Niezwykłe zastosowanie kostki lodu. Tak uratujesz potrawę

Kuchenne wpadki zdarzają się nawet najlepszym, dlatego też warto być gotowym na każdą ewentualność. Ceniony autor książek, który do żywności podchodzi w bardziej naukowy sposób, zdradza prostą, genialną wskazówkę. Potrzebujemy jedynie kostki lodu.

Kostki lodu mają w kuchni wiele zastosowańKostki lodu mają w kuchni wiele zastosowań
Źródło zdjęć: © Getty Images | sir.chitvises
Zuzanna Sierzputowska

Harold McGee to amerykański żywnościowy magik, który przygląda się gotowaniu naukowym okiem. Jego triki, dotyczące przygotowania oraz ratowania potraw są proste i nadzwyczaj skuteczne. Tym razem wziął na tapet kostkę lodu i jej funkcji w kuchni. Okazuje się, że oprócz chłodzenia drinków, ma też zupełnie inne, cenne zastosowanie.

Kostka lodu uratuje naszą potrawę

McGee zwrócił uwagę na to, że kilka kostek lodu może odmienić przyrządzanie... mięsa. Znany kuchenny naukowiec opracował patent z położeniem wspomnianych lodowych kawałków na mięsie, a następnie wstawienie go do piekarnika. Po co byśmy mieli to robić? Według autora sztuczki w ten oto sposób sprawimy, że pieczone mięso zyska na soczystości. Lód zapobiegnie też wysychaniu potrawy, dzięki temu, że wyrówna jej temperaturę. Jest idealnym rozwiązaniem, jeśli chcemy przygotować kurczaka albo indyka. Jeśli pieczemy białe mięso w tradycyjny sposób, bardzo często jeszcze przed zakończeniem pieczenia, zamiast soczystego kawałka, na zewnątrz potrawa staje się sucha - dlatego też warto się przekonać o skuteczności triku z kostką lodu.

Znany kucharz przetestował patent

Justin Wangler jest szefem kuchni w Kendall-Jackson Wine Centre. Kiedy usłyszał o tej sztuczce, od razu postanowił ją wypróbować - w końcu gdyby się sprawdziła, z pewnością poprawiłaby to jakość potraw. Choć kucharz podchodził do eksperymentu nieco sceptycznie, musiał autorowi przyznać rację; indyk obłożony kostkami lodu przed włożeniem do piekarnika, po wyjęciu był zdecydowanie bardziej soczysty. Wangler stwierdził, że teraz kostki lodu będą częściej pojawiać się w jego kuchni w tej roli. Czasem warto poświęcić trochę czasu na wypróbowanie popularnych trików. Niektóre, jak widać, naprawdę okazują się skuteczne.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl.

Transport mrożonek w trakcie upałów. Dietetyk alarmuje ws. ponownego mrożenia lodów

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇