Niezwykłe zastosowanie kostki lodu. Tak uratujesz potrawę

Kuchenne wpadki zdarzają się nawet najlepszym, dlatego też warto być gotowym na każdą ewentualność. Ceniony autor książek, który do żywności podchodzi w bardziej naukowy sposób, zdradza prostą, genialną wskazówkę. Potrzebujemy jedynie kostki lodu.

Kostki lodu mają w kuchni wiele zastosowańKostki lodu mają w kuchni wiele zastosowań
Źródło zdjęć: © Getty Images | sir.chitvises
Zuzanna Sierzputowska

Harold McGee to amerykański żywnościowy magik, który przygląda się gotowaniu naukowym okiem. Jego triki, dotyczące przygotowania oraz ratowania potraw są proste i nadzwyczaj skuteczne. Tym razem wziął na tapet kostkę lodu i jej funkcji w kuchni. Okazuje się, że oprócz chłodzenia drinków, ma też zupełnie inne, cenne zastosowanie.

Kostka lodu uratuje naszą potrawę

McGee zwrócił uwagę na to, że kilka kostek lodu może odmienić przyrządzanie... mięsa. Znany kuchenny naukowiec opracował patent z położeniem wspomnianych lodowych kawałków na mięsie, a następnie wstawienie go do piekarnika. Po co byśmy mieli to robić? Według autora sztuczki w ten oto sposób sprawimy, że pieczone mięso zyska na soczystości. Lód zapobiegnie też wysychaniu potrawy, dzięki temu, że wyrówna jej temperaturę. Jest idealnym rozwiązaniem, jeśli chcemy przygotować kurczaka albo indyka. Jeśli pieczemy białe mięso w tradycyjny sposób, bardzo często jeszcze przed zakończeniem pieczenia, zamiast soczystego kawałka, na zewnątrz potrawa staje się sucha - dlatego też warto się przekonać o skuteczności triku z kostką lodu.

Znany kucharz przetestował patent

Justin Wangler jest szefem kuchni w Kendall-Jackson Wine Centre. Kiedy usłyszał o tej sztuczce, od razu postanowił ją wypróbować - w końcu gdyby się sprawdziła, z pewnością poprawiłaby to jakość potraw. Choć kucharz podchodził do eksperymentu nieco sceptycznie, musiał autorowi przyznać rację; indyk obłożony kostkami lodu przed włożeniem do piekarnika, po wyjęciu był zdecydowanie bardziej soczysty. Wangler stwierdził, że teraz kostki lodu będą częściej pojawiać się w jego kuchni w tej roli. Czasem warto poświęcić trochę czasu na wypróbowanie popularnych trików. Niektóre, jak widać, naprawdę okazują się skuteczne.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl.

Transport mrożonek w trakcie upałów. Dietetyk alarmuje ws. ponownego mrożenia lodów

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów