Ogórki konserwowe. Ten błąd w ich przygotowaniu popełnia wielu z nas
Idealny smak ogórków konserwowych tkwi w szczegółach. Wiele osób popełnia jeden, opłakany w skutkach błąd, przez który nie smakują tak, jakbyśmy chcieli.
Ogórki konserwowe są smaczną, chrupiącą przekąską, którą zajada się wielu Polaków. Sekret idealnego smaku tkwi w ich konsystencji. Właściwie przygotowane ogórki są twardsze, chrupiące, a jednocześnie smakujące zalewą, w którą były zanurzone. Niestety, bywa, że zamiast tego warzywa stają się rozmiękłe, a smak, który w nich dominuje, to cierpki ocet. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest popularny błąd.
Ogórki konserwowe – przy przygotowaniu nie popełniaj tego błędu
Smak naszych ogórków wzbogacą inne warzywa, takie jak cebula i marchewka, które warto dodać do środka. Gdy włożymy je do słoika, po zakręceniu nakrętki powinniśmy wykonać jeszcze jedną, istotną czynność, o której wielu najzwyczajniej zapomina.
Nim odłożymy nasz słoik na półkę, powinniśmy odwrócić go nad zlewem do góry nogami i sprawdzić, czy spod nakrętki nie wypływa woda. Jeżeli okaże się, że zamknięcie jest nieszczelne, ogórki konserwowe stracą swój smak i zdecydowanie szybciej się zepsują. To właśnie ten prosty trik stosowały nasze babcie, które przechowywały przetwory w spiżarniach przez długi czas.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl