Nowy sposób na migreny? Znana przyprawa może leczyć
Na migrenę cierpi prawie jedna piąta Polek i Polaków. Wielu z nich nie pomagają leki ani zmiana trybu życia. Według dietetyków to właśnie kurkuma może im pomóc. Czy niepozorna przyprawa wyleczy ból głowy?
Indyjska przyprawa o charakterystycznym żółtym kolorze jest od dawna wykorzystywana w kuchni i kosmetologii. Według dietetyczki Vanessy Risetto, ze względu na właściwości przeciwzapalne kurkuma może leczyć silne bóle głowy. Zawarte w niej silne antyoksydanty mają nie tylko uśmierzać ból, ale też zapobiegać jego nawrotom. Risetto zaleca regularne zażywanie od 400 do 600 miligramów lub trzech łyżeczek przyprawy.
Nie wszyscy są przekonani do tej metody. Badacze nie są zgodni co do skuteczności działania kurkumy. Według naukowców z University of Minnesota wartości odżywcze w niej zawarte nie są łatwo przyswajalne przez nasz organizm i nie mogą tak efektywnie leczyć migreny. Do rozstrzygnięcia tego sporu potrzeba większych badań.
Kurkuma stała się popularna dzięki modzie na „złote mleko” – ajurwedyjską mieszankę przypraw, niedawny hit Instagrama. Może na stałe trafi do naszej diety?