Oponki serowe. Prosty przepis na przepyszne oponki
Znudziły wam się tradycyjne pączki i faworki? Mamy dla was prosty i szybki przepis na przepyszne oponki serowe. Oponki są łatwe w przygotowaniu. Dodatek twarogu sprawia, że ciasto staje się delikatne i pulchne. Po usmażeniu oponki posypujemy cukrem pudrem. To będą najlepsze oponki z serem, jakie kiedykolwiek jedliście!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Karnawał
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g białego sera
- 0,5 szkl. cukru
- cukier waniliowy (lub inny aromat do ciast)
- 3 jajka
- 500 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 litr oleju do smażenia
Przepis
- Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać ser i dokładnie wymieszać.
- Do masy serowo jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto powinno być miękkie i odchodzić od ręki.
- Następnie rozwałkować na grubości około 1 cm. Szklanką wykrawać kółka, następnie kieliszkiem na środku wycinać mniejsze kółeczka.
- W garnku rozgrzać olej i smażyć oponki i kulki na złoty kolor.
- Usmażone ciastka wyjmować łyżką cedzakową z garnka i układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Gotowe oponki posypać cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl