Ogórki konserwowe. Ten błąd w ich przygotowaniu popełnia wielu z nas

Idealny smak ogórków konserwowych tkwi w szczegółach. Wiele osób popełnia jeden, opłakany w skutkach błąd, przez który nie smakują tak, jakbyśmy chcieli.

Ogórki konserwowe są świetną przekąską, nie tylko latem
Źródło zdjęć: © Getty Images

Ogórki konserwowe są smaczną, chrupiącą przekąską, którą zajada się wielu Polaków. Sekret idealnego smaku tkwi w ich konsystencji. Właściwie przygotowane ogórki są twardsze, chrupiące, a jednocześnie smakujące zalewą, w którą były zanurzone. Niestety, bywa, że zamiast tego warzywa stają się rozmiękłe, a smak, który w nich dominuje, to cierpki ocet. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest popularny błąd.

Ogórki konserwowe – przy przygotowaniu nie popełniaj tego błędu

Smak naszych ogórków wzbogacą inne warzywa, takie jak cebula i marchewka, które warto dodać do środka. Gdy włożymy je do słoika, po zakręceniu nakrętki powinniśmy wykonać jeszcze jedną, istotną czynność, o której wielu najzwyczajniej zapomina.

Nim odłożymy nasz słoik na półkę, powinniśmy odwrócić go nad zlewem do góry nogami i sprawdzić, czy spod nakrętki nie wypływa woda. Jeżeli okaże się, że zamknięcie jest nieszczelne, ogórki konserwowe stracą swój smak i zdecydowanie szybciej się zepsują. To właśnie ten prosty trik stosowały nasze babcie, które przechowywały przetwory w spiżarniach przez długi czas.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary