Trwa ładowanie...

Niezwykła fasola adzuki

Ta niewielka fasolka jest bardzo cenna dla zdrowia i ma wiele zastosowań w kuchni. Jest uprawiana w krajach Dalekiego Wschodu - Japonii, Chinach i Korei, a także w USA. W Azji była znana wiele tysięcy lat przed naszą erą.

Fasola adzuki Fasola adzuki Źródło: Adobe Stock, fot: *hanabiyori*
dl58g9v

Spośród innych rodzajów fasoli wyróżnia się łagodnym orzechowym, lekko słodkim smakiem. Ma cienką skórkę i delikatną strukturę.

Stugramowa porcja ugotowanej fasoli zawiera 7,5 białka i jest świetną wegańską alternatywą dla mięsa i nabiału. Poza tym adzuki jest niskokaloryczna, zawiera błonnik, kwas foliowy, mangan, żelazo, wapń, potas, sole mineralne, witaminy z grupy B i A.

Wyróżnia ją także wysoka koncentracja i różnorodność antyoksydantów - prawie trzydzieści.

dl58g9v

Włączenie fasoli adzuki do diety ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie - ułatwia trawienie, sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę i choroby serca.

Kuchnia wegańska - jak podbić walory smakowe?

Poza tym jest dobrze tolerowana przez jelita, bo w odróżnieniu od innych strączkowych nie powoduje wzdęć.

Komu polecana jest fasola adzuki?

  • weganom i wegetarianom,
  • osobom pragnącym zrzucić zbędną wagę,
  • poszukującym alternatyw dla słodyczy,
  • chorującym na serce i ciśnienie,
  • dotkniętym anemią,
  • kobietom w ciąży i w czasie laktacji,
  • dzieciom,
  • sportowcom,
  • osobom zestresowanym i znerwicowanym,
  • osobom osłabionym i wyczerpanym.
dl58g9v

Fasola adzuki ma szerokie zastosowanie w kuchni. Używana jest w potrawach słonych i deserach. Zwłaszcza w Japonii desery z adzuki cieszą się dużą popularnością. Wykorzystuje się ją tam jako nadzienie do ciastek, naleśników, galaretek i słodkich zup.

Pastę z tej fasoli można także używać do lodów, tostów i gofrów.

W wytrawnym wydaniu świetnie sprawdza się w postaci hummusu, sałatek na zimno i ciepło, zup i wegetariańskich gulaszów. Można hodować z niej także bardzo zdrowe kiełki.

Fasola adzuki Adobe Stock
Fasola adzuki Źródło: Adobe Stock

Jak gotować fasolę adzuki?

Najpierw należy ją dokładnie wypłukać na sicie, potem zalać śweiż woda i zostawić do namoczenia na 8 godzin, a następnie gotować przez 45-60 minut. Solimy ja dopiero pod koniec gotowania. Ugotowaną fasolę można przechowywać w lodówce przez 3 dni.

dl58g9v

Przepisy z fasolą adzuki

Czekoladowa pasta

Po namoczeniu i ugotowaniu, należy zmiksować fasolę z dodatkiem kakao i syropem klonowym albo dodać masło orzechowe.

Pasta kanapkowa

Namoczoną i ugotowaną adzuki miksujemy z oliwą, suszonymi pomidorami i bazylią. Doprawiamy solą i pieprzem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dl58g9v
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dl58g9v
Więcej tematów