Niezwykła fasola adzuki
Ta niewielka fasolka jest bardzo cenna dla zdrowia i ma wiele zastosowań w kuchni. Jest uprawiana w krajach Dalekiego Wschodu - Japonii, Chinach i Korei, a także w USA. W Azji była znana wiele tysięcy lat przed naszą erą.
Spośród innych rodzajów fasoli wyróżnia się łagodnym orzechowym, lekko słodkim smakiem. Ma cienką skórkę i delikatną strukturę.
Stugramowa porcja ugotowanej fasoli zawiera 7,5 białka i jest świetną wegańską alternatywą dla mięsa i nabiału. Poza tym adzuki jest niskokaloryczna, zawiera błonnik, kwas foliowy, mangan, żelazo, wapń, potas, sole mineralne, witaminy z grupy B i A.
Wyróżnia ją także wysoka koncentracja i różnorodność antyoksydantów - prawie trzydzieści.
Włączenie fasoli adzuki do diety ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie - ułatwia trawienie, sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę i choroby serca.
Kuchnia wegańska - jak podbić walory smakowe?
Poza tym jest dobrze tolerowana przez jelita, bo w odróżnieniu od innych strączkowych nie powoduje wzdęć.
Komu polecana jest fasola adzuki?
- weganom i wegetarianom,
- osobom pragnącym zrzucić zbędną wagę,
- poszukującym alternatyw dla słodyczy,
- chorującym na serce i ciśnienie,
- dotkniętym anemią,
- kobietom w ciąży i w czasie laktacji,
- dzieciom,
- sportowcom,
- osobom zestresowanym i znerwicowanym,
- osobom osłabionym i wyczerpanym.
Fasola adzuki ma szerokie zastosowanie w kuchni. Używana jest w potrawach słonych i deserach. Zwłaszcza w Japonii desery z adzuki cieszą się dużą popularnością. Wykorzystuje się ją tam jako nadzienie do ciastek, naleśników, galaretek i słodkich zup.
Pastę z tej fasoli można także używać do lodów, tostów i gofrów.
W wytrawnym wydaniu świetnie sprawdza się w postaci hummusu, sałatek na zimno i ciepło, zup i wegetariańskich gulaszów. Można hodować z niej także bardzo zdrowe kiełki.
Jak gotować fasolę adzuki?
Najpierw należy ją dokładnie wypłukać na sicie, potem zalać śweiż woda i zostawić do namoczenia na 8 godzin, a następnie gotować przez 45-60 minut. Solimy ja dopiero pod koniec gotowania. Ugotowaną fasolę można przechowywać w lodówce przez 3 dni.
Przepisy z fasolą adzuki
Czekoladowa pasta
Po namoczeniu i ugotowaniu, należy zmiksować fasolę z dodatkiem kakao i syropem klonowym albo dodać masło orzechowe.
Pasta kanapkowa
Namoczoną i ugotowaną adzuki miksujemy z oliwą, suszonymi pomidorami i bazylią. Doprawiamy solą i pieprzem.