Obierki z jabłek i gruszek. Nie uwierzysz, co można z nich zrobić

Po obraniu owoców skórki trafią zazwyczaj do śmietnika. Zapominamy, że właśnie w nich kryje się najwięcej cennych dla zdrowia składników odżywczych. Poza tym są wartościowym produktem kulinarnym, który z powodzeniem wykorzystamy do przygotowania octu, kompotu, koktajlu czy… chipsów.

Obieranie jabłkaNie musisz wyrzucać obierek
Źródło zdjęć: © 123RF

Skórki z jabłek mają bardzo wszechstronne zastosowanie, co udowadniają dwie innowacyjne polskie firmy – Bohema Clothing wytwarza z nich buty, zaś Christine Granville paski do zegarków. Okazuje się bowiem, że owocowe obierki można z powodzeniem wykorzystać do produkcji materiału, który do złudzenia przypomina skórę, przy czym jest trwały, nietoksyczny i w pełni biodegradowalny.

Ich zalety warto docenić również w kuchni. Specjaliści przekonują, że jabłko spożyte ze skórką dostarcza nieporównywalnie więcej witamin niż obrany owoc – witaminy K o 300 proc., witaminy A o 140 proc., zaś witaminy C o ponad 110 proc. Jest też kilkakrotnie bogatszym źródłem cennych flawonoidów, w tym kwercetyny, która wykazuje działanie przeciwzapalne, poprawia pamięć, obniża poziom "złego" cholesterolu LDL i zmniejsza ryzyko miażdżycy czy chorób krążenia.

W skórce jabłek i gruszek znajduje się także dużo kwasu ursolowego, który wspiera zdrowie mięśni, działa przeciwbakteryjnie, zmniejsza stany zapalne, a nawet hamuje rozwój komórek nowotworowych. Nieobrane owoce dostarczają więcej błonnika regulującego pracę układu pokarmowego, chroniącego przed zaparciami i wspomagającego odchudzanie.

Smacznego na... odcinek 8: Muffinki z płynną czekoladą

Owocowe skórki możemy wykorzystać na wiele ciekawych sposobów. Na szczególną uwagę zasługują obierki z jabłek czy gruszek pochodzących z pewnych źródeł i upraw, w których nie stosowano pestycydów. Warto wybierać produkty posiadające certyfikat Europejski Zielony Liść. Jednak nawet takie owoce należy przed obraniem porządnie umyć, najlepiej w wodzie z octem (w proporcji 10:1) – taki roztwór usuwa nie tylko szkodliwe chemikalia, ale również bakterie.

Co zrobić ze skórkami jabłek czy gruszek?

Domowy ocet

Produkt, który nie tylko korzystnie wpływa na zdrowie i odchudzanie, ale również świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, sosów, koktajli, marynat czy zup. Jak przygotować domowy ocet?

Skórki i gniazda nasienne z jabłek lub gruszek umieszczamy w szklanym słoiku i zalewamy roztworem wody z cukrem (ok. 40 g cukru na litr wody), wcześniej zagotowanym i przestudzonym. Owocowe obierki obciążmy, np. ceramicznym talerzykiem, by cały czas były pokryte płynem. Naczynie zamykamy, obwiązujemy płótnem i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 4 tygodnie. Od czasu do czasu zawartość mieszamy drewnianą łyżką. Gdy płyn przestanie się burzyć i poczujemy charakterystyczny kwaśny aromat, będzie to znak, że proces został zakończony. Ocet przelewamy do butelek, przecedzając przez gazę, szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce, gdzie przetrwa nawet kilka tygodni.

Ocet jabłkowy
© 123RF

Owocowe chipsy

Skórki z jabłek i gruszek możemy wykorzystać do przygotowania smacznej i zdrowej przegryzki, znacznie zdrowszej alternatywy sklepowych chipsów.

Zadanie jest banalnie proste. Owocowe skórki wystarczy wymieszać z niewielką ilością cukru trzcinowego lub miodu, a także szczyptą cynamonu, a następnie wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i umieścić w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. Pieczemy ok. 20-30 minut, aż nasze chipsy staną się chrupiące.

Herbatka owocowa

Szukasz pomysłu na smaczny i aromatyczny napój, który umili chłodny, jesienny lub zimowy wieczór? Wykorzystaj skórki z jabłek i gruszek.

Potrzebujemy obierków z trzech owoców. Przekładamy je do rondelka, zalewamy wodą (600 ml), dodajemy laskę cynamonu i gotujemy około 10-15 minut, po czym przecedzamy i odstawiamy na 10 minut. Przed podaniem dodajemy łyżeczkę miodu oraz plaster cytryny.

Zobacz też:

Koktajl

Owocowe skórki świetnie sprawdzą się jako składnik pysznego i pożywnego koktajlu. Dlatego zamiast wyrzucać obierki z gruszek czy jabłek do kosza, lepiej zblendować je np. z bananem, obraną pomarańczą i garścią borówek amerykańskich. Dla osłody można dodać łyżeczkę miodu albo syropu daktylowego.

Owsianka

Płatki owsiane to smaczna oraz bardzo pożywna przekąska dostarczająca mnóstwo składników pokarmowych, które zapewniają przypływ sił i energii. Jeszcze lepszy efekt uzyskamy wzbogacając owsiankę rozmaitymi dodatkami, nie tylko tymi popularnymi: bananem, daktylami, orzechami, żurawiną czy suszoną śliwką, ale również… skórkami z jabłek czy gruszek, które dostarczą mnóstwo smaku i aromatu.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach