Niezwykłe zastosowanie kostki lodu. Tak uratujesz potrawę

Kuchenne wpadki zdarzają się nawet najlepszym, dlatego też warto być gotowym na każdą ewentualność. Ceniony autor książek, który do żywności podchodzi w bardziej naukowy sposób, zdradza prostą, genialną wskazówkę. Potrzebujemy jedynie kostki lodu.

Kostki lodu mają w kuchni wiele zastosowańKostki lodu mają w kuchni wiele zastosowań
Źródło zdjęć: © Getty Images | sir.chitvises
Zuzanna Sierzputowska

Harold McGee to amerykański żywnościowy magik, który przygląda się gotowaniu naukowym okiem. Jego triki, dotyczące przygotowania oraz ratowania potraw są proste i nadzwyczaj skuteczne. Tym razem wziął na tapet kostkę lodu i jej funkcji w kuchni. Okazuje się, że oprócz chłodzenia drinków, ma też zupełnie inne, cenne zastosowanie.

Kostka lodu uratuje naszą potrawę

McGee zwrócił uwagę na to, że kilka kostek lodu może odmienić przyrządzanie... mięsa. Znany kuchenny naukowiec opracował patent z położeniem wspomnianych lodowych kawałków na mięsie, a następnie wstawienie go do piekarnika. Po co byśmy mieli to robić? Według autora sztuczki w ten oto sposób sprawimy, że pieczone mięso zyska na soczystości. Lód zapobiegnie też wysychaniu potrawy, dzięki temu, że wyrówna jej temperaturę. Jest idealnym rozwiązaniem, jeśli chcemy przygotować kurczaka albo indyka. Jeśli pieczemy białe mięso w tradycyjny sposób, bardzo często jeszcze przed zakończeniem pieczenia, zamiast soczystego kawałka, na zewnątrz potrawa staje się sucha - dlatego też warto się przekonać o skuteczności triku z kostką lodu.

Znany kucharz przetestował patent

Justin Wangler jest szefem kuchni w Kendall-Jackson Wine Centre. Kiedy usłyszał o tej sztuczce, od razu postanowił ją wypróbować - w końcu gdyby się sprawdziła, z pewnością poprawiłaby to jakość potraw. Choć kucharz podchodził do eksperymentu nieco sceptycznie, musiał autorowi przyznać rację; indyk obłożony kostkami lodu przed włożeniem do piekarnika, po wyjęciu był zdecydowanie bardziej soczysty. Wangler stwierdził, że teraz kostki lodu będą częściej pojawiać się w jego kuchni w tej roli. Czasem warto poświęcić trochę czasu na wypróbowanie popularnych trików. Niektóre, jak widać, naprawdę okazują się skuteczne.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl.

Transport mrożonek w trakcie upałów. Dietetyk alarmuje ws. ponownego mrożenia lodów

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości