Ogórki konserwowe. Ten błąd w ich przygotowaniu popełnia wielu z nas

Idealny smak ogórków konserwowych tkwi w szczegółach. Wiele osób popełnia jeden, opłakany w skutkach błąd, przez który nie smakują tak, jakbyśmy chcieli.

Ogórki konserwowe są świetną przekąską, nie tylko latem
Źródło zdjęć: © Getty Images

Ogórki konserwowe są smaczną, chrupiącą przekąską, którą zajada się wielu Polaków. Sekret idealnego smaku tkwi w ich konsystencji. Właściwie przygotowane ogórki są twardsze, chrupiące, a jednocześnie smakujące zalewą, w którą były zanurzone. Niestety, bywa, że zamiast tego warzywa stają się rozmiękłe, a smak, który w nich dominuje, to cierpki ocet. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest popularny błąd.

Ogórki konserwowe – przy przygotowaniu nie popełniaj tego błędu

Smak naszych ogórków wzbogacą inne warzywa, takie jak cebula i marchewka, które warto dodać do środka. Gdy włożymy je do słoika, po zakręceniu nakrętki powinniśmy wykonać jeszcze jedną, istotną czynność, o której wielu najzwyczajniej zapomina.

Nim odłożymy nasz słoik na półkę, powinniśmy odwrócić go nad zlewem do góry nogami i sprawdzić, czy spod nakrętki nie wypływa woda. Jeżeli okaże się, że zamknięcie jest nieszczelne, ogórki konserwowe stracą swój smak i zdecydowanie szybciej się zepsują. To właśnie ten prosty trik stosowały nasze babcie, które przechowywały przetwory w spiżarniach przez długi czas.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀