Orzeźwiające napoje na upały. Z tymi urządzeniami przygotujesz je w kilka chwil!

Kiedy za oknem żar leje się z nieba, ulgę przynoszą lekkie, przewiewne ubrania, klimatyzacja i oczywiście chłodne napoje. Mrożona kawa, lemoniada czy nawet zwykła woda z gazem– pijąc je, nie tylko nawodnisz organizm i uchronisz się przed przegrzaniem, ale także dodasz wakacyjnym chwilom wyjątkowego smaku. Zobacz, jak przygotować pyszne i zdrowe napoje na upalne dni.

Mrożona kawa na upalne dniMrożona kawa na upalne dni
Źródło zdjęć: © Unsplash

Tegoroczne lato rozpieszcza nas gorącymi promieniami słońca. W taką upalną pogodę powinniśmy szczególnie dbać o odpowiednią ilość przyjmowanych płynów. Lekarze zalecają picie co najmniej 1,5 l wody, ale organizm możemy nawadniać też za pomocą mrożonej kawy, herbaty, soków, czy koktajli. W gorące dni pragnienie ugaszą przede wszystkim zimne specjały. Znamy kilka sprawdzonych przepisów na napoje, które nie tylko orzeźwią, ale także zapewnią zdrową porcję witamin i zachwycą wybornym, wakacyjnym smakiem. Zobacz, jak je przygotować w kilka chwil.

Pobudzenie i orzeźwienie, czyli idealna kawa na upały

Kiedy temperatura za oknem przekracza 30 stopni, nie w głowie nam filiżanka parującej kawy. W upały zamiast po gorące espresso, cappuccino lub latte, sięgamy po frappe, czyli orzeźwiający, kawowy napój z lodem i dodatkami. Mrożona kawa – podobnie, jak jej klasyczne odpowiedniki – ma różne oblicza i tak naprawdę tylko od nas zależy jej charakter, intensywność i smak. Frappe można przyrządzić w najprostszym, klasycznym wydaniu, czyli zmiksować ostudzone espresso z lodem i zimnym mlekiem. Możemy też puścić wodze fantazji i połączyć mrożoną kawę z ulubionymi syropami, dzięki czemu zyska postać pysznego, orzeźwiającego deseru. Nieocenionym wsparciem w przygotowaniu frappe będzie oczywiście ekspres oraz blender, dzięki któremu wymieszamy dokładnie wszystkie składniki. Warto mieć w domu bidon, do którego przelejemy nasz kawowy napój. Dzięki takiej wyśmienitej dawce pobudzenia i orzeźwienia żaden upalny poranek nam niestraszny!

Lemoniada na kilka sposobów

Kto z nas w upalne dni nie marzy o szklance zimnej lemoniady? Jak sama nazwa wskazuje, ten kultowy napój pierwotnie robiono z cytryn, jednak z biegiem lat lemoniada zyskała wiele zaskakujących, ale równie apetycznych i orzeźwiających wersji. Popularne w menu są lemoniady z dodatkiem innych owoców – mango, arbuza, marakui, malin czy truskawek. Coraz więcej zwolenników mają także lemoniady o kwiatowo – ziołowych nutach, jak np. rozmaryn, rumianek lub lawenda. Każda z nich zachwyca pysznym smakiem, który doskonale wpisuje się w klimat upalnego lata.

Do przygotowania podstawowej lemoniady potrzebujesz cytryn, wody gazowanej, cukru, mięty, bazylii oraz lodu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszasz w blenderze kielichowym. Szybkość wykonania takiego napoju zachęca do eksperymentów i tworzenia własnych, autorskich wersji lemoniady. Wykorzystaj sezonowe owoce i zioła, a następnie ciesz się zdrowym, chłodnym orzeźwieniem.

Chłodząca moc bąbelków

Każdy wie, że najprostszym i najskuteczniejszym sposobem na ugaszenie pragnienia w upalne dni jest zimna woda. Nie każdy lubi jej smak, jednak i na to są sposoby. Sekretem wyrazistego smaku oraz charakteru wody są bąbelki. Jeżeli ten sposób orzeźwienia jest twoim ulubionym, z pewnością docenisz działanie saturatora – urządzenia, które nasyca wodę dwutlenkiem węgla, dzięki czemu staje się ona gazowana. Z tym sprzętem nie musisz już kupować wody gazowanej w sklepie. Dzięki specjalnemu nabojowi z gazem nawet zwykła kranówka może zmienić się z pyszny napój z bąbelkami. Wrzuć do szklanki kilka plastrów limonki i zdrowa porcja orzeźwienia na upalne dni gotowa.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru