawa na upalne dni
Źródło zdjęć: © Unsplash

Tegoroczne lato rozpieszcza nas gorącymi promieniami słońca. W taką upalną pogodę powinniśmy szczególnie dbać o odpowiednią ilość przyjmowanych płynów. Lekarze zalecają picie co najmniej 1,5 l wody, ale organizm możemy nawadniać też za pomocą mrożonej kawy, herbaty, soków, czy koktajli. W gorące dni pragnienie ugaszą przede wszystkim zimne specjały. Znamy kilka sprawdzonych przepisów na napoje, które nie tylko orzeźwią, ale także zapewnią zdrową porcję witamin i zachwycą wybornym, wakacyjnym smakiem. Zobacz, jak je przygotować w kilka chwil.

Pobudzenie i orzeźwienie, czyli idealna kawa na upały

Kiedy temperatura za oknem przekracza 30 stopni, nie w głowie nam filiżanka parującej kawy. W upały zamiast po gorące espresso, cappuccino lub latte, sięgamy po frappe, czyli orzeźwiający, kawowy napój z lodem i dodatkami. Mrożona kawa – podobnie, jak jej klasyczne odpowiedniki – ma różne oblicza i tak naprawdę tylko od nas zależy jej charakter, intensywność i smak. Frappe można przyrządzić w najprostszym, klasycznym wydaniu, czyli zmiksować ostudzone espresso z lodem i zimnym mlekiem. Możemy też puścić wodze fantazji i połączyć mrożoną kawę z ulubionymi syropami, dzięki czemu zyska postać pysznego, orzeźwiającego deseru. Nieocenionym wsparciem w przygotowaniu frappe będzie oczywiście ekspres oraz blender, dzięki któremu wymieszamy dokładnie wszystkie składniki. Warto mieć w domu bidon, do którego przelejemy nasz kawowy napój. Dzięki takiej wyśmienitej dawce pobudzenia i orzeźwienia żaden upalny poranek nam niestraszny!

Lemoniada na kilka sposobów

Kto z nas w upalne dni nie marzy o szklance zimnej lemoniady? Jak sama nazwa wskazuje, ten kultowy napój pierwotnie robiono z cytryn, jednak z biegiem lat lemoniada zyskała wiele zaskakujących, ale równie apetycznych i orzeźwiających wersji. Popularne w menu są lemoniady z dodatkiem innych owoców – mango, arbuza, marakui, malin czy truskawek. Coraz więcej zwolenników mają także lemoniady o kwiatowo – ziołowych nutach, jak np. rozmaryn, rumianek lub lawenda. Każda z nich zachwyca pysznym smakiem, który doskonale wpisuje się w klimat upalnego lata.

Do przygotowania podstawowej lemoniady potrzebujesz cytryn, wody gazowanej, cukru, mięty, bazylii oraz lodu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszasz w blenderze kielichowym. Szybkość wykonania takiego napoju zachęca do eksperymentów i tworzenia własnych, autorskich wersji lemoniady. Wykorzystaj sezonowe owoce i zioła, a następnie ciesz się zdrowym, chłodnym orzeźwieniem.

Chłodząca moc bąbelków

Każdy wie, że najprostszym i najskuteczniejszym sposobem na ugaszenie pragnienia w upalne dni jest zimna woda. Nie każdy lubi jej smak, jednak i na to są sposoby. Sekretem wyrazistego smaku oraz charakteru wody są bąbelki. Jeżeli ten sposób orzeźwienia jest twoim ulubionym, z pewnością docenisz działanie saturatora – urządzenia, które nasyca wodę dwutlenkiem węgla, dzięki czemu staje się ona gazowana. Z tym sprzętem nie musisz już kupować wody gazowanej w sklepie. Dzięki specjalnemu nabojowi z gazem nawet zwykła kranówka może zmienić się z pyszny napój z bąbelkami. Wrzuć do szklanki kilka plastrów limonki i zdrowa porcja orzeźwienia na upalne dni gotowa.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce