Orzeźwiające granity na upały

Granita to tradycyjny, sycylijski deser przygotowany z syropu lub soku owocowego, wody oraz cukru. Jest podobna do sorbetów, ale w przeciwieństwie ma ziarnistą, mocno rozdrobnioną konsystencje, a sorbety to gładka, zmrożona masa. Oto kilka prostych przepisów na domowe granity.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 7Zmrożona przekąska

Obraz
© Fotolia

Granita to tradycyjny, włoski deser. Pomysł na niego zrodził się na Sycylii i to właśnie mieszkańcy włoskiej wyspy znani są z najlepszych propozycji podania tej przekąski. Wśród klasyków warto wymienić granity o smaku pomarańczowym, migdałowym, miętowym, kawowym czy czekoladowym. Sycylijczycy serwują granitę nie tylko na deser. W upalne dni chętnie zajadają się nią w ramach śniadania np. w wersji pomidorowej lub ogórkowej. W klasycznym przepisie granita przygotowywana jest z syropu lub soku owocowego oraz cukru. Można do niej dodać również trochę wody i świeżo wyciśnięty sok z cytryny, który dodatkowo orzeźwia. Granita jest podobna do sorbetu, ale różni się ziarnistą, mocno rozdrobnioną konsystencją - sorbety z kolei to gładka, zmrożona masa. Stąd też nazwa tego przysmaku - "granum" w języku łacińskim oznacza ziarno. Podobnie jak sorbet ma mocno owocowy smak i nie zawiera laktozy. Oto kilka przepisów, jak zrobić domową granitę, idealną na gorące dni lata.

/ 7Granita arbuzowa

Obraz
© Fotolia

*Składniki: *1 dojrzały, średni arbuz, 100 g cukru pudru, świeżo wyciśnięty sok z limonki (może być również z cytryny).

Przygotowanie: arbuza pokroić w kostkę i usunąć pestki. Następnie zmiksować z cukrem pudrem i sokiem z limonki. Przełożyć masę do zamykanego pojemnika i włożyć do zamrażarki na ok. 4 godziny do całkowitego zamarznięcia - w trakcie mrożenia wymieszać widelcem kilka razy. Podawać ze świeżymi listkami mięty.

/ 7Granita winogronowo-limonkowa

Obraz
© Fotolia

Składniki: *150 ml wody, 130 g cukru, 70 ml soku z limonki, 1 kg zielonych winogron, 250 ml schłodzonego białego wina deserowego. * Przygotowanie: wodę zagotować, dodać cukier i przygotować syrop. Winogrona pokroić na pół i usunąć pestki. Do syropu dodać sok z limonki i winogrona, wszystkie składniki zmiksować, a następnie przełożyć do metalowej miski i włożyć do zamrażalnika. Mrozić przez cztery godziny, co jakiś czas mieszając widelcem. Przed podaniem nalać do szklanki wina, a następnie nałożyć granitę.

/ 7Granita kawowa

Obraz
© Fotolia

Składniki: *2 szklanki mocnej kawy, 2 łyżki cukru, domowa bita śmietana*.

Przygotowanie: cukier rozpuścić w gorącej kawie, odstawić do ostygnięcia. Następnie wlać do płaskiego naczynia i włożyć do zamrażalnika na 3,5 godziny (po 1,5 godziny wymieszać widelcem masę - czynność powtórzyć również po upłynięciu trzech godzin). Gotową granitę przełożyć do wysokich pucharków i podawać z bitą śmietaną.

/ 7Granita malinowa

Obraz
© Fotolia

Składniki: 2 szklanki malin, 1/3 szklanki wody, 2 łyżki cukru.

*Przygotowanie: *umyte maliny zmiksować z wodą i cukrem. Masę wlać do pojemnika z przykrywką i mrozić przez około 4 godziny. Co godzinę granitę wymieszać widelcem, aby równomiernie się zamroziła.

/ 7Granita pomarańczowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, skórka starta z jednej pomarańczy, 1/3 szklanki cukru.

Przygotowanie: w garnuszku zagotować sok z cukrem, aż do rozpuszczenia tego drugiego. Zdjąć z ognia i dodać skórkę z cytryny. Przestudzoną mieszaninę przelać do dużego zamykanego pojemnika i włożyć do zamrażarki. Mrozić granitę około 3 godzin, a w tym czasie kilka razy ją zamieszać.

/ 7Granita jabłkowa

Obraz
© Fotolia

*Składniki: *1kg zielonych jabłek Granny Smith, 30 ml soku cytryny, 2 cm korzenia imbiru, 50 g cukru.

*Przygotowanie: *Za pomocą sokowirówki wycisnąć z jabłek sok (około 400 ml). Dodać sok z cytryny. Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a następnie odcedzić sok i dodać do wcześniej przygotowanych soków. Dodać cukier i wymieszać, aż do rozpuszczenia. Płyn wlać do dużego naczynia z przykrywką i mrozić 4 godziny - co pół godziny mieszać widelce, aby uzyskać oczekiwaną konsystencję granity.

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny