Niezwykła fasola adzuki

Ta niewielka fasolka jest bardzo cenna dla zdrowia i ma wiele zastosowań w kuchni. Jest uprawiana w krajach Dalekiego Wschodu - Japonii, Chinach i Korei, a także w USA. W Azji była znana wiele tysięcy lat przed naszą erą.

Fasola adzukiFasola adzuki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | *hanabiyori*

Spośród innych rodzajów fasoli wyróżnia się łagodnym orzechowym, lekko słodkim smakiem. Ma cienką skórkę i delikatną strukturę.

Stugramowa porcja ugotowanej fasoli zawiera 7,5 białka i jest świetną wegańską alternatywą dla mięsa i nabiału. Poza tym adzuki jest niskokaloryczna, zawiera błonnik, kwas foliowy, mangan, żelazo, wapń, potas, sole mineralne, witaminy z grupy B i A.

Wyróżnia ją także wysoka koncentracja i różnorodność antyoksydantów - prawie trzydzieści.

Włączenie fasoli adzuki do diety ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie - ułatwia trawienie, sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę i choroby serca.

Kuchnia wegańska - jak podbić walory smakowe?

Poza tym jest dobrze tolerowana przez jelita, bo w odróżnieniu od innych strączkowych nie powoduje wzdęć.

Komu polecana jest fasola adzuki?

  • weganom i wegetarianom,
  • osobom pragnącym zrzucić zbędną wagę,
  • poszukującym alternatyw dla słodyczy,
  • chorującym na serce i ciśnienie,
  • dotkniętym anemią,
  • kobietom w ciąży i w czasie laktacji,
  • dzieciom,
  • sportowcom,
  • osobom zestresowanym i znerwicowanym,
  • osobom osłabionym i wyczerpanym.

Fasola adzuki ma szerokie zastosowanie w kuchni. Używana jest w potrawach słonych i deserach. Zwłaszcza w Japonii desery z adzuki cieszą się dużą popularnością. Wykorzystuje się ją tam jako nadzienie do ciastek, naleśników, galaretek i słodkich zup.

Pastę z tej fasoli można także używać do lodów, tostów i gofrów.

W wytrawnym wydaniu świetnie sprawdza się w postaci hummusu, sałatek na zimno i ciepło, zup i wegetariańskich gulaszów. Można hodować z niej także bardzo zdrowe kiełki.

Fasola adzuki
Fasola adzuki © Adobe Stock

Jak gotować fasolę adzuki?

Najpierw należy ją dokładnie wypłukać na sicie, potem zalać śweiż woda i zostawić do namoczenia na 8 godzin, a następnie gotować przez 45-60 minut. Solimy ja dopiero pod koniec gotowania. Ugotowaną fasolę można przechowywać w lodówce przez 3 dni.

Przepisy z fasolą adzuki

Czekoladowa pasta

Po namoczeniu i ugotowaniu, należy zmiksować fasolę z dodatkiem kakao i syropem klonowym albo dodać masło orzechowe.

Pasta kanapkowa

Namoczoną i ugotowaną adzuki miksujemy z oliwą, suszonymi pomidorami i bazylią. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥