Niezawodna sokowirówka. Przegląd solidnych modeli w dobrych cenach

Już niebawem na straganach zaczną pojawiać się piękne, sezonowe owoce, z których możemy przyrządzić zdrowe i pyszne soki. Przygotowaliśmy przegląd solidnych i atrakcyjnych cenowo sokowirówek i wyciskarek. Zobaczcie, co udało nam się wyszukać.

Świeży, samodzielnie przyrządzony sok to samo zdrowie
Źródło zdjęć: © Fotolia | Piotr Adamowicz

Optymalne parametry – najlepsze sokowirówki

Idealna sokowirówka powinna mieć wysoką moc, żebyśmy nie zniszczyli jej twardymi owocami i warzywami. Truskawki lub miękkie jabłka przerobimy nawet małą sokowirówką za mniej niż 100 zł. Co ciekawe, mocniejsze urządzenie, w którym swobodnie przyrządzimy sok z dużych kawałków twardych warzyw, wcale nie jest dużo droższe. W cenie do 150 zł znajdziemy całkiem niezłe modele z przydatnymi akcesoriami.

W atrakcyjnej cenie kupimy urządzenie o mocy nawet do 1500W.

Wyciskarka wolnoobrotowa czy sokowirówka?

Wolniejsze obroty urządzenia mają wpływ na jakość soku. Im są wolniejsze, tym delikatniej uwalniany jest sok. Korzysta na tym wartość odżywcza przyrządzonego napoju.

Obraz
© Shutterstock.com

Sokowirówki, do których wrzucisz całe owoce i warzywa

Jednym z najchętniej wybieranych modeli sokowirówek są te, do których można wrzucać duże kawałki owoców i warzyw. Jeśli otwór, do którego wkładamy owoce jest za mały, przygotowanie soku zajmuje dużo czasu i cała przyjemność z wypicia własnoręcznie przygotowanego soku jest mniejsza. Długotrwałe przygotowywanie i obieranie owoców potrafi popsuć tę przyjemność. Nowoczesne sokowirówki są wyposażone w podajnik o szerokości nawet do 8 cm. Wycisną sok, a wszystkie pozostałości i twarde części zostaną usunięte do specjalnego zbiorniczka.

Obraz
© Shutterstock.com | shuterstock.com

Najlepsze sokowirówki, które umilą dietę i przygotują soki na cały rok

Mocne, trwałe i funkcjonalne sokowirówki są obecnie wyposażone w dużo ciekawych programów i dodatkowych opcji. Ich precyzyjne działanie pozwoli wycisnąć z warzyw i owoców ostatnią kroplę soku. Zdrowe soki jednodniowe to fantastyczna sprawa. Łatwo je przyrządzić za pomocą funkcjonalnych małych blenderów lub sokowirówek.

Konkretne soki np. z malin, które smakują i chronią odporność całej rodziny cały rok, wymagają bardziej zaawansowanego sprzętu. Różnica w cenie pomiędzy najtańszymi i najdroższymi wyciskarkami wynosi ponad tysiąc złotych. Zaawansowane modele wyciskają nawet do 90 proc. soku z miękkich warzyw i twardych owoców, łącznie z tymi o dużej zawartości skrobi, czyli np., mango i bananów.

Świeży sok owocowy
© Shutterstock.com

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw