Niezwykła fasola adzuki

Ta niewielka fasolka jest bardzo cenna dla zdrowia i ma wiele zastosowań w kuchni. Jest uprawiana w krajach Dalekiego Wschodu - Japonii, Chinach i Korei, a także w USA. W Azji była znana wiele tysięcy lat przed naszą erą.

Fasola adzukiFasola adzuki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | *hanabiyori*

Spośród innych rodzajów fasoli wyróżnia się łagodnym orzechowym, lekko słodkim smakiem. Ma cienką skórkę i delikatną strukturę.

Stugramowa porcja ugotowanej fasoli zawiera 7,5 białka i jest świetną wegańską alternatywą dla mięsa i nabiału. Poza tym adzuki jest niskokaloryczna, zawiera błonnik, kwas foliowy, mangan, żelazo, wapń, potas, sole mineralne, witaminy z grupy B i A.

Wyróżnia ją także wysoka koncentracja i różnorodność antyoksydantów - prawie trzydzieści.

Włączenie fasoli adzuki do diety ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie - ułatwia trawienie, sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę i choroby serca.

Kuchnia wegańska - jak podbić walory smakowe?

Poza tym jest dobrze tolerowana przez jelita, bo w odróżnieniu od innych strączkowych nie powoduje wzdęć.

Komu polecana jest fasola adzuki?

  • weganom i wegetarianom,
  • osobom pragnącym zrzucić zbędną wagę,
  • poszukującym alternatyw dla słodyczy,
  • chorującym na serce i ciśnienie,
  • dotkniętym anemią,
  • kobietom w ciąży i w czasie laktacji,
  • dzieciom,
  • sportowcom,
  • osobom zestresowanym i znerwicowanym,
  • osobom osłabionym i wyczerpanym.

Fasola adzuki ma szerokie zastosowanie w kuchni. Używana jest w potrawach słonych i deserach. Zwłaszcza w Japonii desery z adzuki cieszą się dużą popularnością. Wykorzystuje się ją tam jako nadzienie do ciastek, naleśników, galaretek i słodkich zup.

Pastę z tej fasoli można także używać do lodów, tostów i gofrów.

W wytrawnym wydaniu świetnie sprawdza się w postaci hummusu, sałatek na zimno i ciepło, zup i wegetariańskich gulaszów. Można hodować z niej także bardzo zdrowe kiełki.

Fasola adzuki
Fasola adzuki © Adobe Stock

Jak gotować fasolę adzuki?

Najpierw należy ją dokładnie wypłukać na sicie, potem zalać śweiż woda i zostawić do namoczenia na 8 godzin, a następnie gotować przez 45-60 minut. Solimy ja dopiero pod koniec gotowania. Ugotowaną fasolę można przechowywać w lodówce przez 3 dni.

Przepisy z fasolą adzuki

Czekoladowa pasta

Po namoczeniu i ugotowaniu, należy zmiksować fasolę z dodatkiem kakao i syropem klonowym albo dodać masło orzechowe.

Pasta kanapkowa

Namoczoną i ugotowaną adzuki miksujemy z oliwą, suszonymi pomidorami i bazylią. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń