Od wieków leczy - olej lniany

Olej lniany to bogactwo wielu cennych kwasów tłuszczowych w tym kwasów omega-3 oraz omega-6 niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Wspomaga funkcjonowanie mózgu, zwiększa wydolność fizyczną, a także obniża poziom cholesterolu.

Obraz
Źródło zdjęć: © materiały prasowe

Olej lniany tłoczy się na zimno z nasion lnu ( siemienia lnianego)
. Nasiona lnu wykorzystywane były już przez Greków i Rzymian, a praojciec medycyny - Hipokrates - polecał ich stosowanie na bóle podbrzusza i zapalenia błon śluzowych. Mahatma Gandhi podkreślał: „Gdziekolwiek siemię lniane jest spożywane dość regularnie, tam ludzie cieszą się lepszym zdrowiem”. Jak potwierdzają najnowsze badania naukowe, występujące w oleju kwasy jednonienasycone regulują w organizmie poziom cholesterolu - obniżają poziomu „złego” cholesterolu LDL, przy jednoczesnym zwiększeniu wskaźnika „dobrego” cholesterolu HDL.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Kwasy te są niezbędne do prawidłowego transportu lipidów we krwi (zwłaszcza cholesterolu), jednak organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, przez co muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Stanowią główny budulec błon wszystkich komórek organizmu oraz biorą udział w stymulowaniu licznych procesów życiowych. Służą do syntezy substancji biologicznie czynnych regulujących ciśnienie tętnicze krwi, pracę układu sercowo-naczyniowego oraz ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego.

Witamina młodości

W oleju lnianym znajdziemy szczególnie dużo witaminy E, która nie tylko dobrze działa na skórę, ale też znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, ogranicza odkładanie się blaszek miażdżycowych oraz powoduje spadek poziomu cholesterolu we krwi. Badania prowadzone przez 8 lat w Stanach Zjednoczonych, na grupie ponad 120 tys. zdrowych osób, wykazały, że przyjmowanie zwiększonej dawki witaminy E przez co najmniej 2 lata przynosi efekt w postaci zmniejszenia ryzyka zapadnięcia na choroby wieńcowe aż o 40 proc.

[

Obraz

Właściwości zdrowotne

Kwasy omega-3 mają ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego (olej wspomaga leczenie depresji). Wpływają na odżywienie skóry oraz zmniejszenie jej łuszczenia. Wspomagają regenerację i tworzenie się nowego naskórka. Gwarantują także prawidłowy rozwój płodu i zapobiegają przedwczesnym porodom. *Kwasy omega-6 * wpływają pozytywnie na pracę nerek oraz wątroby, wspomagają regenerację tkanek oraz gojenie się ran.

Dzięki dużej zawartości błonnika olej lniany reguluje pracę układu pokarmowego i ułatwia wypróżnienia. Wzmacnia i chroni błony śluzowe. U sportowców jego systematyczne stosowanie zwiększa wytrzymałość oraz wydolność organizmu.

Olej lniany w kuchni

Olej lniany znajduje bardzo szerokie zastosowanie jako dodatek do sałatek, surówek i innych potraw podawanych na zimno. Należy pamiętać *aby nie smażyć na oleju lnianym *- musi być zjadany na zimno i surowo. Oprócz zastosowania spożywczego, może być także stosowany zewnętrznie do ochrony i regeneracji włosów oraz skóry (jest niezmiernie odżywczy i wzmacnia zniszczone i zmęczone włosy).

Barbara Fołd

[

Obraz

Artykuł sponsorowany
Źródło artykułu: Artykuł sponsorowany
Wybrane dla Ciebie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć