Obierki z jabłek i gruszek. Nie uwierzysz, co można z nich zrobić

Po obraniu owoców skórki trafią zazwyczaj do śmietnika. Zapominamy, że właśnie w nich kryje się najwięcej cennych dla zdrowia składników odżywczych. Poza tym są wartościowym produktem kulinarnym, który z powodzeniem wykorzystamy do przygotowania octu, kompotu, koktajlu czy… chipsów.

Obieranie jabłkaNie musisz wyrzucać obierek
Źródło zdjęć: © 123RF

Skórki z jabłek mają bardzo wszechstronne zastosowanie, co udowadniają dwie innowacyjne polskie firmy – Bohema Clothing wytwarza z nich buty, zaś Christine Granville paski do zegarków. Okazuje się bowiem, że owocowe obierki można z powodzeniem wykorzystać do produkcji materiału, który do złudzenia przypomina skórę, przy czym jest trwały, nietoksyczny i w pełni biodegradowalny.

Ich zalety warto docenić również w kuchni. Specjaliści przekonują, że jabłko spożyte ze skórką dostarcza nieporównywalnie więcej witamin niż obrany owoc – witaminy K o 300 proc., witaminy A o 140 proc., zaś witaminy C o ponad 110 proc. Jest też kilkakrotnie bogatszym źródłem cennych flawonoidów, w tym kwercetyny, która wykazuje działanie przeciwzapalne, poprawia pamięć, obniża poziom "złego" cholesterolu LDL i zmniejsza ryzyko miażdżycy czy chorób krążenia.

W skórce jabłek i gruszek znajduje się także dużo kwasu ursolowego, który wspiera zdrowie mięśni, działa przeciwbakteryjnie, zmniejsza stany zapalne, a nawet hamuje rozwój komórek nowotworowych. Nieobrane owoce dostarczają więcej błonnika regulującego pracę układu pokarmowego, chroniącego przed zaparciami i wspomagającego odchudzanie.

Smacznego na... odcinek 8: Muffinki z płynną czekoladą

Owocowe skórki możemy wykorzystać na wiele ciekawych sposobów. Na szczególną uwagę zasługują obierki z jabłek czy gruszek pochodzących z pewnych źródeł i upraw, w których nie stosowano pestycydów. Warto wybierać produkty posiadające certyfikat Europejski Zielony Liść. Jednak nawet takie owoce należy przed obraniem porządnie umyć, najlepiej w wodzie z octem (w proporcji 10:1) – taki roztwór usuwa nie tylko szkodliwe chemikalia, ale również bakterie.

Co zrobić ze skórkami jabłek czy gruszek?

Domowy ocet

Produkt, który nie tylko korzystnie wpływa na zdrowie i odchudzanie, ale również świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, sosów, koktajli, marynat czy zup. Jak przygotować domowy ocet?

Skórki i gniazda nasienne z jabłek lub gruszek umieszczamy w szklanym słoiku i zalewamy roztworem wody z cukrem (ok. 40 g cukru na litr wody), wcześniej zagotowanym i przestudzonym. Owocowe obierki obciążmy, np. ceramicznym talerzykiem, by cały czas były pokryte płynem. Naczynie zamykamy, obwiązujemy płótnem i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 4 tygodnie. Od czasu do czasu zawartość mieszamy drewnianą łyżką. Gdy płyn przestanie się burzyć i poczujemy charakterystyczny kwaśny aromat, będzie to znak, że proces został zakończony. Ocet przelewamy do butelek, przecedzając przez gazę, szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce, gdzie przetrwa nawet kilka tygodni.

Ocet jabłkowy
© 123RF

Owocowe chipsy

Skórki z jabłek i gruszek możemy wykorzystać do przygotowania smacznej i zdrowej przegryzki, znacznie zdrowszej alternatywy sklepowych chipsów.

Zadanie jest banalnie proste. Owocowe skórki wystarczy wymieszać z niewielką ilością cukru trzcinowego lub miodu, a także szczyptą cynamonu, a następnie wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i umieścić w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. Pieczemy ok. 20-30 minut, aż nasze chipsy staną się chrupiące.

Herbatka owocowa

Szukasz pomysłu na smaczny i aromatyczny napój, który umili chłodny, jesienny lub zimowy wieczór? Wykorzystaj skórki z jabłek i gruszek.

Potrzebujemy obierków z trzech owoców. Przekładamy je do rondelka, zalewamy wodą (600 ml), dodajemy laskę cynamonu i gotujemy około 10-15 minut, po czym przecedzamy i odstawiamy na 10 minut. Przed podaniem dodajemy łyżeczkę miodu oraz plaster cytryny.

Zobacz też:

Koktajl

Owocowe skórki świetnie sprawdzą się jako składnik pysznego i pożywnego koktajlu. Dlatego zamiast wyrzucać obierki z gruszek czy jabłek do kosza, lepiej zblendować je np. z bananem, obraną pomarańczą i garścią borówek amerykańskich. Dla osłody można dodać łyżeczkę miodu albo syropu daktylowego.

Owsianka

Płatki owsiane to smaczna oraz bardzo pożywna przekąska dostarczająca mnóstwo składników pokarmowych, które zapewniają przypływ sił i energii. Jeszcze lepszy efekt uzyskamy wzbogacając owsiankę rozmaitymi dodatkami, nie tylko tymi popularnymi: bananem, daktylami, orzechami, żurawiną czy suszoną śliwką, ale również… skórkami z jabłek czy gruszek, które dostarczą mnóstwo smaku i aromatu.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika