Orzeźwiające granity na upały

Granita to tradycyjny, sycylijski deser przygotowany z syropu lub soku owocowego, wody oraz cukru. Jest podobna do sorbetów, ale w przeciwieństwie ma ziarnistą, mocno rozdrobnioną konsystencje, a sorbety to gładka, zmrożona masa. Oto kilka prostych przepisów na domowe granity.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 7Zmrożona przekąska

Obraz
© Fotolia

Granita to tradycyjny, włoski deser. Pomysł na niego zrodził się na Sycylii i to właśnie mieszkańcy włoskiej wyspy znani są z najlepszych propozycji podania tej przekąski. Wśród klasyków warto wymienić granity o smaku pomarańczowym, migdałowym, miętowym, kawowym czy czekoladowym. Sycylijczycy serwują granitę nie tylko na deser. W upalne dni chętnie zajadają się nią w ramach śniadania np. w wersji pomidorowej lub ogórkowej. W klasycznym przepisie granita przygotowywana jest z syropu lub soku owocowego oraz cukru. Można do niej dodać również trochę wody i świeżo wyciśnięty sok z cytryny, który dodatkowo orzeźwia. Granita jest podobna do sorbetu, ale różni się ziarnistą, mocno rozdrobnioną konsystencją - sorbety z kolei to gładka, zmrożona masa. Stąd też nazwa tego przysmaku - "granum" w języku łacińskim oznacza ziarno. Podobnie jak sorbet ma mocno owocowy smak i nie zawiera laktozy. Oto kilka przepisów, jak zrobić domową granitę, idealną na gorące dni lata.

/ 7Granita arbuzowa

Obraz
© Fotolia

*Składniki: *1 dojrzały, średni arbuz, 100 g cukru pudru, świeżo wyciśnięty sok z limonki (może być również z cytryny).

Przygotowanie: arbuza pokroić w kostkę i usunąć pestki. Następnie zmiksować z cukrem pudrem i sokiem z limonki. Przełożyć masę do zamykanego pojemnika i włożyć do zamrażarki na ok. 4 godziny do całkowitego zamarznięcia - w trakcie mrożenia wymieszać widelcem kilka razy. Podawać ze świeżymi listkami mięty.

/ 7Granita winogronowo-limonkowa

Obraz
© Fotolia

Składniki: *150 ml wody, 130 g cukru, 70 ml soku z limonki, 1 kg zielonych winogron, 250 ml schłodzonego białego wina deserowego. * Przygotowanie: wodę zagotować, dodać cukier i przygotować syrop. Winogrona pokroić na pół i usunąć pestki. Do syropu dodać sok z limonki i winogrona, wszystkie składniki zmiksować, a następnie przełożyć do metalowej miski i włożyć do zamrażalnika. Mrozić przez cztery godziny, co jakiś czas mieszając widelcem. Przed podaniem nalać do szklanki wina, a następnie nałożyć granitę.

/ 7Granita kawowa

Obraz
© Fotolia

Składniki: *2 szklanki mocnej kawy, 2 łyżki cukru, domowa bita śmietana*.

Przygotowanie: cukier rozpuścić w gorącej kawie, odstawić do ostygnięcia. Następnie wlać do płaskiego naczynia i włożyć do zamrażalnika na 3,5 godziny (po 1,5 godziny wymieszać widelcem masę - czynność powtórzyć również po upłynięciu trzech godzin). Gotową granitę przełożyć do wysokich pucharków i podawać z bitą śmietaną.

/ 7Granita malinowa

Obraz
© Fotolia

Składniki: 2 szklanki malin, 1/3 szklanki wody, 2 łyżki cukru.

*Przygotowanie: *umyte maliny zmiksować z wodą i cukrem. Masę wlać do pojemnika z przykrywką i mrozić przez około 4 godziny. Co godzinę granitę wymieszać widelcem, aby równomiernie się zamroziła.

/ 7Granita pomarańczowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, skórka starta z jednej pomarańczy, 1/3 szklanki cukru.

Przygotowanie: w garnuszku zagotować sok z cukrem, aż do rozpuszczenia tego drugiego. Zdjąć z ognia i dodać skórkę z cytryny. Przestudzoną mieszaninę przelać do dużego zamykanego pojemnika i włożyć do zamrażarki. Mrozić granitę około 3 godzin, a w tym czasie kilka razy ją zamieszać.

/ 7Granita jabłkowa

Obraz
© Fotolia

*Składniki: *1kg zielonych jabłek Granny Smith, 30 ml soku cytryny, 2 cm korzenia imbiru, 50 g cukru.

*Przygotowanie: *Za pomocą sokowirówki wycisnąć z jabłek sok (około 400 ml). Dodać sok z cytryny. Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a następnie odcedzić sok i dodać do wcześniej przygotowanych soków. Dodać cukier i wymieszać, aż do rozpuszczenia. Płyn wlać do dużego naczynia z przykrywką i mrozić 4 godziny - co pół godziny mieszać widelce, aby uzyskać oczekiwaną konsystencję granity.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości