Niezwykła fasola adzuki

Ta niewielka fasolka jest bardzo cenna dla zdrowia i ma wiele zastosowań w kuchni. Jest uprawiana w krajach Dalekiego Wschodu - Japonii, Chinach i Korei, a także w USA. W Azji była znana wiele tysięcy lat przed naszą erą.

Fasola adzukiFasola adzuki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | *hanabiyori*

Spośród innych rodzajów fasoli wyróżnia się łagodnym orzechowym, lekko słodkim smakiem. Ma cienką skórkę i delikatną strukturę.

Stugramowa porcja ugotowanej fasoli zawiera 7,5 białka i jest świetną wegańską alternatywą dla mięsa i nabiału. Poza tym adzuki jest niskokaloryczna, zawiera błonnik, kwas foliowy, mangan, żelazo, wapń, potas, sole mineralne, witaminy z grupy B i A.

Wyróżnia ją także wysoka koncentracja i różnorodność antyoksydantów - prawie trzydzieści.

Włączenie fasoli adzuki do diety ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie - ułatwia trawienie, sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę i choroby serca.

Kuchnia wegańska - jak podbić walory smakowe?

Poza tym jest dobrze tolerowana przez jelita, bo w odróżnieniu od innych strączkowych nie powoduje wzdęć.

Komu polecana jest fasola adzuki?

  • weganom i wegetarianom,
  • osobom pragnącym zrzucić zbędną wagę,
  • poszukującym alternatyw dla słodyczy,
  • chorującym na serce i ciśnienie,
  • dotkniętym anemią,
  • kobietom w ciąży i w czasie laktacji,
  • dzieciom,
  • sportowcom,
  • osobom zestresowanym i znerwicowanym,
  • osobom osłabionym i wyczerpanym.

Fasola adzuki ma szerokie zastosowanie w kuchni. Używana jest w potrawach słonych i deserach. Zwłaszcza w Japonii desery z adzuki cieszą się dużą popularnością. Wykorzystuje się ją tam jako nadzienie do ciastek, naleśników, galaretek i słodkich zup.

Pastę z tej fasoli można także używać do lodów, tostów i gofrów.

W wytrawnym wydaniu świetnie sprawdza się w postaci hummusu, sałatek na zimno i ciepło, zup i wegetariańskich gulaszów. Można hodować z niej także bardzo zdrowe kiełki.

Fasola adzuki
Fasola adzuki © Adobe Stock

Jak gotować fasolę adzuki?

Najpierw należy ją dokładnie wypłukać na sicie, potem zalać śweiż woda i zostawić do namoczenia na 8 godzin, a następnie gotować przez 45-60 minut. Solimy ja dopiero pod koniec gotowania. Ugotowaną fasolę można przechowywać w lodówce przez 3 dni.

Przepisy z fasolą adzuki

Czekoladowa pasta

Po namoczeniu i ugotowaniu, należy zmiksować fasolę z dodatkiem kakao i syropem klonowym albo dodać masło orzechowe.

Pasta kanapkowa

Namoczoną i ugotowaną adzuki miksujemy z oliwą, suszonymi pomidorami i bazylią. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇