Orzeźwiające granity na upały
Zmrożona przekąska
Granita to tradycyjny, sycylijski deser przygotowany z syropu lub soku owocowego, wody oraz cukru. Jest podobna do sorbetów, ale w przeciwieństwie ma ziarnistą, mocno rozdrobnioną konsystencje, a sorbety to gładka, zmrożona masa. Oto kilka prostych przepisów na domowe granity.
Granita to tradycyjny, włoski deser. Pomysł na niego zrodził się na Sycylii i to właśnie mieszkańcy włoskiej wyspy znani są z najlepszych propozycji podania tej przekąski. Wśród klasyków warto wymienić granity o smaku pomarańczowym, migdałowym, miętowym, kawowym czy czekoladowym. Sycylijczycy serwują granitę nie tylko na deser. W upalne dni chętnie zajadają się nią w ramach śniadania np. w wersji pomidorowej lub ogórkowej. W klasycznym przepisie granita przygotowywana jest z syropu lub soku owocowego oraz cukru. Można do niej dodać również trochę wody i świeżo wyciśnięty sok z cytryny, który dodatkowo orzeźwia. Granita jest podobna do sorbetu, ale różni się ziarnistą, mocno rozdrobnioną konsystencją - sorbety z kolei to gładka, zmrożona masa. Stąd też nazwa tego przysmaku - "granum" w języku łacińskim oznacza ziarno. Podobnie jak sorbet ma mocno owocowy smak i nie zawiera laktozy. Oto kilka przepisów, jak zrobić domową granitę, idealną na gorące dni lata.