Obierki z jabłek i gruszek. Nie uwierzysz, co można z nich zrobić
Po obraniu owoców skórki trafią zazwyczaj do śmietnika. Zapominamy, że właśnie w nich kryje się najwięcej cennych dla zdrowia składników odżywczych. Poza tym są wartościowym produktem kulinarnym, który z powodzeniem wykorzystamy do przygotowania octu, kompotu, koktajlu czy… chipsów.
Skórki z jabłek mają bardzo wszechstronne zastosowanie, co udowadniają dwie innowacyjne polskie firmy – Bohema Clothing wytwarza z nich buty, zaś Christine Granville paski do zegarków. Okazuje się bowiem, że owocowe obierki można z powodzeniem wykorzystać do produkcji materiału, który do złudzenia przypomina skórę, przy czym jest trwały, nietoksyczny i w pełni biodegradowalny.
Ich zalety warto docenić również w kuchni. Specjaliści przekonują, że jabłko spożyte ze skórką dostarcza nieporównywalnie więcej witamin niż obrany owoc – witaminy K o 300 proc., witaminy A o 140 proc., zaś witaminy C o ponad 110 proc. Jest też kilkakrotnie bogatszym źródłem cennych flawonoidów, w tym kwercetyny, która wykazuje działanie przeciwzapalne, poprawia pamięć, obniża poziom "złego" cholesterolu LDL i zmniejsza ryzyko miażdżycy czy chorób krążenia.
W skórce jabłek i gruszek znajduje się także dużo kwasu ursolowego, który wspiera zdrowie mięśni, działa przeciwbakteryjnie, zmniejsza stany zapalne, a nawet hamuje rozwój komórek nowotworowych. Nieobrane owoce dostarczają więcej błonnika regulującego pracę układu pokarmowego, chroniącego przed zaparciami i wspomagającego odchudzanie.
Smacznego na... odcinek 8: Muffinki z płynną czekoladą
Owocowe skórki możemy wykorzystać na wiele ciekawych sposobów. Na szczególną uwagę zasługują obierki z jabłek czy gruszek pochodzących z pewnych źródeł i upraw, w których nie stosowano pestycydów. Warto wybierać produkty posiadające certyfikat Europejski Zielony Liść. Jednak nawet takie owoce należy przed obraniem porządnie umyć, najlepiej w wodzie z octem (w proporcji 10:1) – taki roztwór usuwa nie tylko szkodliwe chemikalia, ale również bakterie.
Co zrobić ze skórkami jabłek czy gruszek?
Domowy ocet
Produkt, który nie tylko korzystnie wpływa na zdrowie i odchudzanie, ale również świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, sosów, koktajli, marynat czy zup. Jak przygotować domowy ocet?
Skórki i gniazda nasienne z jabłek lub gruszek umieszczamy w szklanym słoiku i zalewamy roztworem wody z cukrem (ok. 40 g cukru na litr wody), wcześniej zagotowanym i przestudzonym. Owocowe obierki obciążmy, np. ceramicznym talerzykiem, by cały czas były pokryte płynem. Naczynie zamykamy, obwiązujemy płótnem i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 4 tygodnie. Od czasu do czasu zawartość mieszamy drewnianą łyżką. Gdy płyn przestanie się burzyć i poczujemy charakterystyczny kwaśny aromat, będzie to znak, że proces został zakończony. Ocet przelewamy do butelek, przecedzając przez gazę, szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce, gdzie przetrwa nawet kilka tygodni.
Owocowe chipsy
Skórki z jabłek i gruszek możemy wykorzystać do przygotowania smacznej i zdrowej przegryzki, znacznie zdrowszej alternatywy sklepowych chipsów.
Zadanie jest banalnie proste. Owocowe skórki wystarczy wymieszać z niewielką ilością cukru trzcinowego lub miodu, a także szczyptą cynamonu, a następnie wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i umieścić w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. Pieczemy ok. 20-30 minut, aż nasze chipsy staną się chrupiące.
Herbatka owocowa
Szukasz pomysłu na smaczny i aromatyczny napój, który umili chłodny, jesienny lub zimowy wieczór? Wykorzystaj skórki z jabłek i gruszek.
Potrzebujemy obierków z trzech owoców. Przekładamy je do rondelka, zalewamy wodą (600 ml), dodajemy laskę cynamonu i gotujemy około 10-15 minut, po czym przecedzamy i odstawiamy na 10 minut. Przed podaniem dodajemy łyżeczkę miodu oraz plaster cytryny.
Zobacz też:
Koktajl
Owocowe skórki świetnie sprawdzą się jako składnik pysznego i pożywnego koktajlu. Dlatego zamiast wyrzucać obierki z gruszek czy jabłek do kosza, lepiej zblendować je np. z bananem, obraną pomarańczą i garścią borówek amerykańskich. Dla osłody można dodać łyżeczkę miodu albo syropu daktylowego.
Owsianka
Płatki owsiane to smaczna oraz bardzo pożywna przekąska dostarczająca mnóstwo składników pokarmowych, które zapewniają przypływ sił i energii. Jeszcze lepszy efekt uzyskamy wzbogacając owsiankę rozmaitymi dodatkami, nie tylko tymi popularnymi: bananem, daktylami, orzechami, żurawiną czy suszoną śliwką, ale również… skórkami z jabłek czy gruszek, które dostarczą mnóstwo smaku i aromatu.